Salt Odyssey
Salt Odyssey maakt bijzonder zout. Ik proefde laatst een iets van dit zout en werd verrast door de kruidige smaak. Het bleek nog maar een van de vele soorten bijzonder zout te zijn in hun collectie. Het smaakte naar meer dus ik dook in het zout.
Natuurlijk gewonnen in Griekenland
Het zout van Salt Odyssey wordt tijdens de lente op natuurlijke wijze gewonnen in een lagune tussen twee rivieren in Griekenland Messolonghi. Het water verdampt langzaam door de zon en de wind. Daardoor komt het zout droog te liggen en kan het in september worden gewassen om eventuele onzuiverheden te verwijderen en maken ze grote hopen van we 10 tot 15 meter hoog om het zout op te slaan. Dit is hoe er al eeuwen zout wordt gewonnen.
Biologische kruiden
De producten van Salt Odyssey hebben een heerlinjke kruidige geur. Die komt niet van het zout alleen. Veel van de verschillende sorten zout soorten zijn verrijkt met kruiden en andere smaak- en geurmakers. Biologische basilicum en knoflook bijvoorbeeld, citroen of biologische oregano. Enkele producten zijn ook gerookt of verrijkt met gerookt paprikapoeder.
Zeezoutvlokken
Zeezouvlokken ken je misschien wel van merken als Maldon. Het zijn wat grotere stukjes zout wat je kunt gebruiken om te koken, maar ik gebruik het vooral als “finishing salt”. Het is iets wat je over je maaltijd sprenkelt als hij helemaal af is als finishing touch. Zo blijven de kristallen mooi heel en knisperen ze in je mond als je een hap neemt en geven ze die zoute vleug aan je eten mee. Ik probeerde drie varianten van deze vlokken uit: met citroen, met oregano en met basilicum en knoflook.
Er is 4% kruiden toegevoegd per variant. Dat klinkt misschien als weinig, maar dat is echt genoeg smaak om niet alleen een zoute kick maar ook een hoop smaak mee te geven. Zo kun je eenvoudig nog meer smaak geven aan iets. Een laatste extra smaaklaag, echt heel lekker. Door het zout blijven de smaken ook lang levendig, want het werkt als natuurlijk conserveermiddel. De vlokken hebben een bijzondere piramidevorm. Door deze driedimensionale vorm van de vlokken, zijn ze extra knapperig, waardoor de zoute kick extra goed doorkomt.
Sea salt flakes with lemon
Sea salt flakes with oregano
Sea salt flakes with basil and garlic
Gerookt zout, een instant herinnering
Naast de vlokken heeft Salt Odyssey ook een serie zoutvarianten, die wat fijner zijn dan zeezoutvlokken, meer fleur te sel grootte, waaronder twee gerookte varianten. Deze producten zijn ideaal voor tijdens het koken.
Het gerookte zout is 140 uur gerookt op berkenhout. Ik woonde vroeger vrijwel naast een palingrokerij en de geur al van dit zout brengt de herinnering meteen terug. Dit gaat een ongelofelijke diepgang aan gerechten geven, dat weet ik nu al. Zeker in vegetarische gerechten waarin het rokerige element soms moeilijk te vangen is.
Gerookte paprikazout
Het gerookte paprikazout heeft naast een rokerige ook een zoetige geur en smaak. Ik houd van de complexiteit van gewoon gerookt paprikapoeder en met dit zout kan ik hier en daar een snufje van die magie aan gerechten toevoegen.
Zoutmolen
De zoutmolen bevalt grof zout met 10% kruidenmix van tomaat, rode peper, rozemarijn en oregano. Het is tafelzout voor dagelijks gebruik, met een fijne diepere, kruidige smaak.
Zout: de ultieme smaakversterker
Iets in mij zegt mij dat ik voor de komende periode in ieder geval genoeg zout in huis heb. Dat treft want ik kook graag. Zout is de ultieme smaakversterker uit de natuur. Je moet er niet teveel van gebruiken, maar ik denk dat geldt eigenlijk voor alles bij het koken. Ik ben in de loop der jaren erg van zoutvlokken en zout met extra smaak gaan houden. Salt Odyssey biedt heel veel verschillende soorten en maten zout met verschillende smaken.
Meer over Salt Odyssey vind je op hun website. Je kunt Salt Odyssey kopen bij delicatessenwinkels zoals Klein the grocer (ook online).
Laatste reacties