GEEF Diner

GEEF DinerAfgelopen vrijdag at ik bij GEEF Café, een pop-up restaurant voor één weekend dat werkt met de pas as you can formule. Dit houdt in dat de klant zelf mag bepalen wat hij of zij het eten waard vindt en wat hij er dus voor betaalt. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober organiseerde zij een diner waarin geven centraal stond. Hoewel dit weekend eenmalig was, is GEEF Café nog wel op zoek naar een vaste locatie in Amsterdam.
.

Het diner op deze regenachtige avond vond plaats in het Tugelahuis in de Amsterdamse Transvaalbuurt (Oost). Dit huis een een buurthuis, dat is neergezet door de woningbouwvereniging, in het kader van de grote veranderingen in er in de wijk gaande zijn. Het is eveneens een bijzonder bouwproject, gemaakt van bamboe en hergebruikte port-a-cabins. Achter het buurthuis bevindt zich een tuin, waar buurtbewoners groenten en kruiden verbouwen.

Ik werd ontvangen met een glas lokale appelcider. Vanuit de ruimte had je goed zicht op de keuken alwaar de jongens van Fifteen druk bezig waren met de voorbereidingen voor het diner. Fifteen is niet alleen het gelijknamige restaurant naar formule van Jamie Oliver, het is ook een opleiding voor jongeren die een tweede kans verdienen om een vak te leren. GEEF DinerGEEF Diner

Ik had van te voren aangegeven het liefst veganistisch te willen eten en dat was geen enkel probleem volgens de organisatie. Het menu begon met brood en een pompoensoep, gevolgd door een Surinaamse rijsttafel. Dit bestond uit allemaal kleine gerechten die naar smaak konden worden opgeschept. Ik had hier de keuze uit rijst, noedels, gebakken cassave, pindasaus, twee salades (zure komkommer en tomaten en koriander salsa) Er was ook gestoomde paksoi met kruiden en gemarineerde tofu. Verder stonden er nog enkele vlees- en een visgerechtje op tafel. Voor mij was een van deze gerechtjes met kapucijners nog speciaal zonder vlees bereid. Zelfs bij het nagerecht is er nog speciaal aan mij gedacht. Dit was een gestoofd peertje met hangop die voor mij in een sojavariant werd aangeboden.
GEEF DinerGEEF DinerHet eten was er lekker. Er was meer dan voldoende keus, zelfs voor mij! Het is altijd weer een verrassing wat een kok ervan maakt als je om plantaardig eten vraagt, maar dat zat hier meer dan snor. De afsluiter van de avond was koffie met een pindarotsje. Qua drank hanteerde men hier overigens het bring your own booze principe. Er werd, op het welkomstdrankje na, geen alcohol aangeboden, dat was aan de gasten om dit zelf mee te brengen. Het gevolg hiervan was dat ik al snel van alles kreeg aangeboden van mijn tafelgenoten. Erg aardig!

De avond werd verder aangekleed met onder andere de muziek  muziek van de sprankelende Barbara Breedijk. En werd er verzocht om een kaartje van een spreuk of wens te voorzien, die vervolgens aan het eind van de avond aan een willekeurig ander persoon, die die avond aanwezig was, werd meegegeven.

Maar toen kwam het betalen en dat is een verhaal apart. Wat betaal je als je mag geven wat je het waard vond? Veel mensen keken nerveus naar hun buren. Ikzelf had er ook wel moeite mee, ik wist dat het geld dat verdiend werd naar een lunch voor klanten van de voedselbank zou gaan, dus ik wilde zeker niet te weinig geven. Uiteindelijk heb ik een beslissing genomen waar ik tevreden mee was.

Wil je ook een keer uit eten bij GEEF Café? Dan is het handig om de website van GEEF Café in de gaten te houden of ze te volgen op Facebook. Alle ontwikkelingen rondom dit project kun je daar terug vinden.

Posted by on 14 oktober, 2013

LEAVE A COMMENT