Boekrecensie: Eén pan, één portie
Eén pan, één portie een kookboek vol eenpansgerechten voor één persoon, zodat je lekker voor jezelf kunt koken zonder al te veel afwas.
Het is een type kookboek waar veel vraag naar is, maar nog niet zoveel aanbod. Er zijn steeds meer mensen die alleen wonen, om allerlei redenen, terwijl de meeste kookboeken feestelijke grote gevulde tafels laten zien en recepten geven voor 4 personen (al zie ik de laatste tijd ook vaak voor 2 personen voorbij komen). Als je die recepten kookt en je woont op jezelf moet je of steeds iemand uitnodigen, of meerdere dagen hetzelfde eten of restjes verwerken en dat is niet erg handig. Gelukkig is er nu één pan, één portie met recepten voor de enkele eter.
Eleanor Wilkinson
Eén pan, één portie is voorgekomen uit eigen ervaring. Eleanor Wilkinson diende ontslag in om een carrièreswitch te maken naar koken. Haar relatie liep stuk, dus woonde ze weer alleen en had geen zin om voor zichzelf te koken, terwijl koken haar grote passie was. Ze was het opgewarmde eten en stapels afwas zat en bedacht ze het één pan, één portie concept. Ze begon de recepten die ze voor zichzelf maakte ook online te delen en ontdekte zo dat ze echt niet de enige single was die lekker wilde eten. Eten is voor haar zelfzorg.
Recepten naar behoeftes
De recepten in het kookboek Eén pan, één portie zijn ingedeeld naar waar je behoefte aan kunt hebben. Troost, vers, simpel, speciaal en zoet. Omdat er een kans is dat je voor de recepten misschien niet alles opgebruikt in één recept. is er het partnerrecept principe. Dus als je het eigeel gebruikt in het ene recept. krijg je een verwijzing naar een ander recept waarin je het eiwit kunt gebruiken. Zo gaan er geen ingrediënten verloren. Je hebt ook geen ingewikkelde apparaten nodig, wel een (koeken)pannetje in de juiste doorsnede dat het liefst ook in de oven kan.
Veel opties voor de doordeweekse dag
Er staan in dit kookboek snelle recepten voor de doordeweekse dag, zoals gochujang noedels met kaas, romige groene linguine of orzo met gegrilde paprika, tomaat en ingelegde citroen. Er staan ook recepten in die wat meer tijd kosten. Zo is er een recept voor het maken van je eigen pizza, waarbij het deeg moet rijzen een recept voor verse pici een pasta die je zelf maakt en uiensoep waar het nou eenmaal de nodige tijd kost om te uien te karamelliseren. Het merendeel van de recepten staan overigens gewoon in minder dan een half uurtje op tafel.
Niet veel vega
Als je besluit dit kookboek in huis te halen, kun je denk ik maar beter geen vegetariër zijn. Van alle recepten voor het avondeten, zoetigheden dus niet meegeteld, zijn er 23 vegetarisch en daarvan een klein deel veganistisch. De rest is met vlees en vis, of het nu een stuk vlees of vis is of ham of worst. Vooral worst komt regelmatig voorbij, de vraag of je worst lust is hier dus heel relevant. Bij ieder recept vind je een mooie foto van het eindresultaat. De gerechten bevatten niet al teveel moeilijke ingrediënten, het meeste is gewoon in de supermarkt te koop.
Heerlijke eenpersoons toetjes
Ik ben denk ik het meest enthousiast over het toetjeshoofdstuk, mét decadente toetjes voor één persoon. Van tarte tartin tot gepocheerde peer, van chocolade mokcake tot brownie en van cheesecake in een glas tot broodpudding. Bij sommige recepten kun je je pannetje op de weegschaal zetten en heb je dus echt amper afwas, maar wel een toetje dat een stuk lekkerder is dan iets kant-en-klaars uit de supermarkt.
Ik heb nu denk ik twee kookboek gerecenseerd op Lauriekoek voor de single eter: Tafel voor een en nu ook Eén pan, één portie. Toch zie ik dus nog wel meer ruimte voor meer eenpersoons kookboeken. Ze zijn voor allerlei mensen handig, van student tot alleenstaande oudere tot alles er tussenin. Mochten die verschijnen dan zal ik die uiteraard proberen hier te recenseren.
Eén pan, één portie
Eleanor Wilkinson
Uitgeverij Fontaine
€24,99
Xavèr
20 september, 2024Niet heel vegetarisch maar: Solo Food van Janneke Vreugdenhil
En er is nu Solo van Emma Thouars, geen idee of het heel vega is
Laurie
20 september, 2024De recensie van het kookboek Solo van Emma de Thouars komt er inderdaad aan! En die is behoorlijk vega kan ik je alvast verklappen.