Dingen die ik afgelopen jaar over hardlopen leerde

img_6197Zelf ik vind het eigenlijk best gek, dat ik tot twee keer toe (hardlopen, bloggen) rond oud en nieuw iets begonnen ben, als “goed voornemen” en dat ik het alle keren volhield. Het was niet de bedoeling om het in de “goede voornemens” mal te duwen, het gebeurde gewoon, hoewel het heel cliché is denk ik toch dat er een bepaalde aantrekkingskracht uitgaat van data. Je verjaardag bijvoorbeeld, is ook voor veel mensen een moment om te bekijken op welke route zich bevinden, met oud en nieuw is het net zo en ik heb het idee dat ook de zomervakantie voor veel mensen een periode van bezinning is, net als de geboorte van een kind sommige mensen een scherper beeld geeft van wat ze zouden willen. Niet zo gek allemaal toch?

Met bloggen ben ik trouwens nooit meer opgehouden, maar dit was wel de tweede keer dat ik begon met hardlopen en daarmee beginnen we meteen met punt een van wat ik dit jaar leerde over hardlopen:

 1. Je hoeft niet altijd compleet overnieuw te beginnen, de eerste keer stopte ik omdat ik blaasontsteking had en hoge koorts. Niemand vertelde me dat ik daarna weer halverwege het schema zou kunnen beginnen. Ik dacht alleen maar: balen, moet ik gewoon weer overnieuw beginnen! Terwijl dit helemaal niet zo was.

  .

 2. Laat je niet in paniek maken door goed bedoeld advies. Mensen kwamen bij mij aan met latijnse namen van spieren die ik echt zou moeten rekken. Juist ja. Ik houd mij keurig aan het advies van de fysiotherapeut en dat gaat prima.
  .
 3. img_7380Niemand let op je. Echt, het maakt niemand wat uit of je intervallen loopt en daarom steeds weer een stukje wandelt.
  .
 4. Dat niemand speciaal op je let maakt je ook een beetje kwetsbaar, probeer dus als je ver weg gaat je mobiel mee te nemen en doe een reflectie hesje aan als je in het (schemer)donker gaat lopen. Ja, het is een belachelijk ding maar aangereden worden lijkt mij erger.
  .
 5. Niet iedereen loopt marathons, ik denk dat dat goed is om je je te herinneren. Veel artikelen in kranten en tijdschriften gaan over het lopen van lange afstanden, maar het is niet verplicht om er in je leven een te lopen. Als je ineens wel de kriebels krijgt zou ik er natuurlijk wel gewoon voor gaan, ongeacht wat andere mensen er van zeggen. Als je er fysiek toe in staat bent en bereid bent de trainingen te doen, tenminste.
  .
 6. Het hardlopen is een verplichting en toch ook weer niet. Je moet gaan om je conditie te onderhouden en sterker te worden, maar niemand gaat je dwingen om de deur uit te gaan. Aan de andere kant is het waarschijnlijk ook ontspanning en iets wat je fit en energiek houdt. Evenwicht vinden tussen moeten en willen kan soms lastig zijn.
  .
 7. Denk na over wat je na het lopen eet, ik zelf rammel soms van de honger en als ik dan nog avond eten moet koken. Er moet iets klaar staan, anders snack ik de hele kast leeg. Iets met relatief veel eiwit stopt de honger, bij mij althans.
  .
 8. Mensen gaan informeren of je al bent afgevallen, ook als dat totaal je doel niet is. Raar maar waar. Ik vraag mij af of dat alleen bij vrouwen gebeurd of dat mannen deze vraag ook krijgen.
  .
 9. Fairtrade hardloopkleding bestaat niet, zelfs de peperdure hardlooplijn van Stella voor Adidas, waar beeldschone kleding bijzit daar niet van, wordt waarschijnlijk niet fair geproduceerd. Ik heb Adidas 18 keer gemaild en ik krijg geen antwoord op mijn vragen. Ze hebben wel mijn bericht ontvangen, want ik krijg wel ontvangst bevestigingen (zie trouwens ook dit bericht op Schone Kleren over Adidas en Mizuno). Het gekke is, als wat Schone Kleren Campagne gelijk heeft, dan klopt wat op Rank-a-brand staat over het merk Stella McCartney maar ten dele, want ze gelden niet voor de kleding die onder haar naam bij Adidas uitbrengt. Is dat niet gek? Als consument vind ik van wel.
  .
 10. Hardloopschoenen slijten, ja denk je, duh je loopt erop en schoenen waar je op loopt slijten. Helaas slijten schoenen ook in de kast. Het materiaal in de zolen droogt op, daardoor verlies je de demping waarvoor je de schoenen oorspronkelijk kocht. Zit je dus nog met schoenen van een paar jaar geleden en wil je binnenkort het lopen weer op pakken? IMG_7379[1]Dan zul je waarschijnlijk nieuwe schoenen moeten kopen. Balen hè? Maar laat dat je niet tegenhouden. Het grappig is dat ik mijn oude schoenen gewoon op Marktplaats zie staan met “als nieuw” erbij, ik ben erg voor tweedehands, maar bij loopschoenen dus niet.
  .
 11. Lopen in de mist is heel cool.

Tot slot nog wat advies van Dr Seuss:
drseuss

Posted by on 8 november, 2016

2 Comments

 • martje

  8 november, 2016

  Jaaaa, nu had ik net bedacht dat het echt te koud is om vanavond tr lipen, krijg ik dit 😉

  • Laurie

   8 november, 2016

   Te koud om te lopen bedoel je? Gisteravond dacht ik dat ook, maar het viel me heel erg mee!

LEAVE A COMMENT