Exota Limonade

IMG_5939[1]
Sinds kort is Exota weer terug, het was een limonademerk, dat vooral bekend werd door zijn ondergang, waarbij Marcel van Dam (die ik alleen ken als de zeur-“toen ik zou oud was als jullie”-piet uit het Jongerenlagerhuis) betrokken was. Inmiddels is die zaak geschikt en is de limonade opnieuw verkrijgbaar. Hoogtijd om te proeven.

Producten met een nostalgische vibe zijn weer helemaal terug. Koffertje met platenspeler? Check! Macramé plantenhanger? Check! Koffie zetten met een oud melita koffiefilterhoudertje? Ja hoor! Kortom het is een prima tijd om een oud limonademerk te herintroduceren. De beugelfles, het etiket, het is precies van de juiste ouderwetsheid om mee te kunnen in de hippe vaart der volkeren. Maar hoe zit het dan met de ingrediënten? Op het etiket staat trots “met echte suiker”. Dat vind ik grappig, want merken doen juist tegenwoordig heel erg hun best om juist te verbergen dat ergens suiker in zit. Goed suiker zit er dus in en wat nog meer? De nodige E-nummers uiteraard, want die vrolijk kleurtjes moeten ergens vandaan komen. Die E-nummers geven trouwens wel die echt ouderwetse “limonade van oma” limonade-ervaring, de extreme kleuren het een beetje mondwaterachtige smaakje, precies zoals ik dat vroeger kreeg. Vooral als het warm was, in een bescheiden klein glaasje om er langzaam van te genieten. Ik ben zelf niet per se anti E-nummer, veel E-nummers hebben ook een natuurlijke oorsprong, zelfs stevia heeft een E-nummer, vitamine C en zelfs zuurstof hebben E-nummers.

Die gekke kleurtjes E-nummers waarvan je kinderen druk zouden kunnen worden eet ik incidenteel dus ook wel eens, bijvoorbeeld als ik kue lapis of pandan cake koop bij de toko. De waarschuwing staat er al jaren met koeienletters op, dus die is mij niet ontgaan. Ik denk trouwens dat ik de producten in kwestie zonder ook zonder de kleurstof ronduit prima zou vinden maar fabrikanten zijn dol op kleurstofjes, jammer genoeg.IMG_6016[1]

In de limonade zit trouwens prik en hij is al aangelengd, je kunt hem dus zo meenemen naar het park. Het openen van de beugelfles geeft een feestelijke knal, dat vind ik altijd wel wat hebben. Er zijn ook kleine flesjes verkrijgbaar met een schroefdop. Voor zover ik kan beoordelen zijn alle limonades geschikt voor vegetariërs en veganisten qua kleurstoffen/E-nummers, maar ik zou zeggen kijk het altijd even na, gewoon voor de zekerheid. Ik heb verschillende smaken geprobeerd en mijn onbetwiste favoriet is de mandarijn. De fles ga ik zeker hergebruiken als de limonade helemaal op is, misschien wel om mijn macraméplant water mee te geven, of om mijn afgekoelde slow coffee in te bewaren. Wie weet.

Je kunt Exota vinden in delicatessenwinkels en de horeca. Meer informatie en verkoopadressen vind je op de website van Exota zelf.

Posted by on 28 augustus, 2015

LEAVE A COMMENT