Boekrecensie: Maaltijdsoep
Maaltijdsoep van Emily Ezekiel is een boek vol met soeprecepten, ingedeeld in vier seizoenen om in ieder seizoen het beste van de ingrediënten te maken. Want soep kan altijd. In de zomer in de vorm van een lekker koude gazpacho, tot in de winter in de vorm van een verwarmende ribollita.
Maaltijdsoep
Eerder verscheen van Emily Ezekiel al het kookboek maaltijdsalades. Dit kookboek over maaltijdsoep volgt de formule van dat kookboek. Vier seizoenen en recepten die daar rekening mee houden. Nooit hele lange ingrediëntenlijsten, een mix van klassieke soepen zoals pompoensoep en ribollita en juist nieuwe ideeën zoals elote-stijl maissoep en wortel-harissasoep. Ook hier geldt weer dat er best wat recepten in stsaan die voor twee personen zijn, ook geschikt als thuiswerklunch. Ik denk dat de verhouding vegetarisch – niet-vegetarisch 40/60, maar bij veel soeprecepten staan tips over hoe je ze veganistisch kunt maken en ook hoe je ze het beste kunt bewaren. Bij iedere soep staat ook een foto van het eindresultaat.
Lekkere extra’s voor bij soep
Naast recepten voor soepen vind je in dit boek ook de meer aanverwante recepten, voor als je zelf bouillon of dashi wil maken van groenten of botten, knapperige toppings zoals uitjes, roggebroodkruimels of zuurdesem croutons, of juist gebakken groenten als extra topping. Er staan ook broodrecepten in voor focaccia, zadenbrood, snel yoghurt-platbrood of sodabrood om maar eens wat te noemen. Er zijn ideeën voor lekkere toast met knoflook en citroen, perfecte tosti’s en quesadilla’s en maisbrood en recepten verschillende soorten olie die je over je soep kan sprenkelen, met chili, kruiden of met curryblaadjes en zaden. Hoofdstukken zoals deze zijn mijn favoriet.
Soep voor groep
Een paar van de soeprecepten zijn, in tegenstelling tot het merendeel juist bedoeld voor een grote groep. Interessant vind ik dat die vrijwel geen van alle vegetarisch zijn. Zelf zou ik voor een grote groep soep zou moeten koken juist voor vega gaan, met het vlees er misschien los bij zodat mensen het zelf kunnen toevoegen als ze een vleesvariant zouden willen. Vooral als het simpelweg om het omwisselen van een bouillon gaat, zou ik dat zo doen. Bij grotere groepen weet je misschien niet wat de dieetwensen zijn van de mensen en dat kun je op deze manier makkelijk ondervangen.
Zoals ik in de inleiding al zei, soep kan altijd. Als je toe bent aan wat soepinspiratie dan zit je met Maaltijdsoep van Emily Ezekiel goed. Dit boek bevat klassiekers, maar ook nieuwe ideeën. En sla zeker ook het gedeelte achterin met de extra’s niet over. Als het kookboek over maaltijdsalades je beviel, dan weet ik vrijwel zeker dat je dit ook een prettig kookboek zult vinden.
Maaltijdsoep
Emily Ezekiel
Uitgeverij Good Cook
€25,95
Laatste reacties