Boekentip: Edible series

Boekentip: Edible Series @ Lauriekoek.nlOver het algemeen vind je op Lauriekoek voornamelijk Nederlandstalige boeken. Tenzij ik het idee heb dat er iets zo cool is dat ik een Engels of zelfs een Duitstalig (kook)boek recenseer. Ik ben van alle markten thuis wat dat betreft. Bij de Edible series heb ik het idee dat ik er toch een blogpost op Lauriekoek aan moet wijden. Het zijn zulke leuk boekjes! Zeker als je net als ik van eten maar ook van historie en de historie van eten houdt. 

Er valt zoveel te vertellen

Er valt zoveel over voedsel te vertellen. Over de landen waar het vandaan komt, de context ofde gebruiken waar bepaald voedsel een rol in speelt. Over hoe ideeën en eten zich over de wereld verspreidt, met de mensen of zonder de mensen, hoe het elders ingebed raakt en hoe we ons geen leven zonder mee kunnen voorstellen. Het idee van de Edible series boekjes is om een korte geschiedenis van het onderwerp te geven. Het zijn geen kookboeken al staan er soms wel belangrijke recepten in.

Edible series kleine maar fijne boekjes

Er zijn boekjes over voedingsmiddelen an sich, zoals bananen, er zijn boekjes over gerechten zoals soep en over bereide voedingswaren die iedereen kent, zoals bier. Elke keer is het beknopte geschiedenis (dus als je bijvoorbeeld een complete bierexpert wilt worden, dan moet je ook nog wel wat andere boeken lezen, al kan dit boekje een begin zijn). Het is juist leuk dat het kleine boekjes zijn je leest ze in een avond uit en ze zijn ook een leuk cadeautje voor mensen die fan zijn van een bepaald voedingsmiddel.

Een voedingsmiddel in de hoofdrol

De Edible series wordt geschreven door verschillende auteurs die zich vervolgens in een bepaald voedingsmiddel verdiepen. In het boek staan plaatjes ter verduidelijking van het verhaal en op de voorkant staat een plaatje van het voedingsmiddel in kwestie. Het is voor mensen zoals mij heel aantrekkelijk om de hele serie compleet te willen. Er blijven nieuwe delen bij komen, dus dat is wel een uitdaging.

Nog niet zo bekend in Nederland

Je vindt de boekjes niet zomaar in iedere boekwinkel. Bij boekwinkels die een wat uitgebreider Engels assortiment hebben of boekwinkels zoals Waterstones of American Book Centre kun je ze wel vinden of laten bestellen. Het vreemde is ook dat ie bij bol.com bijvoorbeeld niet te vinden is onder de naam Edible series. Je moet de titel en auteur hebben om de boekjes te vinden. Bij buitenlandse boekwinkels zoals Book Depository en Wordery hebben ze ze ook. De boekjes worden uitgegeven door The University of Chicago Press, op hun website vind je alle verkrijgbare titels.

Posted by on 14 januari, 2019

LEAVE A COMMENT