Zout Erover

Ondanks dat de ergste interesse voor verschillende soorten zout alweer een beetje is weggeëbd, zijn er bij de natuurwinkel, de supermarkt en de delicatessenwinkel toch nog veel verschillende soorten zout te vinden met meestal ook echt een eigen smaak.  Uiteraard moet je zout met beleid gebruiken, maar het is het zeker de moeite waard om mee te experimenteren! Vandaar dit volgende overzicht van een aantal populaire of veelgebruikte zoutsoorten.

 

Herbamare
Er zijn hiervan verschillende merken verkrijgbaar, meestal bij natuurwinkels en reformzaken. De bekendste is die van A.Vogel. Deze bevat voor 6 procent groente kruiden en specerijen. 14 verschillende om precies te zijn: selderij, prei, waterkers, ui, bieslook, peterselie, maggiplant, paprika, mierikswortel, knoflook, basilicum, marjolein, rozemarijn, tijm) en kelp. Het wordt ook wel kruidenzout genoemd en die naam dekt prima de lading, door de zoute en licht kruidige smaak.

 

Gomasio
Een heel mooie naam, ook wel sesamstrooisel genoemd. Meestal bestaat dit het zo’n 95 procent gemalen sesamzaad met 5 procent zout. Het is daarom ook goed te gebruiken door mensen die hun zout gebruik in de gaten willen houden. Door het sesamzaad heb je wel een wat zoutige smaak, maar lang niet zoveel zout in je gerecht als met normaal keukenzout. Dit zout past met name goed over Aziatische gerechten, maar past ook heel goed over groenten en salades.

 

Keltisch zeezout
Het is zout, maar het smaakt zoet, zout en een beetje bitter. Dit zout wordt niet uitgegraven, maar met de hand steeds in een ander moeras geschept tot het klaar is om gewonnen te worden. Hierdoor blijven alle mineralen en sporen elementen goed in het zout zitten. Je kunt Keltisch zeezout bij alle gerechten gebruiken.

Kelp
Kelp is eigenlijk geen zout maar geeft wel zoutheid aan gerechten. Het bevat veel sporen elementen en mineralen. Het is in Nederland nog niet heel wijd verkrijgbaar, maar dat kan natuurlijk nog veranderen. Door zijn typische smaak, past het misschien niet bij alle gerechten, maar bijvoorbeeld wel bij de meeste soepen en in de Aziatische keuken. Het nodigt in elk geval uit om fijn mee te experimenteren. Kelp is verkrijgbaar onder het merk Sea seasonings bij sommige webwinkels. Let wel op: Kelp bevat veel jodium en teveel jodium is net als teveel zout, niet gezond, maar matig gebruik is prima.

 

Himalaya zout
Dit is mijn lievelingszout, met een prachtige roze kleur. Het is ook wel bekend van de rozige zoutlampen en theelichtjes. Ook dit zout bevat net als het keltisch zeezout al zijn sporen elementen en mineralen nog. Het is overal overheen te gebruiken en verkrijgbaar in haast alle natuurwinkels en zelfs in de meeste supermarkten verkopen tegenwoordig al himalaya zout.


Maldon zout


Het zout wat erg veel gebruikt wordt door topkoks. Naar verluid zou het niet de bittere nasmaak hebben, die regulier zout wel heeft. Er is ook een gerookte variant van verkrijgbaar. Je kunt Maldon zout op een zelfde wijze gebruiken als normaal keukenzout. Het is verkrijgbaar bij de meeste delicatessenwinkels.


Gerookt zout

Gerookt zout is niet overal verkrijgbaar en als je het ergens ziet is het vaak duur, maar als je het ergens tegenkomt is het zeker de moeite waard om te kopen. Hiermee geef je op natuurlijke wijze een lekkere rooksmaak aan het eten. Het wordt ook wel Vikingzout of Viking rookzout genoemd. Het werkt ook als alternatief voor liquid smoke, wat vaak in Amerikaanse recepten wordt voorgeschreven.

Posted by on 10 februari, 2013

LEAVE A COMMENT