Boekrecensie: Pasta Masterclass

Boekrecensie: Pasta masterclass @ Lauriekoek.nlPasta Masterclass is hét handboek voor het zelf maken van pasta van Mateo Zielonka. Als je Mateo Zielonka niet kent, bekijk dan vooral eerst even zijn Instagram. Je ziet er pasta in de vorm van kleine kooltjes, het sterrenstelsel of het logo van Arsenal. Het is je dan meteen duidelijk: dit is iemand die van pasta een kunst heeft gemaakt. Die kunst wil hij doorgeven in dit kookboek.

Terug naar de klassiekers

Ik denk dat ik het al eerder zei, maar met het risico dat ik in herhaling val zeg ik het hier nog een keer: ik heb het gevoel dat we qua kookboeken minder de richting van Ottolenghi opgaan en meer (terug) naar de Franse en Italiaanse keuken; de klassieke gerechten. En wie houdt er nou niet van pasta? In kleding zie ik momenteel duidelijk een hang naar begin jaren ‘00 en ik vraag me af of we ook qua kooktrends weer (een beetje) terug gaan naar toen.

Boekrecensie: Pasta masterclass @ Lauriekoek.nl

Keukengerei

In het begin van het boek zegt Mateo dat hij er vanuit gaat dat je het kookboek gekocht hebt, omdat je een pastamachine hebt, of een pasta opzetstuk voor je KitchenAid. Zelf heeft hij uiteraard nog een hele hoop keukengerei om pasta te maken. Prachtige plankjes, stempels en rollertjes, items waarvan ik denk dat als je niet dagelijks of op zijn minst wekelijks pasta maakt, ze snel in een la belanden als keukenlijk. Al zijn ze stuk voor stuk een lust voor het oog en vaak het resultaat van vakmanschap. Er is trouwens naast de pastamachine ook nog de pastapers of extruder die het pastadeeg voor je door een (al dan niet bronzen) mal duwt. Ik geloof dat Lidl er recent een voordelig in de aanbieding had.

Boekrecensie: Pasta masterclass @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Pasta masterclass @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Pasta masterclass @ Lauriekoek.nl

Ingrediënten en eigenschappen

Maar na het juiste gereedschap ben je er nog niet, want er is nog meer. Goede ingrediënten bijvoorbeeld en hoe om te gaan met je eigengemaakte pastacreaties. Zelf gemaakte pasta kookt anders dan gedroogde pasta of verse pasta uit de winkel, dus ook voor het koken van je zelf gemaakte pasta is een handleiding. Er staan verschillende pastadeegrecepten in Pasta Masterclass. Klassiek eierendeeg, verrijkt eierdeeg, volkoren eierdeeg, glutenvrij deeg, veganistisch deeg en een recept voor in de pastapers. Uiteraard bevat het boek ook de recepten voor pastadeeg met een kleur of deeg waarin een laagje kruidenblaadjes is verwerkt. De foto’s bij de gekleurde pasta’s zijn zo perfect, het is echt ongelooflijk.

Boekrecensie: Pasta masterclass @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Pasta masterclass @ Lauriekoek.nl

Recepten mét pasta

Na de pasta recepten vind je recepten met past, waarin eerst een stukje volgt met informatie over de pasta en het maken ervan. Daarna de recepten met die pasta. Bijvoorbeeld spizzulus , een pasta die er uitziet als een soort armband die je maakt met een geribbeld plankje en daarna volgt een recept voor boter-tomatensaus. Ja in de volgorde, hoewel er in verhouding meer tomaat in de saus zit dan boter.

Boekrecensie: Pasta masterclass @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Pasta masterclass @ Lauriekoek.nl

Er worden heel wat pastasoorten geïntroduceerd. Leuk vind ik dat ook de alfabetpasta niet ontbreekt, want ook die kun je zelf maken. Zo lang je de juiste koekstekers in huis hebt uiteraard. De recepten kun je uiteraard ook met gekochte pasta maken.

Boekrecensie: Pasta masterclass @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Pasta masterclass @ Lauriekoek.nl

Bij ieder recept staat een foto van het eindresultaat, er staan vegetarische recepten in Pasta Masterclass maar ook met vlees. Ik schat de verhouding 50/50. De kazen die worden gebruikt zijn als ze traditioneel bereid zijn, niet vegetarisch gestremd. Dus als je dat belangrijk vindt zal je op zoek moeten naar een vegetarisch alternatief. Het juiste type bloem en semolina (tarwegries) vind je niet altijd bij de supermarkt, maar elke Italiaanse speciaalzaak heeft het. Net als veel delicatessenwinkels.

Boekrecensie: Pasta masterclass @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Pasta masterclass @ Lauriekoek.nl

Oefening baart kunst

In Pasta Masterclass staan recepten die je zonder pasta machine kunt maken en recepten voor wie echt all in wil gaan. Wie op zoek is naar recepten voor de gekke creaties van Instagram, vindt die niet in dit boek, maar de basiskennis om die zelf te maken staat er zeker wel in. Als je alle recepten in dit boek maakt is het zeker een masterclass, want pasta is zoiets waarbij oefening kunst baart en je uiteindelijk een lekker bord eten bezorgd.

Pasta Masterclass
Mateo Zielonka
Good Cook
29,95

Boekrecensie: Pasta masterclass @ Lauriekoek.nl

Posted by on 15 december, 2025

LEAVE A COMMENT