Boekrecensie: Kyra’s kitchen

Een tijdje geleden las ik op de blog van De Groene Meisjes een recensie van het boek Kyra’s kitchen van Kyra de Vreeze. Deze recensie bij mij wat vragen op, die ik daar in de comments stelde. Hierna ontstond een leuke mailwisseling met Kyra zelf. Ik besloot dat ik het boek graag zelf wilde lezen, zodat ik me er een mening over kon vormen. En zo geschiedde, want gisteren plofte er een exemplaar op mijn deurmat.

Een van de eerste dingen die ik constateerde, is dat de toon van boeken zoals deze heel belangrijk is. Het is een fijne boodschap om te lezen dat je met voeding iets voor je gezondheid kunt betekenen, je gezondheid is immers heel belangrijk. Soms gaat het verkeerd bij boeken over gezondheid, een gedachte als “het is je eigen schuld als je niet lekker in je vel zit, je zal wel niet goed genoeg eten”  is geen motiverende boodschap en het neemt gelijk alle nieuwsgierigheid naar (gezond) eten bij mensen weg. Kyra’s boek is fris en sprankelend en klinkt geen moment dwingend en dat vind ik heel prettig.

Wat ik ook fijn vind aan het boek is dat het het bezoek van (reguliere) dokters niet afwijst en in sommige gevallen zelfs aanraad. Bijvoorbeeld het advies rondom B12 is prima: als je veganist bent, moet je nu eenmaal B12-pillen slikken, better safe than sorry. Alleen als het over diabetes gaat, wordt er niet vermeld of het type 1 of 2 betreft. Zelf had ik het wel prettig gevonden als hier het type was aangegeven (die twee verschillen veel in het ontstaan,behandeling en eventueel dieet), maar dat is een kleinigheid.

Het boek is opgedeeld in een uitgebreid gedeelte waarin heel veel informatie wordt gegeven en drie levensveranderende kooktechnieken (smuice maken, notenmelk maken en kiemen). Hierna volgt een stuk waarin klachten worden besproken en volgt een lijstje met goede en minder goede voedingsmiddelen en een paar recepten. Er staan mooie foto’s bij de recepten en de lijstjes zijn handig, zo kan je zelf makkelijk gerechten bedenken. Wat een heel groot voordeel is, is dat alle recepten veganistisch en glutenvrij zijn, leuke kookboeken die glutenvrij zijn, zijn zeer zeldzaam. Dit vind ik voor mensen die glutenvrij eten echt een goede boeken tip!

Dat de recepten glutenvrij en veganistisch zijn, houdt wel in dat je waarschijnlijk een tripje naar de natuurwinkel zal moeten maken (want ingrediënten als rijststroop, guargom en arrowroot zul je niet zo snel in je plaatselijke supermarkt aantreffen). Wat alles is wordt overigens duidelijk in het boek uitgelegd en anders biedt internet altijd nog uitkomst. Internet wordt ook nog op een andere manier ingezet. Sommige recepten zijn namelijk voorzien van layar, waarmee je op je smartphone de bijbehorende instructiefilmpjes kunt bekijken. Kyra maakt wel meer filmpjes, onder andere voor Elle eten en ze heeft een yoga filmpje op Youtube (aanraders!). Achterin het boek staan tevens ook nog wat nuttige webadressen waar je de minder gangbare producten kunt bestellen.

De recepten zijn makkelijk uit te voeren en je hebt er, op een sapcentruge of blender na niet veel speciale keukenattributen voor nodig. Het kan nooit kwaad om na te denken over wat je eet en met dit moderne niet belerende boek ben je bij mij in ieder geval aan het goede adres. De komende tijd kook ik dus uit Kyra’s kitchen. Binnenkort zal ik een paar foto’s van gerechten met jullie delen.

 

Het volgende viel mij nog wel op: er wordt beweerd dat er chloor in drinkwater zit. Het hangt er natuurlijk vanaf waar je woont maar in Nederland wordt, zover ik weet, nergens chloor aan het drinkwater toegevoegd, hooguit in bepaalde delen van België. In de toekomst zou dit natuurlijk wel (weer) kunnen gaan gebeuren (je weet immers maar nooit), maar voor zover ik weet is het op dit moment niet het geval. Veel mensen denken trouwens dat er nog altijd chloor in het water zit. Johannes van Dam kookt zelfs om die reden zijn asperges in Evian.

Voor de mensen die net als ik, enthousiast zijn geworden over Kyra’s kitchen, lees ook eens: Daytox. Inderdaad, een boek over detoxen, maar dan veeel beter en vele malen toffer dan zo’n gekke citroensapkuur of soepdieet.

Kyra’s Kitchen
Kyra de Vreeze
Kosmos Uitgevers
€ 17,99

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 25 april, 2013

LEAVE A COMMENT