Boekrecensie: Puur aardappel
Puur aardappel een kookboek helemaal gewijd aan de nederige pieper. Het is gek, maar ik heb in al die jaren dat ik hier kookboeken recenseer maar één ander aardappel kookboek gerecenseerd. Ik weet dat de aardappelconsumptie is afgenomen, maar toch, veel mensen hebben toch een zwakke plek voor aardappels. Puree, gebakken aardappels, aardappel gratin, patat, voor veel mensen is het eten dat ze graag eten. Zeker als de wereld om je heen onzeker is. Het is dan ook vast niet toevallig dat Poppy O’Toole alias Poppy Cooks zo populair werd tijdens de coronacrisis.
Poppy
Poppy werkte in een restaurant als junior souschef, toen Engeland in lockdown ging en ze haar baan kwijtraakte. Ze trok, samen met haar partner in bij haar ouders. Haar jongere broertje en zusje waren druk aan het TikTokken en dat inspireerde haar om ook video’s te delen via dit platform Haar eerste recepten waren een aardig succes, maar het echte succes kwam pas toen ze zich op aardappels begon te concentreren. Ze omarmde de aardappel volledig. Wereldgerechten met aardappels, aardappels voor kerst, als ergens eens geen aardappels in zaten kreeg ze meteen de vraag waar de aardappels waren. Alles wat ze heeft bereikt heeft ze aan de aardappel te danken, vertelt ze in haar voorwoord.
Aardappelpuree
Aardappels zijn goedkoop en overal te krijgen. Aardappels kunnen chic zijn, maar ook juist heel gewoon. Ik ken niemand die geen aardappels lust. Een van de eerste dingen die je leert op de koksopleiding is hoe je een goede aardappelpuree maakt en dat is ook het eerste waar Puur aardappel mee begint: puree, gevolgd door vegan aardappelpuree, aardappelpuree met drie kazen, aardappelpuree met hot honey en ontbijtspek en aardappelpuree met kaas en prei. Ik wist niet dat je met aardappelpuree zoveel kanten op kan en dat is dan nog maar alleen de aardappelpuree.
Niet alleen puree
Na de puree volgen geroosterde aardappels, frites wedges en aardappelkoekjes. Er staan ook recepten in die wat meer tijd kosten, zoals de 15 uurs-aardappel waarbij je de aardappels in flinterdunne schijfjes snijdt met een mandoline en die je vervolgens in de koelkast laat opstijven en heel langzaam gaart, maar ook (iets snellere) wereldgerechten met aardappel zoals aligot, pommes anna, latkes, rösti, patatas bravas en hasselback. Er staan gepofte aardappelrecepten in, met allerlei toppings, al dan niet bereid in een zoutkorst en gevulde aardappelschillen. Natuurlijk ontbreken de aardappelsalades en ovenschotels met aardappels ook niet. Mijn misschien wel meest favoriete hoofdstuk uit dit boek is krokante gerechten.
Calorieën
Als je op dieet bent of bang voor koolhydraten is dit niet je kookboek. Een van de trends die voor de komende tijd werd voorspeld op culigebied, is dat klassieke gerechten in al hun koolhydraat- en calorierijke glorie weer gewaardeerd gaan worden en dat komt in dit kookboek toch zeker tot uiting met aardappels en het gebruik van voldoende boter, room en kaas, al staan er ook nog een aantal veganistische recepten in. De foto’s in het boek zijn trouwens geweldig, lekker fel belicht tegen fel gekleurde achtergronden met hier en daar een smiley.
Hoofd- en bijgerechten
Poppy geeft aan dat de meeste gerechten uit dit boek voornamelijk als bijgerecht bedoeld zijn. Waarbij, dat laat ze aan jou zelf over. Sommige recepten, zoals gepofte aardappels met topping zijn echter wel een gerecht op zich. Je kunt het zo chic of zo tijdrovend maken als je zelf wil. Pièce de résistance is de aardappeltaart, het laatste recept in het boek waarin allerlei andere aardappel recepten uit Puur aardappel samenkomen. Van aardappelsmiley tot rösti, van puree tot frites. Het ziet er geweldig uit en het is ook nog eens ontzettend grappig. Ik kan me goed voorstellen dat zoiets het op sociale media heel goed doet.
Geen poespas, veel aardappel
Over het algemeen vind ik niet dat er veel moeilijke ingrediënten worden gebruikt. Voor sommige kazen of ingrediënten als eendenvet zal je naar een kaasspeciaalzaak of delicatessenwinkel moeten, maar de meeste dingen kun je gewoon bij de supermarkt vinden. Neem vooral die familiezak aardappels en een pakje boter mee, zou ik zeggen en ga aan de slag!
Puur aardappel
Poppy Cooks
Uitgeverij Good Cook
€29,95
Laatste reacties