Het Grote Plantaardige Melkoverzicht
Heel regelmatig worden mij vragen gesteld over plantaardige soorten melk. Of je er mee kunt bakken, welke soorten het beste in de koffie kunnen en waar je het beste havermout mee kunt koken. Het leek mij handig om al die vragen in een overzicht te verwerken zo heb je alle informatie handig bij elkaar.
Voordat je het overzicht gaat bekijken wil ik een paar dingen bespreken waar je op moet letten als je over wil stappen op plantaardige melk of vaker plantaardige melk wil gaan drinken.
Voedingswaarden
Niet alle plantaardige melk soorten zijn gelijk aan dierlijke melk in voedingswaarden. Sojamelk bijvoorbeeld is vrijwel gelijk in eiwitpercentage, terwijl andere plantaardige melk soorten vaak aanmerkelijk minder eiwit bevatten. Dierlijke melkproducten bevatten vaak ook jodium (net als zeewier en eieren en gejodeerd zout), plantaardige melk niet.
Veel plantaardige melksoorten zijn verrijkt met plantaardige calcium, wat belangrijk is voor sterke botten. Er zijn zelfs merken die vitamines zoals vitamine B12 en vitamine D toevoegen. Bekijk goed wat je nodig hebt en of je geen risico loopt op tekorten. Roep eventueel hulp in van een expert als je er alleen niet uitkomt.
GMO
Genetische modificatie komt in Nederland niet voor. Kookboeken die dit beweren zijn vaak vertaald en gaan niet in op de Nederlandse situatie omdat ze hier niet van op de hoogte zijn. Je kunt natuurlijk altijd biologische sojamelk kopen als je liever biologische producten koopt, want het zijn vooral de sojaproducten waarvan wordt beweerd dat ze GMO zijn.
Suiker
Van veel soorten plantaardige melk zijn zowel suikervrije als gezoete varianten te koop. De gezoete varianten kunnen gezoet zijn met suiker of agave of dadel of rijststroop. Je kunt je misschien wel voorstellen dat plantaardige melk met een smaakje vaak gezoet is. Het staat altijd op de verpakking bij de ingrediënteninformatie. Ik vermeld in dit overzicht niets over het al dan niet een suikervrije variant betreft omdat suikervrij een begrip is dat door verschillende mensen totaal verschillend geïnterpreteerd wordt. Voor de een in rijststroop bijvoorbeeld wel suikervrij en voor de ander niet.
Glutenvrij
Sommige plantaardige melk is glutenvrij. Het beste is om hier navraag over te doen bij de desbetreffende fabrikant. Er is plantaardige melk die nooit glutenvrij zal zijn, zoals speltmelk. Sommige plantaardige melk soorten zoals havermelk lijkt glutenvrij maar kan teveel besmet zijn met tarwe. Vandaar dat het doen van navraag zo belangrijk is.
Goed, het is dus geen melk, maar mag het dan wel melk heten?
Plantaardige melk mag binnen de Europese Unie geen melk meer worden genoemd. Net zoals het vegetarische gehakt geen gehakt meer mag heten. De Unie is namelijk bang dat het woord “melk” verwarrend is voor consumenten. Die denken bij het woord “melk” schijnbaar alleen aan koeien, geiten en kamelen. Ik denk dat dat wel meevalt. Mensen die voor plantaardige melk, oh pardon, “drink” kiezen. Zijn meestal namelijk heel bewuste consumenten.
Uiteindelijk blijft het een semantische kwestie. Wat het er niet beter op maakt is dat er per Europees land lijsten met uitzonderingen zijn. Zo mag je in Frankrijk en Spanje amandelmelk om onduidelijke redenen wel amandelmelk noemen. Terwijl het in Nederland amandel drink moet heten. Persoonlijk blijf ik sojamelk gewoon sojamelk noemen. Ik ben echt nog nooit iemand tegengekomen die dit verwarrend vond. Je gebruikt het meestal in plaats van koemelk, vandaar de term melk. Einde discussie.
