Verse Nederlandse vanille van Koppert cress

Koppert Nederlandse vanille @ Lauriekoek.nl Een tijdje geleden schreef ik een heel stuk over vanille en ik kon er alleen maar van dromen verse vanille. Ik had een keer naast een vanille-orchidee gestaan in de Hortus, naast een vanillestokje in wording, maar dichterbij dan dat kwam ik niet. Tot nu, want hoewel ik dacht dat niemand in Nederland meer bezig was met het telen van vanille, nadat een eerder experiment was mislukt, bleek ik het mis te hebben. Koppert Cress is het namelijk gelukt om Nederlandse vanille te telen en commercieel aan te bieden. Dat moest ik natuurlijk met eigen ogen en neus waarnemen.

Beste geur ooit

Recent kwam werd er een prachtig blik met daarin vier grote, vlezige vanillestokjes bezorgd. De geur die uit het blik kwam was de lekkerste vanillegeur die ik ooit heb geroken. Nou is vanille sowieso al een hele lekkere geur, zoet, maar er zit ook een soort gefermenteerde ondertoon in die het een hele uitgebalanceerde geur maakt. Een parfumeur vertelde me ooit dat goede parfums ook een pis- of poepnoot hebben. Vanille heeft dat van zichzelf. Verse vanille heeft ook nog een soort frisheid, een soort zuurtje dat in de lucht hangt, bijna iets fruitigs. Ik maakte gewoon af en toe even het blik open om even te ruiken. Goddelijk.Koppert Nederlandse vanille @ Lauriekoek.nl

Vlezige stokjes 2.0

Nou is de geur niet het enige wat deze vanillestokjes anders maakt. Het uiterlijk is ook een enorm verschil met de gewone stokjes. Ze zijn groot dik en vlezig, twee van de stokjes zijn groen en kan ik zelf nog fermenteren. Al ben ik ook benieuwd hoe ze in hun groene staat smaken. De twee andere stokjes zijn al gerijpt. Er zijn ook perfect aan de plant gerijpte stokjes, die hebben een rood puntje om ze herkennen. In de supermarkt zoek ik altijd de meest plomp uitziende stokjes, maar die halen het niet bij hoe dit stokje (eigenlijk geen stokje maar een heuse peul) eruit ziet. Buiten dat heb ik geleerd dat sommige fabrikanten stokjes opvullen om ze er vleziger uit te laten zien.Koppert Nederlandse vanille @ Lauriekoek.nl

Koppert Nederlandse vanille @ Lauriekoek.nl

Perfecte omstandigheden

Vanille telen in niet makkelijk, recent werd het eiland Madagascar bijvoorbeeld getroffen door een typhoon. Vanille wordt vaak gestolen en daarom vaak geplukt voordat het helemaal tot wasdom is gekomen. Koppert Cress heeft kassen waar de vanille-orchideeën in staan. Zo kunnen ze perfecte omstandigheden voor de planten creëren. Er zijn ook geen bestrijdingsmiddelen of andere ingrepen nodig. Perfecte omstandigheden leveren perfecte bonen op.Koppert Nederlandse vanille @ Lauriekoek.nl

Geweldig in gebruik

Wat maak je met de perfecte vanille? Daar heb ik lang over nagedacht. Delicate Franse patisserie, ijs, het is natuurlijk overal geschikt voor. Ik begon met het maken van mijn eigen decadente vanillesuiker. Ik draaide een stokje in zijn geheel door de suiker. Het resultaat was een vochtige heerlijke vanillesuiker. In niets te vergelijken met die uit de supermarkt. Daar kan ik wel even mee vooruit. Van de rest van de stokjes hoop ik cake en ijs te maken. Ik houd jullie op de hoogte.Koppert Nederlandse vanille @ Lauriekoek.nl

De prijs

Is er ook nog een nadeel vraag je je misschien af? Ja, de prijs. Ik schrik er niet meer van omdat ik er tijdens het schrijven van mijn eerder stuk van vanille helemaal in ben gedoken, maar vanille is niet goedkoop (als het wel goedkoop is is het meestal geen vanille), kwaliteit kost ook meer tijd en aandacht en kost daarom meer geld. Een ander nadeel is dat de Koppert cress vanille nu nog vooral beschikbaar is voor professionals. Dus koks en patisserie professionals. Ik ben zelf consument, maar ik hoop dat ze ook voor consumenten beschikbaar komen, want deze vanille is geweldig.Koppert Nederlandse vanille @ Lauriekoek.nl

verkrijgbaarheid

De zwarte boon, Planifolia black, de “standaard” vanilleboon en Planifolia red, de aan de plant gerijpte boon zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De Planifolia green, de onrijpe boon die je zelf nog een bepaalde richting in kunt duwen is een seizoensproduct. Die zal daarom 3 á 4 maanden per jaar beschikbaar zijn. Meer informatie over de vanille vind je uiteraard op de website van Koppert cress zelf.

Posted by on 9 maart, 2022

2 Comments

 • Joris

  3 februari, 2024

  Leuk artikel. Dank voor het delen. Alleen jammer dat je uiteindelijk in de alinea over prijs niet verteld wat het nou echt kost…

  • Laurie

   3 februari, 2024

   Ik zou zeggen kijk op de website van Koppert cress. Dat staan alle actuele prijzen vermeld.

LEAVE A COMMENT