Boekrecensie: Feest voor Iedereen

.img_8043
De feestdagen zijn achter de rug maar hier op Lauriekoek geen dieettips of andere gekke dingen. We gaan gewoon door met alweer het 5e jaar feestelijk en vegetarisch eten, hatsa! Vandaag de recensie van het boek Feest voor Iedereen van Alexandra Besel. Er zijn twee dingen die ik vaak hoor van mensen over kerst, mensen eten teveel en er zijn mensen met allergieën of intolerantie bij en mensen weten niet wat ze voor hen moeten koken. In dit boek wordt aan die mensen handvatten geboden, hoe kook je bij feestelijk gelegenheden voor groepen mensen waar een of misschien wel meerdere van hen speciale wensen hebben, zonder voor iedereen apart te gaan koken wat enorm veel werk en extra stress oplevert.

Gebaseerd op eigen ervaringen

De zoon van Alexandra had een voedselintolerantie, om die reden gaf Alexandra hem als hij naar een feestje ging zijn eigen eten mee. Op een gegeven moment gaf haar zoon aan dat hij zich anders voelde dan de rest bij feestjes. Ze bedacht modulair koken, zo kan iedereen hetzelfde basis gerecht eten maar zijn er verschillen in bijvoorbeeld toppings. Niemand hoeft zich op die manier dus buitengesloten of “anders” te voelen.
img_8045

Vrij van gluten, suikers en lactose

Alle recepten zijn vrij van geraffineerde suikers, gluten en lactose, tenzij anders aangegeven. Veel van de 200 recepten in het boek zijn vegetarisch en/of veganistisch (of goed veganistisch te maken) maar niet allemaal, er zitten ook recepten met vlees of vis bij. Maar daar staat wel tegenover dat er een apart hoofdstuk is ingeruimd voor alternatieven voor bijvoorbeeld ei, zuivel en suiker. Als alternatief voor suiker, worden er nog wel steeds ingrediënten als honing gebruikt wat in mijn boekje nog steeds niet suikervrij is, net zoals fruit bijvoorbeeld niet suikervrij is, maar daar heb ik het al een paar keer over gehad.
img_8047

Feestelijk een voor alle feestelijke gelegenheden

Er staan natuurlijk niet alleen recepten in die geschikt zijn voor kerst er staan ook recepten in voor buitenfeesten en kleine feestjes en ook cocktails ontbreken niet. Bij sommige recepten, zoals de blini’s worden bijvoorbeeld 4 verschillende toppings gegeven, zodat iedereen kan eten wat hij of zij wil eten. Soms is het hele recept allergieproof en soms staat ergens nog een optie bij om bijvoorbeeld de vegetarische shepherdpie glutenvrij te maken.
img_80521

Weinig aandacht voor kruisbesmetting

Wat ik wel opmerkelijk vind, is dat er weinig aandacht lijkt te worden besteed aan de risico’s voor mensen met intoleranties en allergieën qua kruisbesmetting. Wat wil zeggen dat bijvoorbeeld iemand die glutenvrij moet eten omdat hij coeliakie heeft, door een spatje door de lucht vliegen meel al een gigantische buikpijn kan krijgen. Ook moet je bij het kopen van ingrediënten op “kan sporen van bevatten” letten. Niet iedereen is zich daar bewust van en het is echt niet iets waar je nonchalant mee om kunt springen.
img_8046

Groente en fruit kan altijd

De recepten zijn met lekker veel groenten en fruit. Soms wordt er met ingrediënten als miso gewerkt of appelciderazijn. Die zijn tegenwoordig prima verkrijgbaar in de juiste winkels en anders wel via internet te bestellen. Soms wordt er ook gefermenteerd (zoals aardappelsalade!) en Alexandra adviseert ook dat je je noten en zaden moet activeren voor je ze gebruikt. O, en volgens haar is soja in Nederland vaak genetisch gemodificeerd, maar dat lijkt mij niet te kloppen. Zeker niet bij biologische producten, daar mag je sowieso niets genetisch modificeren en Alpro, een van de grootste merken in Nederland, geeft ook aan op hun website dat ze echt geen gentech soja gebruiken.
img_8054

Feest voor iedereen past goed bij deze tijd

Al met al is dit een kookboek wat goed bij deze tijd past. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende manieren van eten en leven en zoveel mensen die gevoeligheden hebben op eetgebied. Het kan absoluut geen kwaad om wat opties achter de hand te hebben die voor iedereen geschikt zijn. Ik kan mij voorstellen dat sommige mensen het fermenteren een beetje vreemd vinden. Zelfs als je dat achterwege laat houd je nog lekker veel opties over.

Feest voor Iedereen
Alexandra Besel
Uitgeverij Fontaine
€ 19,95

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 3 januari, 2017

LEAVE A COMMENT