Sojamelk
Sojamelk heeft een romige structuur en bevat over het algemeen veel eiwitten en gezonde vetten. Het is enorm veelzijdig, koemelk in baksels laat zich vaak moeiteloos vervangen door sojamelk en het laat zich ook goed opschuimen voor in de cappuccino. Sojamelk kun je tegenwoordig vinden in iedere supermarkt (in het koelvak en bij de houdbare zuivel) en in de natuurwinkel.
Het is eveneens verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals aardbei en banaan. Handig als je niet zo van de smaak van naturel soja houdt. Niet alle sojamelk is verrijkt met calcium en B12 en vitamine D. Als je dit belangrijk vindt, kijk dan goed op het pak.
Rijstmelk
Rijstmelk heeft een iets waterige structuur en is zoetig van zichzelf, zelfs al is er geen zoetmiddel aan toegevoegd; een favoriet bij kinderen. Het laat zich wat minder goed lenen voor gebruik in de koffie, want het schift. Het enige merk wat niet schijnt te schiften in de koffie is Vita Riz (zie de natuurwinkels en Marqt). Rijstmelk is verder net zo veelzijdig als soja- en amandelmelk. Het is verkrijgbaar bij de supermarkt en bij de natuurwinkel, ook in varianten die zijn verrijkt met calcium.
Kokosmelk
Dit klinkt als melk, maar kan niet 1-op-1 de functie van melk vervangen, want daarvoor is het te dik en romig. Ook is het geen bron van calcium en ook niet ermee verrijkt. Je vindt het in blikjes bij supermarkten en natuurwinkels. Als je ermee wil bakken, gebruik het dan alleen als het nadrukkelijk wordt voorgeschreven in een recept. Het levert lekkere, naar kokos smakende en smeuïge baksels op.
Kokosdrink
Niet te verwarren met kokosmelk uit een blikje of pakje, of kokoswater. Dit is ongeveer 8 procent kokosmelk aangelengd met water tot een drinkbare plantaardige melk met een aangename kokossmaak. Je kunt het vinden bij sommige toko’s onder de merknaam Kara en bij de natuurwinkel onder de naam Ecomil. Ik zou het niet in de cappuccino gebruiken, het schiftgevaar is vrij groot.
Kokosdrink met rijst of amandel
Deze varianten zijn wat algemener verkrijgbaar dat de kokosdrink zonder rijst. Je vindt kokosrijstdrink bij de supermarkt en bij de natuurwinkel. Kokos-amandeldrink bij de supermarkt. Het is een van mijn persoonlijke favorieten. Nieuw in de natuurwinkel is ook de rijstkokosmelk met chocolade smaak. Ook deze varianten zijn niet geschikt om de koffie mee te verrijken.
Amandelmelk
Dit heeft een romige structuur met een licht nootachtig smaakje. Het laat zich uitstekend gebruiken bij bijvoorbeeld cornflakes en om havermout mee te koken. Het is bijna net zo veelzijdig als sojamelk, alleen het opschuimen voor cappuccino lukt niet altijd zo goed als met sojamelk. Amandelmelk vind je in de supermarkt en bij de natuurwinkel. Het is niet altijd verrijkt met calcium. Er ook amandelmelk met chocolade smaak verkrijgbaar in Nederland, in Belgie bestond die al enige tijd.
Een tijdje geleden was er overigens nog een schandaal rond amandelmelk omdat er soms maar verdacht weinig amandel in gaat. Een van de oplossingen is om zelf amandelmelk te maken.
Hazelnootmelk
Het lijkt op amandelmelk, maar heeft een meer uitgesproken nootachtige smaak. Het leent zich daardoor wat minder goed voor bijvoorbeeld in de koffie, of in baksels. Is wel lekker om zo te drinken, of om ijskoffie mee te maken. Hazelnootmelk vind je tegenwoordig in zowel de meeste supermarkten als bij de natuurwinkel. Het is niet altijd verrijkt met calcium.
Andere notenmelk
In de natuurwinkel vind je sinds kort ook plantaardige melk op basis van bijvoorbeeld cashew- en macadamianoten en rijst-amandelmelk. Als je hazelnotenmelk lekker vindt, is macadamianotenmelk echt wat voor jou. Rijstamandelmelk is net als macacdamianotenmelk niet goed voor in de koffie.
