Boekrecensie: De Italiaanse keuken van Amalfi

Boekrecensie: De Italiaanse keuken van Amalfi @ Lauriekoek.nlTerwijl ik deze recensie van de Italiaanse keuken van Amalfi schrijf, zijn er recordtemperaturen aan de Amalfi kust, richting de 48 graden. Dat geeft de ondertitel zonovergoten recepten toch een heel andere lading mee. Hoewel je als je de foto’s ziet in dit kookboek ziet van de Amalfi kust je ook meteen begrijpt waarom mensen er heen op vakantie willen en de inwoners van hun kust houden. Het ziet er prachtig uit en er wordt lekker gegeten.

Ursula Ferrigno

Ursula Ferrigno is er van overtuigd dat ze haar brood verdiend met koken dankzij het feit dat haar familie afkomstig is van de Amalfi kust. Haar grootvader vertrok naar het Verenigd Koninkrijk om daar Italiaanse producten te verkopen.  Door het familiebedrijf is ze altijd omringd geweest door mensen die gepassioneerd waren over eten. Ze volgde een opleiding aan de Auguste Escoffier School of the Culinary Arts en gaf les in Italië en Engeland. In Engeland deed ze dat een tijdje op de fameuze Leits school of food and wine. Ze heeft meerdere kookboeken geschreven.Boekrecensie: De Italiaanse keuken van Amalfi @ Lauriekoek.nl

De Italiaanse keuken van Amalfi

Ieder gebied in Italië heeft zijn eigen signatuur en elke regio staat wel ergens bekend om. In het geval van een eiland of een kust ligt vis dan voor de hand. In dit geval is deze kust ook bekend om zijn citroenen. Die komen dus allebei vaak voorbij in De Italiaanse keuken van Amalfi. Het kookboek is ingedeeld in antipasti, pane e pizza, pasta, piatti principali, contorni e conserve en dolci. Alle gerechten die je kunt opnoemen zijn dus aanwezig, pasta, pizza, zoetigheden.Boekrecensie: De Italiaanse keuken van Amalfi @ Lauriekoek.nl

 

Recepten en achtergrond

Elk recept is voorzien van een mooie foto van het eindresultaat. Bij ieder recept vind je een korte introductie en tussendoor vind je ook nog uitleg over Italiaans eten aan de Amalfi kust. Over de rol van pasta en over citrusvruchten. Je leert niet alleen de gerechten kennen, er is ook aandacht voor de achtergrond van de gerechten en de geschiedenis van de kust. Veroveraars en handelaars die effect hadden op wat mensen vandaag de dag nog eten. Zelfs de introductie van de tomaat komt voorbij en nee, die komt oorspronkelijk niet uit Italië, net als dat boerenkool niet uit Nederland komt.
Boekrecensie: De Italiaanse keuken van Amalfi @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Italiaanse keuken van Amalfi @ Lauriekoek.nl

Vis maar ook wel vega

Uiteraard staat er vis en zeevruchten in De Italiaanse keuken van Amalfi maar er staat ook genoeg vegetarisch in. Veganistisch is het niet heel erg. Vooral vanwege de kaas, die trouwens ook niet vegetarisch gestremd is als hij traditioneel bereid is. Er zijn heel veel super simpele gerechten bij waarvan je weet dat ze erg lekker zullen zijn, zoals salade van groene bonen met munt, gebakken bloemkool uit Amalfi gepaneerd in een deegjasje en peperkoekjes oftewel taralli con il pepe.

Italiaanse ingrediënten

De ingrediënten die je nodig hebt voor het bereiden van de recepten in De Italiaanse keuken van Amalfi zijn over het algemeen niet ingewikkeld. Omdat het meestal niet veel ingrediënten zijn is de kwaliteit wel belangrijk, zoals goede olijfolie en rijpe tomaten. Voor sommige kazen en ook de typische type 00-bloem moet je wellicht even naar een speciaalzaak. Die hebben dat eigenlijk altijd, terwijl je bij de supermarkt vaak misgrijpt.
Boekrecensie: De Italiaanse keuken van Amalfi @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Italiaanse keuken van Amalfi @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Italiaanse keuken van Amalfi @ Lauriekoek.nl

Zoete of hartige kaneel?

De recepten variëren van iets wat je op een warme avond nog snel even maakt tot dingen waar je de tijd voor moet nemen. Zelf pasta maken bijvoorbeeld, f het maken van je eigen ijs. Sommige recepten zijn een beetje raar vertaald. In een recept staat de ingrediëntenlijst nog in het Engels en sommige zinnen lijken niet helemaal te kloppen. Bij een recept met kaneel staat er bij “het liefst de zoete variant” wat bij mij dan weer allerlei vragen oproept. Zou ze ceylon bedoelen in plaats van cassia, of is er in Italië een hartige kaneel?

De Italiaanse keuken van Amalfi is een mooi boek. De cover met de blauwe glitterletters trekken de aandacht en ook de inhoud is de moeite waard. Het is ook echt een goede reclame voor de streek, hoewel ik het nu ik weet dat het daar zo warm is, even bij het koken uit dit kookboek houd.Boekrecensie: De Italiaanse keuken van Amalfi @ Lauriekoek.nl

De Italiaanse keuken van Amalfi
Ursula Ferrigo
Uitgeverij Edicola publishing
€27,50

Posted by on 28 augustus, 2023

LEAVE A COMMENT