Boekrecensie: Le Pain Quotidien Kookboek

Afgelopen donderdag was ik uitgenodigd voor een workshop boterhammen maken bij een winkel die vrij vertaald “dagelijks brood” heet. Al daar kwam de bedenker van deze keten, Alain Coumont, voordoen hoe eenvoudig het eigenlijk is om een lekkere boterham te bereiden. Het Franse woord voor boterham tartine komt van het woord voor smeren. De smeersels en het beleg van de boterhammen die werden bereid kwamen weer uit het kookboek. Het derde Le Pain Quotidien Kookboek, maar volgens mij wel de eerste die in het Nederlands is vertaald.

De workshop was lekker informeel. Toen ik informeerde of er voor mij ook een veganistische optie kon worden klaargemaakt, was dit absoluut geen probleem. Ik maakte samen met een van de koks nog een portie erwtenhummus met wat gehakte radijs en munt ter ganering, Lovely.

In het kookboek staan overigens niet alleen maar soorten broodbeleg, er staat ook in hoe je je eigen brood moet maken. Onder andere hoe je je eigen desembrood maakt. Iets met fermenteren dus, waar ik erg van houd. Verder staat het vol met ontbijtjes, beleg en smeersels, soepen, salades en zoetigheden.

Het boek is niet veganistisch en ook niet vegetarisch. De meeste gerechten zijn of vega van zichzelf, of je moet iets weghalen en er zitten ook leuke vegan opties in het boek. Ik weet niet hoe ik me bij de weglaat techniek in dit boek voel, je hebt als vegetariër toch soms het idee dat je gerecht misschien qua smaak niet helemaal compleet is. Soms kun je er wel wat bij vinden om te vervangen, maar dat zal niet altijd even gemakkelijk zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig initiatieven als de Vegetarisch Slager, zodat je bijvoorbeeld vegaspekjes (die wel lekker zijn) kunt gebruiken. Wat ik ook tof vind is dat in veel recepten om sojamelk wordt gevraagd, er zijn recepten waarin superfoods zoals chiazaden worden gebruikt. Geen gangbare kost in een doorsnee kookboek.

Het zijn echt de gerechten zoals je die bij Le Pain Quotidien ook op het menu terugvindt en daarom is het nu heel prettig dat je die ook thuis kunt maken. De foto’s zijn erg mooi en het boek is net als de recepten, mooi, smaakvol, simpel in de goede zin van het woord. Hiervan krijg je echt zin van om te koken!

De workshop eindigde met een glas prosecco en een gesigneerd boek. Alain Coumont is echt super aardig en behulpzaam. Hij vind vegan opties in zijn restaurant belangrijk en veel van de ingrediënten zijn ook biologisch, wat ik dan weer erg prettig vind. Hopelijk is zijn formule een voorbeeld voor andere restaurants.

Le Pain Quotidien kookboek
Alain Coumont en Jean-Pierre Gabriel
Uitgeverij Veltman
€19,99

Posted by on 8 juli, 2013

2 Comments

 • Dieuwertje

  11 juli, 2013

  Ik zit in de lounge van het Concious Hotel Vondelpark in Amsterdam (aanrader) te werken tot mijn lunchafspraak en lees jouw recensie. Meteen mijn lunchafspraak gewijzigd, we gaan naar Le Pain Quotidien, goed plan! Als ze het boek daar ook verkopen, neem ik het meteen mee 🙂

  • Laurie

   11 juli, 2013

   Wat leuk om te lezen! Ik hoop voor je dat ze het boek daar voor je klaar hadden liggen. En dat je lunch beviel natuurlijk!

LEAVE A COMMENT