ROA – real oat arts

ROA - real oat arts @ Lauriekoek.nlROA, oftewel real oat arts is denk ik het meest hipster verantwoorde havermelkelitepak dat ik tot nu toe gezien heb. Daarom probeerde ik het uit.

ROA real oat arts

ROA is een Nederlands merk, hoewel het wordt gemaakt in Zweden, een haverland bij uitstek. Het pak valt direct op, minimalistisch met een schilderij erop. Het idee is dat elke keer een andere kunstenaar het pak siert, om kunstenaars zo een podium te bieden.
ROA - real oat arts @ Lauriekoek.nl

Havermelk

Misschien denk je bij havermelk als eerste aan Oatly en dat is ook niet zo gek. Toen ik begon met het drinken van plantaardige melk zat het in een pak dat eruit zag alsof het eerder in een bouwmarkt thuishoorde. Na een volledige make-over en een goed PR bureau zijn ze nu overal. Er zijn meer producten gelanceerd, er is zelfs softserve op haverbasis. In 2018 kon het bedrijf de vraag zelfs even niet bijbenen en ontstond er een tijdelijk tekort. Een van de grote bedrijven achter Oatly is nu Blackstone, niet het gezelligste bedrijf op aarde en daarom boycotten sommige mensen het nu. Terwijl andere mensen zeggen dat er over alle merken wel iets negatiefs te zeggen valt. Maar genoeg over de concurrent, dit stuk gaat over ROA.
ROA - real oat arts @ Lauriekoek.nl

ROA versus Oatly

De ingrediënten van ROA zijn grotendeels hetzelfde als iedere havermelk (of haverdrink of -m*lk in dit geval). ROA bevat 10% haver (iets meer dan de concurrentie), er zitten toegevoegde vitamines in,wat koolzaadolie en geen toegevoegde suiker. De haver die wordt gebruikt is niet glutenvrij. Dat niet glutenvrije zit hem in het feit dat er haver is gebruikt die in contact is geweest met tarwe, haver is alleen glutenvrij als het geen glutencontact heeft gehad.
ROA - real oat arts @ Lauriekoek.nl

ROA - real oat arts @ Lauriekoek.nl

Geen smaakverschil

De enige versie van ROA is meteen ook de baristavariant. Het is duidelijk waarvoor dit product is bedoeld. Hierin merk ik weinig verschil met andere aanbieders van plantaardige drinks die een barista havermelk maken. ROA wil concurreren met andere havermelk op de smaak en het zou natuurlijk kunnen dat je daar een state of the art koffiemachine voor nodig hebt, maar in mijn nederige huis-, tuin- en keukencappuccino merk ik geen smaakverschil. Ik vind wel dat haver en koffie goed combineren, zo ook met ROA oat m*lk.ROA - real oat arts @ Lauriekoek.nl

De focus van ROA ligt nu volgens mij vooral op horeca waar koffie geschonken wordt. In de supermarkt is het nog niet rijkelijk verkrijgbaar, maar wel al gespot bij Crisp (online) en Landmarkt (in Amsterdam). Meer informatie en verkoopadressen vind je op de website van ROA.

Posted by on 22 september, 2023

LEAVE A COMMENT