In de supermarkt vind je nutdream, een notenmelk op basis van verschillende soorten noten namelijk cashew, hazelnoot en amandel. Er is ook een hazelnoot-amandelmelk verkrijgbaar. Deze notenmelken schiften snel in de koffie.
Havermelk
Havermelk heeft een beetje een waterige structuur en niet echt uitgesproken smaak. Ik gebruik het daarom eigenlijk nooit bij het bakken. Havermelk is soms wel verrijkt met calcium. De meeste natuurwinkels en sommige supermarkten verkopen het. Er is ook havermelk met een chocolade of mango smaakje van het merk Oatly, deze smaak vind je bij sommige natuurwinkels.
Quinoamelk
Wat voor havermelk geldt, geldt eigenlijk ook voor quinoa- en speltmelk. Let wel op: havermelk en quinoamelk kunnen glutenvrij zijn, speltmelk is dit nooit.
Hennepmelk
Dit is heel slecht verkrijgbaar in Nederland, maar sommige vestigingen van Holland & Barret verkopen het en op internet is het ook nog wel te vinden. Hennepmelk heeft een sterke uitgesproken smaak: zoetig en weeïg. Voor de echte liefhebber, denk ik. Het is wel rijk aan gezonde omega-3 vetzuren en er is meestal wel calcium aan toegevoegd.
Hennepmelk is niet echt geschikt om mee te bakken, dit vanwege de smaak, maar ook omdat omega-3 vetzuren niet tegen verhitting kunnen. Hetzelfde geldt voor lijnzaadmelk. Dit is iets minder weeïg van smaak en is ook moeilijk te krijgen in Nederland.
Plantaardige melk voor in de koffie
Steeds meer merken bieden plantaardige melk soorten speciaal voor in de koffie. Deze plantaardige melk is qua eiwitpercentage optimaal gemaakt om op te schuimen, vaak zit er ook nog een extra beetje bindmiddel in voor extra stevig schuim. Voor professionals is hij altijd goed verkrijgbaar. Voor consumenten kan het soms even zoeken zijn.
Oatly heeft speciale havermelk voor in de koffie, Alpro heeft sojamelk, amandelmelk, kokosdrink en havermelk voor in de koffie. Natuurlijk kan je met plantaardige melk waar niet speciaal op staat dat het voor in de koffie is ook ver komen. Het is een kwestie van proberen.
Liesbeth
20 augustus, 2013Grappig genoeg is Havermelk mijn favoriet, naast amandelmelk. Ik vind havermelk een beetje naar Brinta smaken. Leuke blog heb je, ik ben net overgestapt van vegetarier naar veganist, dus dan zulke blogs een welkome informatiebron!
Laurie
20 augustus, 2013Bedankt voor je compliment! Ik hoop dat je ook in de toekomst nog veel aan mijn blog zal hebben.
irene
14 januari, 2014Waar kun je het merk Provamel verkrijgen? Wat ik jammer vind is dat de rijstmelk of aanverwant weinig in de aanbieding zijn. Pas op met sojamelk, zie volgende website…
http://jenaidavanwijk.com/10-redenen-waarom-soja-ongezond-is/ Suc6
Laurie
14 januari, 2014Dit stuk beantwoord alle vragen over soja, er bestaan helaas een hoop vooroordelen en misverstanden over soja producten http://freefromharm.org/health-nutrition/vegan-doctor-addresses-soy-myths-and-misinformation/ Provamel kun je vinden bij natuurvoedingswinkels en reformhuizen. Voor informatie daarover kun je het beste bij de website van Provamel zelf terecht.
Zoë
15 april, 2014De rijst kokosmelk is ook mijn absolute favoriet! Ik koop ze altijd in brikjes met een rietje voor onderweg.
caro
6 juni, 2014Hier ook favoriet; rijst kokos-melk van Provamel! Had alleen laatst een pak waar ‘vlokjes’ in dreven. Lijkt op geschiftte melk terwijl hij nog lang niet over max.houdbaarheidsdatum heen was.Weet iemand of dat betekent dat de melk niet meer goed is? In de winkel stond hij niet in de koeling, dat heb ik thuis na openen wel gedaan(zoals op het pak staat)
Laurie
7 juni, 2014Ik zou zeggen doe de geur test: Hoe ruikt he? Ruikt het gewoon naar rijst en kokos neem er dan een slok van. Smaakt het nog normaal? Dan lijkt me er niets aan de hand.
