Boekrecensie: Gather

gather01Ik heb even getwijfeld toen ik Gather zag. Gill Meller, de auteur, heeft bij River Cottage gewerkt en ik heb een zwak voor alles wat met River Cottage te maken heeft en vaak ook voor de mensen die los van River Cottage daarna een kookboek uitbrengen, maar ik twijfelde of er genoeg vegetarische recepten in zou staan. Toen ik van iemand hoorde dat het zo was, was ik direct om.

Het boek heeft de meest bijzondere indeling van alle boeken die ik tot nu toe heb gerecenseerd. Meestal zijn ze ingedeeld naar seizoen, ingrediënt of gang. Nu gaat dit boek over verzamelen in de breedste zin van het woord en dus ook over waar je je ingrediënten verzameld. De recepten zijn dus naar verzamelgebied ingedeeld, te weten: boerderij, tuin, zeekust, akker en haven.
gather04

Het boek is weliswaar niet geheel vegetarisch, maar er staan wel degelijk recepten in die mij enorm inspireren en dat is wat ik heel belangrijk vind aan een kookboek. Er staan foto’s in van prachtige natuur, maar (helaas) ook van geschoten wild. Als je daar als vegetariër niet tegen kunt is dit duidelijk niet jouw boek.

Er waren een aantal dingen waar ik heel benieuwd naar was, zoals een befaamde simpele maar hele lekkere perensalade, die inderdaad ontzettend lekker is en ontzettend simpel, maar ook roggetaart met cider klinkt mij ook als muziek in de oren en gegrilde little gem met komkommer, witte bonen en tahin lijkt mij ook geweldig, net als geroosterde mais met ui. Tussen het vlees door bevinden zich voor mij echt pareltjes.
gather06

gather03

gather05

Recepten

De recepten doen mij heel erg aan de recepten van River Cottage denken, logisch want Gill Meller is daar hoofdchef. Daar zijn de ingrediëntenlijsten ook niet lang, is het allemaal vrij eenvoudig en zijn ideeën bijna enkel combinaties van dingen die gewoon werken. De gerechten lijken soms wel bijgerechten maar je kunt ze natuurlijk altijd zelf combineren tot iets. Dat is volgens mij ook juist de bedoeling. Voor een groep mensen maak je gewoon een tafel vol gerechtjes.

De meeste ingrediënten zijn makkelijk te vinden. Alleen dingen als wilde appeltjes, kweepeer en darmwier, daar zul je wel even naar op zoek moeten. Of je moet het wildplukken natuurlijk, hoewel dat voor sommige planten in Nederland wel behoorlijk moeilijk wordt.

Niet alleen de natuur is prachtig gefotografeerd en in dit boek opgenomen ook de recepten zijn heel mooi gefotografeerd. Ik vind het cool hoe hij de seizoensindeling heeft losgelaten en eigenlijk als een soort vanzelfsprekendheid op de achtergrond laat meespelen. Eenvoudig koken met goede ingrediënten, zonder poespas maar met goede combinaties.gather07

gather02

Gather
Gill Meller
Uitgeverij GoodCook
€ 29,95

Posted by on 18 december, 2017

LEAVE A COMMENT