Proefdiervrije Cosmetica

Een vraag die mij heel vaak gesteld wordt is: Hoe weet ik nou echt zeker of mijn verzorgingsproducten proefdiervrij zijn en waar kan ik op letten? Een heel goede vraag. Allereerst is het goed om te weten dat dierproeven niet nodig zijn om te testen of producten veilig zijn voor mensen. Heel veel stoffen zijn al eindeloos getest en goed bevonden, dit hoeft niet nog een keer op dieren of mensen te gebeuren. En voor de stoffen die nieuw zijn, zijn er prima vervangende testen die betrouwbare resultaten opleveren.

Er zijn een aantal keurmerken waar je op kan letten.  Hierna behandel ik websites waar je lijsten kan vinden met bedrijven die niet op dieren testen.

Natrue
Dit keurmerk garandeert niet alleen dat je producten natuurlijk zijn, maar dit label op een make-up artikel wil ook zeggen dat er geen dierproeven aan te pas zijn gekomen.  De sterren bij dit logo vertellen hoe natuurlijk het product is en hoeveel procent biologische ingrediënten er zijn gebruikt. Hoe meer sterren hoe biologischer.
Bdih/Ecocert
Dit keurmerk garandeert dat de producten natuurlijk zijn en ook dit keurmerk word net als Natrue alleen gegeven als er geen dierproeven voor het product of de ingrediënten zijn gedaan. Bij Ecocert is het goed er op te letten of er natural of organic onder het logo staat, het ene betekent dat het product zo natuurlijk mogelijk is en organic staat voor minstens 95% biologisch.

Proefkoneen
Dit konijntje is een logo van stichting proefdiervrij. Fabrikanten die dit logo gebruiken verklaren geen dierproeven te doen. De individuele ingrediënten van het product zijn ook niet getest op dieren.

Leaping bunny
Leaping bunny is een logo dat afkomstig is van een groep Engelse dierenrechtenorganisaties en staat op producten die niet op dieren getest zijn.

 

PETA’s cruelty free bunny
PETA heeft ook een logo dat kan je terug kunt vinden op producten van fabrikanten die geen dierproeven doen. PETA is de grootste dierenrechten organisatie van Amerika en ze hebben dan andere richtlijnen, bedrijven die je hier op de lijst vind kun je soms niet vinden op de lijst van proefdiervrij. Deze lijst word dagelijks geüpdatet. Dit logo word alleen toegestaan als het vegetarisch is, dus geen dierlijke olie zoals muskus bevat bijvoorbeeld. Dit logo staat ook niet toe dat het product getest is op dieren. Soms heeft het product als toevoeging “and vegan” wat wil betekenen dat het product, naast niet op dieren te zijn getest, volledig veganistisch is.

Vegan
Deze logo’s mogen alleen staan op producten die helemaal geen dierlijke producten bevatten dus ook geen melk of ei, dingen die van de Vegetariërsbond wel mogen. Ook mogen er voor producten geen dierproeven zijn gedaan.

Naast de websites van de verschillende logo’s kun je op de volgende websites een overzicht van diverse merken vinden die misschien geen logo voeren, maar net zo min op dieren testen:
http://www.proefdiervrij.nl/cosmeticagids
http://www.peta.org/living/beauty-and-personal-care/companies/default.aspx
http://www.biteback.be/action/class_action.php?act=21
http://www.stopdierproeven.org/new_site/interactief-centrum/dierproefvrije-producten.html

Een kleine side note. The Bodyshop, een grote keten die in menig winkelstraat te vinden is, is enkele jaren geleden overgenomen door L’Oréal, een bedrijf dat nog wel dierproeven uitvoert. Je kunt je dus afvragen of ze echt wel zo dierproefvrij zijn als ze beloven. Een leuke winkel die niet op dieren test en ook veel in grote winkelstraten te vinden Lush. Veel van de producten van Lush dragen ook het vegan logo.

De meeste lijsten worden regelmatig bijgewerkt. Het kan dus zomaar zijn dat je favoriete merk wel ineens proefdiervrij wordt, of, en dat is spijtig, andersom…

Heb je vragen, ken je logo’s die op deze lijst ontbreken of ken je leuke proefdiervrije merken? Vertel het in de comments.

Posted by on 26 januari, 2013

LEAVE A COMMENT