Boekrecensie: Inmaak- en fermenteerbijbel

Boekrecensie: Inmaak- en fermenteerbijbel @ Lauriekoek.nlInmaken en fermenteren dat kunnen ze wel bij Thulls deli. Vooral de augurken vallen bij mij erg in de smaak. Sinds een paar jaar woon ik niet meer in Amsterdam, dus kom ik er ook minder snel langs als ik boodschappen doe. Gelukkig kan je ook thuis uitstekend dingen fermenteren. Daarom is het goed nieuws dat er nu een inmaak- en fermenteerbijbel is verschenen van de hand van Simone van Thull.

Simone van Thull

Simone van Thull werkte voordat ze Thulls deli begon als restaurantmanager, daarna startte ze haar eigen eetwinkel Thulls. Ze maakte producten, gaf workshops, stond op markten, leverde aan de horeca. Rond die tijd vond er ook een opleving plaats in de aandacht voor fermentatie. Inmiddels is er Thulls deli op een nieuwe plek met een compagnon Elja. Een fusie van twee zaken, waar in ieder gerecht wel een gefermenteerd of ingemaakt element zit. Simone’s oma leefde praktisch zelfvoorzienend en ook haar tante Rina die in Noorwegen vlak bij de poolcirkel een B&B runt. Ze werd geinterviewd voor het boek de Zure stad en ontdekte zo dat zuur eigenlijk nooit is weggeweest. Volgens haar horen ingemaakte en gefermenteerde voedingsmiddelen in ons dieet thuis.

Voedsel bewaren

Goed dit kookboek draait om inmaken en fermenteren. Wat is het verschil denk je nu misschien? Onder inmaken valt voedsel zouten, voedsel wecken, voedsel drogen, op vet of olie zetten, roken, op zuur zetten en fermenteren. Vooral dat op zuur zetten, af en toe wecken en ook fermenteren komen in dit boek aan bod. Je hoeft van te voren niet per se iets te weten, dit boek legt alles stap voor stap uit.
Boekrecensie: Inmaak- en fermenteerbijbel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Inmaak- en fermenteerbijbel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Inmaak- en fermenteerbijbel @ Lauriekoek.nl

Inmaken en fermenteren

De inmaak- en fermenteerbijbel is in twee gedeeltes verdeeld. Inmaken, met de hoofdstukken groenten, fruit, condimenten en dranken en Fermenteren, met ook weer hoofdstukken over groenten, fruit en condimenten en dranken. Elke methode begint met wat je moet weten als je met de recepten aan de slag wilt. Ik weet dat fermenteren sommige mensen wat angst inboezemt, maar dat is helemaal niet nodig. Het is net als met koken, als je eenmaal begint en iets een paar keer doet krijg je er vanzelf inzicht en handigheid in.
Boekrecensie: Inmaak- en fermenteerbijbel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Inmaak- en fermenteerbijbel @ Lauriekoek.nl

Fruit, groenten, condimenten en dranken

De recepten zijn dus vooral voor groenten en fruit en condimenten en dranken. Niet per se veel vlees in zicht, dus staan er veel opties in voor vegetariërs en veganisten. Hier en daar wordt er wat zuivel en misschien wat vissaus in de recepten toegepast. Qua ingrediënten zijn er recepten bij waarvoor je kunt gaan wildplukken, zoals vlierbloesen of de bloemen van paardenbloem. Sommige groenten en fruit zoals augurken, (nee dat zijn geen komkommertjes!), kweeperen of bepaalde pruimen kun je makkelijker vinden in een Turkse of Poolse winkel. Kefirkorrels of kombucha kun je tegenwoordig online kopen, of op Facebook vinden in een fermentatiegroep.
Boekrecensie: Inmaak- en fermenteerbijbel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Inmaak- en fermenteerbijbel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Inmaak- en fermenteerbijbel @ Lauriekoek.nl

De augurken staan er in!

Er staan naast de recepten voor de ingemaakte- en gefermenteerde waren zelf ook recepten waarin die recepten weer gebruikt worden. Zuurkoolschoten bijvoorbeeld, of stoofpot met augurken. Bij veel recepten staat sowieso aangegeven waarmee het goed combineert. Niet bij ieder gerecht of recept staat een foto, maar bij veel wel. Er zijn recepten met inspiratie uit de hele wereld. En ja de pekelaugurken die ik zo lekker vind, staan er ook in Gepekelde augurken zijn echt tien keer lekkerder dan de augurken met zoetstof en suiker uit de supermarkt. Elk recept heeft trouwens een persoonlijke inleiding waardoor je Simone beter leert kennen en meer leert over de inspiratie voor de recepten.Boekrecensie: Inmaak- en fermenteerbijbel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Inmaak- en fermenteerbijbel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Inmaak- en fermenteerbijbel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Inmaak- en fermenteerbijbel @ Lauriekoek.nl

Inmaak en fermenteerbijbel
Simone van Thull
Uitgeverij Carrera Culinair
€34,99

Posted by on 6 november, 2023

LEAVE A COMMENT