Thug Kitchen

Thug kitchen @ Lauriekoek.nl
Vandaag de recensie van een kookboek dat mogelijkerwijs niet voor iedereen geschikt is. De taal in dit kookboek is namelijk soms nogal grof. Het is het boek van het befaamde vegan foodblog Thug Kitchen, je kent ze wel van hun recepten die doorspekt zijn met scheldwoorden. Het doet mij in de verte een beetje aan Skinny Bitch denken. Nu is er dus dit kookboek met een aanbevelingsblurb van niemand minder dan Jamie Oliver op de achterkant.

Kritiek op Thug Kitchen

Zo snel het boek uitkwam was er kritiek: nog niet eens zozeer op het taalgebruik maar op het feit dat de bloggers achter het Thug Kitchen blog en schrijvers van dit boek zich voordeden als iemand die ze niet waren. Namelijk een Afro-Amerikaans iemand in een Amerikaanse achterbuurt die zijn best doet gezond te koken voor zijn vrienden. De term thug zou bovendien historisch beladen en rasistisch zijn.

Een beetje skinny bitch

Zelf doet het taalgebruik mij dus erg aan Skinny Bitch denken. Sterker nog, het is niet alleen het taalgebruik, het is ook de boodschap. Beide boeken roepen je op om je groente te eten en op een no nonsense veganistische manier goed met je gezondheid om te gaan. Nu was Skinny Bitch nogal op vrouwen gericht en dit boek is ook prima geschikt voor mannen. Dit is ook echt een kookboek, terwijl Skinny Bitch meer een lifestyle boek was.

Goed, wat moet je dan koken? Nou eenvoudige maar lekkere gerechten natuurlijk. De auteurs vinden dat je over je weerzin voor groente en fruit heen moet komen. Ze leren je van alles over tofu en tempeh, kruiden en keukengerei, en ze geven niet alleen suggesties voor avondmaaltijden maar ook ontbijt, snacks, lunch en zoetigheid. Dit alles dus met  behulp van de nodige slang.

koken met Amerikaanse cups

De meeste ingrediënten kun je prima bij de supermarkt vinden maar soms moet je voor dingen als liquid smoke toch het internet op of naar een speciaalzaak. Ik zou zeggen dat je alle gerechten op een doordeweekse dag kunt klaarmaken. Dat is ook wat de auteurs voor ogen hebben en dat is prima gelukt. Er word gebruik gemaakt van cups in het boek, dat is geen probleem want die kun je tegenwoordig overal vinden: bij elke kookwinkel, sommige supermarkten en online.

Er staat van alles in: van lasagne tot broodjes met linzensaus, aardappelsalade met verse kruiden, ijsthee met perzik, taco’s, fudge ijsjes, you name it. Het boek is erg geschikt voor beginners door alle informatie die word gegeven, maar ik denk dat ook gevorderde koks er graag wat uit zullen willen maken. Ik in ieder geval wel!

Zonder scheldpartijen was Thug Kitchen wat mij betreft ook een prima boek geweest. Bij veel gerechten staat een mooie foto van het eindresultaat. De foto’s van streetart en de stad geven je een vleugje LA mee. Een jaar of 10 geleden was zo’n veganistisch kookboek in Nederland ondenkbaar geweest. Het laat zien hoeveel er is veranderd en dat het prima mogelijk is om een modern vegan kookboek te schrijven.

Thug Kitchen (Eat like you give a fuck)
Michelle Davis en Matt Holloway
Uitgeverij Aerial
24,95

Posted by on 24 september, 2015

LEAVE A COMMENT