Boekrecensie: Puur, Lekker, Vers

Boekrecensie: Puur, Lekker, Vers @ Lauriekoek.nl Clean eating is alweer een tijdje een trend. Vooral op Instagram zie ik volgers van deze eetwijze voorbij komen. De regels van clean eating verschillen per persoon, maar het komt neer op veel groente en fruit, geen suiker, vaak ook geen zuivel en vaak ook geen tarwe. Ik denk dat ik dit boek Puur, Lekker, Vers zeker onder deze trend kan scharen.

Clean eating

Natuurlijk zie ik ook al een tijdje clean eating recepten voorbij komen. Bij sommigen lijken de voedingsstoffen uit de recepten belangrijker dan of de ingrediënten ook bij elkaar passen. Zo zou ik niet kunnen eten, ik vind het erg belangrijk dat eten lekker is. Daar begint het mee. Het is natuurlijk niet zo dat gezond eten niet lekker kan zijn, of lekker eten niet gezond, maar clean eating vind ik af en toe wel op het randje. Het lijkt wel alsof men bang is voor eten. Ik vind dingen niet eten vanuit een angst dat het misschien niet gezond is ook een zorgelijk uitgangspunt. Het lijd tot enorm restrictief eten en dat kan de voorbode zijn van een eetstoornis. De slogan “nothing taste as good as skinny feels” die op veel van die clean eating Instagram profielen wordt gedeeld, vind ik daarom ook heel bedenkelijk.

Gezond?

Toen ik Tess Ward googelde vond ik een foto van iemand die erg mager lijkt (als ik er vanuit ga dat er geen Photoshop in het spel is). Iemand had er een opmerking over gemaakt en Tess antwoordde dat ze pas ziek was geweest. Alleen lijkt ze op al haar foto’s behoorlijk mager. In een ander stuk van de Guardian beweert ze echter een voedselallergie te hebben en proteïne shakes te drinken of aan te komen. Nu is dit geen skinny shaming blogpost, het is meer dat ik oprecht hoop dat ze gezond is.

Goed, maar wat kan ik zeggen over het boek? Aan de ene kant zegt het geen gezondheidskookboek te zijn, maar aan de andere kant staan er wel veel rauwe en detox recepten in, veel sappen en ook een hoop salades. Ik ga er vanuit dat als mensen detoxen, het gezondheidsaspect een grote rol speelt. Veel van die gerechten zou ik eerder zien als voorgerecht of lunch, dan als vullende avondmaaltijd.
Boekrecensie: Puur, Lekker, Vers @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Puur, Lekker, Vers @ Lauriekoek.nl

Geen traditionele maaltijden

Er wordt sowieso niet in de trant van klassieke maaltijden gedacht. Het boek is onderverdeeld in: rauw, minimaal, natuurlijk, puur, sober, simpel, detox. De recepten zijn meestal eenvoudig (of zo als Tess graag zegt minimalistisch). Voor de meer exotische (rawfood) ingrediënten zoals baobab en spirulina zul je soms even naar de natuurwinkel moeten, maar de rest is prima te verkrijgen. De recepten zijn koolhydraatarm, ze zijn niet allemaal glutenvrij, zuivelvrij, vegetarisch of veganistisch, maar meestal kunnen recepten wel worden aangepast als ze dat niet zijn.

Een paar dingen heeft Tess Ward wel goed begrepen, zoals het maken van goed dressing (heel belangrijk om een salade te laten slagen), het maken van lekker ijs (met pruimen en ameretto!), cocktails, bijzondere muesli met bietjes en sinaasappel en havermout met in de earl grey geweekte rozijnen. Dat maakt het boek wel een aanrader voor wie van clean eating houdt, denk ik zo. Zelf combineer ik de gerechten liever met de manier waarop ik zelf graag eet. Ik zou nooit alleen maar uit dit boek kunnen eten, op dezelfde manier zal ik ook nooit honderd procent rauw kunnen eten, maar vind ik wel leuk om er af en toe een gerecht uit een rawfood kookboek te koken.
Boekrecensie: Puur, Lekker, Vers @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Puur, Lekker, Vers @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Puur, Lekker, Vers @ Lauriekoek.nl

Puur, Lekker, Vers
Tess Ward
Uitgeverij Fontaine
€ 19,95

Posted by on 1 december, 2015

LEAVE A COMMENT