Boekrecensie: Soep-er
Soep-er is een soepbar in Utrecht. Nu is er ook een kookboek met alleen maar soeprecepten voor soepen van over de hele wereld, want soep kan altijd en nu het weer kouder wordt, wordt het extra aantrekkelijk. Ik dook er in.
Soep is leuker dan sap
Ik heb nog niet eerder een kookboek gehad met alleen soepen. Wel met alleen maar sappen, terwijl ik soepen mij veel meer aanspreken dan sappen. Ik weet in ieder geval wel welke van de twee ik zou willen treffen na een lange dag, al denk ik dat er net als met sappen een risico is op herhaling. Het is niet voor niets dat mensen toch vaak uitkomen op tomatensoep, uiensoep, erwtensoep of pompoensoep. Een boek met wat opties die daar niet op lijken is dan fijn.
Heel veel soep
Na een voorwoord en het een en ander over wat je nodig hebt voor soep aan apparatuur en ingrediënten plus de aanmoediging om je boodschappen vooral lokaal te doen, beginnen de recepten. Die beginnen bij een goede basis, bouillon dus, zoals groentebouillon, kippenbouillon en 5 verse currypasta’s. De recepten voor de soepen zijn ingedeeld in soep vega heel, soep vega pureer, soep vlees, soep kip, soep vis, soep koud en soep zoet. Aan het staan er nog een paar recepten voor erbij in de vorm van saucijzenrollertjes, spanakopita’s en borrelbroodjes. Dus ja, dit is echt een soep kookboek.
Soep met topping
De soep recepten zijn voor 4-, of tot 6- tot 8 personen. Meestal kun je het alleen met een pan af, maar soms heb je ook de oven nodig. De recepten gaan verder dan de befaamde vier soepen die ik hierboven opnoemde. Er is groene currysoep met doperwten, paksoi en Thaise basilicum, pastinaaksoep met rode biet, appelstroop, gemende paddenstoelen en pistachecrumble en Indonesische pindasoep met banaan(!) en kokosmelk. Iedere soep heeft niet alleen een recept, maar ook voor bijbehorende topping. Een topping voegt vaak extra crunch en smaak toe. Bij Soep-er begrijpen ze dat helemaal.
Nee vissaus is niet vegetarisch
Ik denk dat de verhouding vegetarisch- en niet vegetarische soep ongeveer 50/50 is. Bij vrijwel alle Soep-er soep recepten staat een foto, alleen bij sommige recepten moet je even je fantasie gebruiken, want dan is er een foto van het restaurant en/of Soep-er oprichter Janine de Roode en friends gebruikt. Wat ik wel behoorlijk slordig vind is dat er in de vega soep hoofdstukken doodleuk soepen met vissaus staan zonder daarbij een vegetarisch alternatief te geven. Ik weet dat er nog steeds mensen zijn die vis vegetarisch vinden, maar dat is het niet. Er staan recepten in die geschikt zijn voor veganisten, maar in behoorlijk groot gedeelte van de vega soep gaat zuivel zoals kaas of room.
Soep kan altijd
Soep kan eigenlijk altijd en ik zou zeggen dat je veel van deze soepen op een doordeweekse avond kan maken als maaltijd. De ingrediëntenlijsten zijn soms wat lang, maar eigenlijk is het bereiden van de soep nooit echt ingewikkeld. Voor sommige ingrediënten zoals curryblaadjes, kant-en-klare currypasta of gedroogde porcini moet je misschien even naar de toko of speciaalzaak. Iets wat ik ook niet kende, maar in dit boek heb leren kennen is truffelpoeder. Je kunt het online kopen, waarbij sommige websites trots vermelden dat er wel 5% echte truffel in zit. Persoonlijk zou ik het liever vermijden.
Al met al is Soep-er een leuk soep boek. Als je als strikte vegetarier de rillingen krijgt van recepten die vega worden genoemd, maar dat toch niet zijn zou ik hem overslaan. Als je op zoek bent naar nieuwe soepinspiratie dan zit je met dit kookboek natuurlijk helemaal goed. Haal je soeppan maar tevoorschijn.
Soep-er
Janine de Roode
Uitgeverij Terra
€25,99
Laatste reacties