Als je echt zekerheid wil hebben kun je natuurlijk altijd contact opnemen met Provamel zelf.
Jaya
6 juli, 2014Lijnzaadmelk is ook in Nederland te koop. Het merk Omega-3 heeft lijnzaadmelk en is te koop bij sommige Jumbo’s.
Er zijn overigens nog wat meer plantmelken, zoals kastanjemelk, amaranthmelk, sesammelk, gierstmelk, boekweitmelk, etc. die in Nederland te koop zijn.
Hier kan je een overzicht zien van alle merken en varianten, en waar ze te koop zijn: http://wiki.veganisme.org/index.php/Dranken,_niet-alcoholisch
Laurie
6 juli, 2014Zo snel ik de sesammelk, kamutmelk, lijnzaadmelk, gierstmelk of amaranth melk zelf ergens zie en geprobeerd heb neem ik ze in het overzicht op. De kastanje melk is zo te zien een instantmelk en ik heb er voor gekozen geen plantaardige poedermelk in het overzicht op te nemen.
dockx
22 december, 2014Nutdream schift helemaal niet in de koffie, soya melk wel. Soyaroom is makkelijker te gebruiken in koffie dan sojamelk.
Ik ben een grote fan van nutdream, geeft een zalige smaak aan koffie en rijspap, pudding,chocomelk…
Laurie
22 december, 2014Gek, bij mij is het precies andersom! Notenmelk schift vrijwel meteen, soja niet. Het zal ongetwijfeld uitmaken welk merk je het liefst gebruikt. Ik vind nutdream, net als rijstmelk, ook moeilijk (tot niet) op te schuimen. Het zou niet mijn eerste keuze zijn voor een latte of cappuccino.
Grote ketens lukt het wel om notenmelk op te schuimen. Enige tijd geleden zag ik dat Coffee Company ook amandelmelk in de koffie aanbied. Zij hebben dan ook grote fancy koffiemachines die ik niet thuis heb staan. Ze kunnen de temperatuur van de koffie daar ook goed instellen waardoor schiften kan worden voorkomen. Stel ik me zo voor. Mocht je zo’n machine thuis hebben: lucky you. 🙂
Sofie
8 december, 2016Een heel handig overzicht! Havermelk is mijn favoriet 🙂
Laurie
8 december, 2016Ja mijn plantaarige melkoverzicht is beroemd en berucht. 🙂 Hoera voor havermelk. Heb je de nieuwe mango smaak van Oatly al geprobeerd?
Jan Abrahim
9 juli, 2017De amandelmelk van Zonnatura schift bij mij in de koffie en in de thee.
Als ik hem opwarm in een pannetje, gebeurt dat niet. Maar als ik hem dan bij de koffie doe schift hij weer. Zit daar een logica achter?
Laurie
9 juli, 2017Je warmt hem op en dan schift hij ook bedoel je? Amandelmelk is moeilijk in de koffie, hij is heel anders qua vet en eiwitpercentage en daarom “wateriger”. Je zou kunnen kijken of je de Alpro amandelmelk kan vinden die speciaal bedoeld is voor in de koffie. Die is precies aangepast op wat nodig is voor een goede koffie qua percentages. Toch denk ik dat dat voor de gewone consument nog steeds een moeilijk iets is, omdat wij de horeca apparatuur niet hebben voor een optimaal resultaat.
Ria
9 augustus, 2018tegenwoordig is Oat-ly! ook te koop bij AH! de choco Oat-ly! is erg lekker. Er is nu ook een Barista versie (bij de grotere AH winkels) en die is goed op te schuimen voor in de koffie1 persoonlijk vind ik de smaak van Oat-ly! echt het lekkerst van alle melk alternatieven.
Laurie
9 augustus, 2018Het is volgens mij gewoon “Oatly”. De barista versie is ook te krijgen bij sommige Jumbo’s, Marqt en de Plus.