Friethoes schillenbier
Dit is de eerste bier review op Lauriekoek. Eentje van een nieuw duurzaam zero waste project van FrietHoes: Schillenbier! Deze review is mede geschreven door Maarten, die de benodigde bierproefcertificaten heeft gehaald om moeilijke dingen te mogen zeggen over bier. Het is dus zijn eerlijke biermening die je hier leest.
Over FrietHoes heb ik een tijdje geleden deze blogpost geschreven. FrietHoes is begonnen als lokale patatzaak uit Haarlem die niet alleen erg lekkere patat maakt, maar daarnaast ook heel duurzaam bezig is. Intussen produceren ze verse voorgebakken friet voor de horeca door heel het land. Ze gebruiken natuurlijk groene stroom in hun frietfabriekje. Daarnaast gebruiken zoveel mogelijk lokale ingrediënten en biologisch afbreekbaar plastic voor de bakjes en gerecycled papier en karton. Maar dat is nog lang niet alles. In 2019 willen ze het eerste zero waste frietbedrijf van Nederland zijn en dit bier is daar een onderdeel van.
Natuurlijk is dit niet zomaar bier anders zou ik er hier geen aandacht aan besteden. Het is schillenbier, gemaakt van schillen van de nederige aardappel die door FrietHoes tot patat worden verwerkt. Hierbij blijft er veel aardappelrestant over wat je dus niet per se hoeft weg te gooien. Je kunt er dus onder andere bier mee brouwen en dat is precies wat FrietHoes nu heeft gedaan. En wat is er beter dan bier voor bij de friet?
Huh, bier van aardappels?
Bier wordt doorgaans gemaakt van mout, gist en hop. Mout hoeft niet per se mout te zijn, ook andere bronnen van suiker en zetmeel zijn geschikt om te vergisten. Je kunt dus ook aardappelzetmeel gebruiken, want ook dat kan door gist worden omgezet naar alcohol en bubbels. En dat heeft FrietHoes dus, samen met brouwerij Troost gedaan. Door op een slimme manier een de aardappelresten als een deel van de ingrediënten in het bier te werken, komt FrietHoes weer een stap dichterbij het zero waste doel.
Schillenbier
Schillenbier wordt omschreven als een Weizen. Natuurlijk is dit niet een Weizen in de meest Duitse zin van het woord, omdat dit afwijkt van de traditionele ingrediënten. Het zit een beetje tussen een Weizen en een Belgisch witbier in, mede door de toevoegingen van korianderzaad en sinaasappelschil, om het een wat frisser karakter te geven. Schillenbier is zoet en een beetje weeïg, maar wel wat zuurder dan andere witbieren en met de typische tonen van banaan en kruidnagel die je ook terugvindt in weizenbieren. Het zuurtje in dit bier laat zich goed combineren met vette gerechten zoals alles wat er uit een frituur komt.
Al met al is FrietHoes erin geslaagd om een bier te ontwikkelen, met aardappel dat goed past bij de gefrituurde lekkernijen die ze voornamelijk verkopen. Of het een echt toegankelijk bier, dat vraag ik me af. Voor een aantal mensen is het misschien toch net iets te zuur. Voor die mensen is de FrietHoes vodka allicht een optie.
Laatste reacties