De Broodsalon 2024

De Broodsalon 2024 @ Lauriekoek.nlDe Broodsalon vond afgelopen zondag weer plaats. In Hotel de Goudfazant te Amsterdam, verzamelt iedere eerste zondag van oktober zich een indrukwekkend aantal bakkers, die allemaal het betere brood bakken. Van grote desembroden tot viennoiserie tot koekjes het was er allemaal en de keuzestress slaat onverbiddelijk toe. Hier volgt een klein (foto)verslag.

Bakkers uit heel Nederland én uit Schotland

Er waren bakkers uit heel Nederland, waaronder ook bijvoorbeeld Issa Niemijer-Brown bekend van zijn bakkerij en zijn kookboeken Een boek over brood en Patisserie van de bakker en Bakkerij Mama, waar ik graag brood kocht tijdens de coronacrisis en één Schot: Alex Sage van The Palmerston in Edinburgh. Allemaal hebben ze een ding gemeen, hun voorliefde voor kwalitatief goed brood. De betere desembroden en gebak, allemaal voor één dag onder één dak.
De Broodsalon 2024 @ Lauriekoek.nl

De Broodsalon 2024 @ Lauriekoek.nl

De Broodsalon 2024 @ Lauriekoek.nl

De Broodsalon 2024 @ Lauriekoek.nl

Graanbroeders

Toch was het niet enkel brood en gebak. Ik zag ook aanverwante producten die goed met brood combineren, zoals kaas en verse boter, vleeswaren, maar ook meel van Graanbroeders. Die steengemalen meel uit de regeneratieve landbouw leveren aan bakkers, maar ook zelf bakmixen hebben ontwikkeld. De granen verbouwen ze bijna allemaal zelf en omdat ze malen op steen blijven de voedingsstoffen beter behouden. Het is dan ook niet gek dat bakkers als Fort Negen en Bakkerij Mama hun meel gebruiken. Mocht je er thuis zelf mee aan de slag willen: ze leveren ook aan consumenten en hebben naast bakmixen ook meel, bloem en havermout.
De Broodsalon 2024 @ Lauriekoek.nl

Wildfarmed

Ook uit het buitenland, maar geen bakker, was Wildfarmed. Zijn doen ongeveer hetzelfde als Graanbroeders, maar dan op grotere schaal en ze malen hun meel niet per se op steen. Wel staat het herstellen van de natuur centraal ze werken met 50 boeren in de UK en Frankrijk. Hun brood en meel ligt bij supermarkten als Waitrose in Engeland. Grappig genoeg had ik ze ook al gespot toen ik daar eerder dit jaar was, maar helaas het brood nog niet geproefd.
De Broodsalon 2024 @ Lauriekoek.nl

Ik houd van al het brood

Natuurlijk kon ik deze editie niet voorbij laten gaan, zonder wat te kopen. Voor directe consumptie en natuurlijk voor thuis. Ik koos voor een pain au chocolat en een cheesecakegebakje van Baux pastry, een tarwe-rogge desembrood van stadsbakkerij As en een brood met sesamkorst van de bakkerij van Hotel De Goudfazant en een croissant (puur en gevuld met halva en chocolade) van Pompernikkel. Het liefst had ik nog meer meegenomen, maar het moet natuurlijk ook nog worden opgegeten. Ik houd nou eenmaal heel erg van brood en van échte bakkers.
De Broodsalon 2024 @ Lauriekoek.nl

De Broodsalon 2024 @ Lauriekoek.nl

De Broodsalon 2024 @ Lauriekoek.nl

De Broodsalon 2024 @ Lauriekoek.nl

De Broodsalon 2024 @ Lauriekoek.nl

Volgend jaar is er weer een editie van De Broodsalon

Natuurlijk is het een beetje flauw om te bloggen over een evenement dat al geweest is. Aan de andere kant: alle bakkerijen die er waren hebben vaak een winkel waar je de rest van het jaar ook vrijwel dagelijks lekker en goed brood kunt kopen. Ga er dus vooral naar op zoek. Mocht je er volgend jaar bij willen zijn zet dan 5 oktober 2025 van 11 tot 16 De Broodsalon in je agenda. De toegang is gratis. De Broodsalon heeft geen website, maar is wel te volgen via Instagram.

Posted by on 8 oktober, 2024

LEAVE A COMMENT