Kookboekentips van Laurie: Koreaanse kookboeken

Korea is een tot de verbeelding sprekend land. Koreaanse beauty producten, Koreaanse televisie series en natuurlijk ook de Koreaanse keuken staan al een paar jaar extra in de belangstelling. Producten als doenjang en gochugaru en kimchi vind je nu zelfs in de supermarkt. Daar horen natuurlijk ook kookboeken bij die je vertellen welke kanten je met die producten op kunt. Ik heb voor jou een lijstje met mooie Koreaanse kookboeken.

Kookboeken advies van Laurie

Kookboekentips van Laurie is een nieuwe rubriek op Lauriekoek.nl. Ik krijg vaak vragen van mensen die voor een bepaalde situatie een bepaald kookboek zoeken. Heel algemene vragen of juist heel specifiek. Het beantwoorden van die vragen kost me vaak veel tijd en moeite en levert me vaak ook het nodige opzoekwerk op. Door het advies hier te publiceren heeft iedereen er wat aan. Mijn advies komt echt van mij, er komt geen AI of bol.com lijstje aan te pas en ik heb de boeken echt ingezien om te concluderen dat het echt een kookboek is waar mensen wat aan hebben. Waar dat kan link ik terug naar een van mijn recensies. Heb jij wat aan mijn advies? Overweeg dan een donatie te doen, zo blijft Lauriekoek ook in de toekomst bestaan. Heb je zelf behoefte aan advies van mij? Mail me je vraag en wie weet zie je het antwoord hier terug.

Let op: sommige boeken die ik aanraad zijn misschien alleen nog tweedehands te krijgen. Ik heb niet altijd (lees: vaak geen) inzicht in of een kookboek een herdruk gaat krijgen of niet. Check vooral mijn blogpost over zoeken naar dat ene kookboek als je ergens naar op zoek bent.

Echt Koreaanse kookboeken

Er zijn natuurlijk een heleboel kookboeken waar Korea als land zijdelings als land in voor komt, bijvoorbeeld als onderdeel van een Aziatisch kookboek. In deze post richt ik me enkel en alleen op de kookboeken waarin Korea en de Koreaanse keuken echt centraal staat. Het is niet mijn bedoeling om hier een lijst te maken van alle Koreaanse kookboeken die ooit zijn verschenen. Ik geef een aantal kookboeken tips om je op weg te helpen, zie het als de krenten uit de pap!

Basisboek Korea

Ik heb hier menig recept uit dit boek van Caroline Hwang gekookt en alles met plezier opgegeten. Er zijn twee uitvoeringen, Basisboek Korea dat is de gele versie zoals op de foto en het is nog een keer uitgegeven onder de naam Korea! De omslag en titel is anders maar de inhoud is hetzelfde. Volgens mij is dit kookboek nu in de ramsj. Aan de inhoud van dit kookboek ligt het niet, dus sla je slag!

 

Kimchi

Je kunt geen lijstje maken van Koreaanse kookboeken zonder kimchi te noemen. Het is een van de pijlers van de Koreaanse keuken. Dit kimchi kookboek van Ae Jin Huys is een uitstekende introductie.
Boekrecensie: Kimchi @ Lauriekoek.nl

Proef Korea

Proef Korea is het tweede kookboek van Ae Jin Huys. Hierin wordt Koreaanse keuken in het algemeen beschreven met ruime aandacht voor de verschillende soorten jang die de Koreaanse keuken smaak geven.
Boekrecensie: Proef Korea @ Lauriekoek.nl

 

de Bijbel van de Koreaanse keuken

De Bijbel van de Koreaanse keuken is een lekker dik kookboek uit de landenbijbel serie van uitgeverij Carrera. Dit kookboek is geschreven door een Koreaanse familie, bekend van het Koreaanse restaurant Seoul Garden in Den Haag. Ze weten dus waar ze het over hebben als ze het over de Koreaanse keuken hebben. Heel Korea komt in dit kookboek in vogelvlucht voorbij.Boekrecensie: De bijbel van de Koreaanse keuken @ Lauriekoek.nl

 

 

Het Korean vegan kookboek

Dit boek is Veganistisch en Koreaans. Het leuke is dat ik dit kookboek niet alleen mocht recenseren, maar dat ik er ook een paar recepten uit mocht delen. Zo krijg je een extra goed idee van wat voor recepten je in het Korean vegan kookboek kunt vinden. Zo deelde ik al eerder recepten voor chocoladetaart met zoete aardappel, kkanpoong tofu en tteobokki arrabbiata.Boekrecensie: Het Korean vegan kookboek @ Lauriekoek.nl

Recept Kkanpoong tofu @ Lauriekoek.nl

Klein Korea

Dit boek is geschreven Billy Law. Die naam doet misschien een belletje rinkelen want hij deed ooit mee aan Masterchef Australië. Klein Korea is misschien niet het meest vegavriendelijke kookboek, maar heeft wel ruimschoots aandacht voor Koreaanse desserts.Boekrecensie: Klein Korea @ Lauriekoek.nl

 

Koreaans eten

Seji Hong heeft haar eigen sausmerk: BomBom. Ze leerde traditioneel Koreaans koken van haar oma, iets moderner koken van haar moeder en geeft daar nu zelf weer een eigen draai aan in haar kookboek Koreaans eten. Aan de hand van 7 typisch Koreaanse  ingrediënten leer je zelf Koreaanse gerechten maken.

 

Engelstalige kookboeken

Hieronder volgen nog enkele Engelstalige boekentips die wat mij betreft zeer de moeite waard zijn.

Jang the soul of Korean cooking Mingoo Kang van Joshua David Stein, Nadia Cho
60 recepten met doenjang, gochujang en gangjang. Van soep tot dessert.

Umma: A Korean Mom’s Kitchen Wisdom and 100 Family Recipes van Sarah Ahn en Nam Soon Ahn
Zij delen in dit kookboek familie recepten op traditionele en niet traditionele wijze. Net als in The Korean vegan is er veel aandacht voor familieverhalen en familiegeschiedenis. 

Simply Korean van Aaron Huh
Het kookboek van Aaron Huh in dit kookboek vind je tot de essentie teruggebrachte recepten uit de Koreaanse keuken.

Cook Korean! A comic book with recipes van Robin Ha.
Dit is een stripboek met Koreaanse recepten. Hoe cool is dat? Ik vind illustratie in kookboeken altijd een extra dimensie geven en een stripboek is helemaal cool.

Koreaworld: A cookbook van Deuki Hong en Matt Rodbard
Een zoektocht naar de Koreaanse keuken in Korea zelf maar ook in Koreatowns over de hele wereld. Met veel foto’s met van dat harde licht, zoals nu hip is.

Pocha van Su Scott
De cover van dit kookboek deed me in eerste instantie zo aan de kookboeken van Tim Anderson denken, dat ik heel even dacht dat hij een Koreaans kookboek had geschreven. Dat is niet zo. Pocha betekent overigens overdekte wagen en daar gaat dit kookboek over. Over het eten dat in de wagentjes in Korea wordt bereid en verkocht.

Posted by on 29 april, 2025

LEAVE A COMMENT