Handige keukendingen: Onderzetters

Handige keukendingen: Onderzetters @ Lauriekoek.nlIn mijn serie handigekeuken dingen ben ik aangekomen bij item nummer 5: onderzetters. Een ontzettend saai onderwerp, maar wel een item dat je aanrecht tegen hitte beschermd of voorkomt dat je pan een mooi rond gat in je aanrecht brand. Ik heb er verschillende uitgeprobeerd in mijn carrière als kokende mens, dus ik ga hier de aan en afraders op een rij zetten.

Eerder verschenen in deze serie handige keukendingen: de rasp, de vijzel, kleine mesjes en de keukenschaar

Kurk

Laat ik direct maar met mijn (voorlopige?) conclusie beginnen: Ik ben van mening dat beste onderzetters van kurk zijn. Ze zijn relatief goedkoop en overal verkrijgbaar. Rond, vierkant, wat dikker of dunner, ik reken alle soorten eigenlijk wel goed. Ze hebben een isolerende functie, geven hitte echt niet door aan aanrecht of tafel en als ze helemaal zwart geblakerd zijn en uit elkaar beginnen te kruimelen, heb je zo weer een paar nieuwe.
Handige keukendingen: Onderzetters @ Lauriekoek.nl

Handige keukendingen: Onderzetters @ Lauriekoek.nl

Handige keukendingen: Onderzetters @ Lauriekoek.nl

Rekje

Ik heb ook een roestvrijstalen rekje om pannen op te zetten. Wat ook prima werkt. Alleen heeft die twee onhandige dingen. Als ik er een hete pan op zet komt het nog wel een voor dat ik later de pan er vanaf haal maar het rekje nog heel heet is. Dat raak ik dan per ongeluk aan en dat is au. Het rekje is ook een stuk moeilijker schoon te houden omdat er allemaal hoekjes aan zitten waar vuil in komt te zitten. Je kunt het er afboenen met een papje gemaakt van soda bicarbonaat en een klein beetje water, maar wie zit er in de keuken te wachten op extra schoonmaakwerk?Aardappelbrood@ Lauriekoek.nl

Magnetische onderzetters

Er bestaan ook magnetische onderzetters die tegelijk als pannenlap kunnen dienen, heel handig in gebruik. Ik heb er een gehad en die naar zijn grootje geholpen. Simpelweg door de pan met de onderzetter en nog aan gemagnetiseerd op het gasfornuis te zetten. Tot het raar begon te ruiken had ik niets door. Volgens mij zou ik ze zelfs op inductie zo kunnen hebben vernield, want de pan magnetiseert gewoon door de magneet uit de onderzetter. In theorie is het geweldig, in praktijk voor mij dus niet.

Flip

Een andere onderzetter die mijn keukengeweld al een tijdje volhoud is Flip van Blomus, Flip is gemaakt van hittebestendig kunststof. Stukken duurder dan een pakje kurken onderzetters, maar wel erg esthetisch. Ik heb hem al jaren dus ik durf best te zeggen dat hij de moeite waard is. Flip is wel weer makkelijker schoon te maken dan kurk, waar vloeistof soms intrekt en er niet meer uit wil. Door het driepootmodel is ie soms een heel klein beetje instabiel bij hele kleine pannetjes.
Handige keukendingen: Onderzetters @ Lauriekoek.nl

Tot zover mijn onderzetter aan en afraders. Vertel me vooral over jouw keuken aan- en afraders in de comments. Ik lees ze graag.
Handige keukendingen: Onderzetters @ Lauriekoek.nl

Posted by on 27 oktober, 2024

LEAVE A COMMENT