Boekrecensie: Exki Hét Kookboek

IMG_8063[1]
Exki is een keten van restaurants waar het gezonde gevoel overheerst. Ze hebben onder andere vestigingen in Antwerpen, Den Haag en op het Centraal Station van Amsterdam. Je vindt er dingen als salade en hartige taart, soep en koffie, biologische thee. Als vegetariër heb je er altijd wel wat te kiezen en dat is fijn. Nu is er ook een Exki kookboek, met daarin, je raadt het al, de recepten van Exki gerechten.

Recepten van de recept ontwikkelaars van Exki

Nou is het net als met kookboeken van andere restaurantketens altijd de vraag of je favoriete gerechten uit het restaurant zelf er in staan. Natuurlijk is dat lang niet altijd het geval, maar de recepten uit dit boek komen in ieder geval wel van de receptontwikkelaars van Exki. Dat betekent dus veel sap, soep, taart en salade. De vegetarische opties, aangegeven in het boek met het icoontje van een wortel, het boek is namelijk niet compleet vegetarisch, hier en daar wordt gebruik gemaakt van vlees, al zou je het vegagehalte nog wat op kunnen krikken door simpelweg producten van de Vegetarische Slager te gebruiken, speckjes in plaats van bijvoorbeeld echte spekjes.IMG_8073[1]

Niet ingewikkeld, wel de recepten even goed lezen

De recepten zijn ingedeeld op seizoen en niet bijzonder ingewikkeld om te maken. Natuurlijk kost de bereiding van een quiche meer geduld dan dat van een soep en misschien moet je even oefenen, maar dan lukt het wel. Er is wel een eigenaardigheid die ik heb ontdekt en dat is dat het lijkt alsof voor dressings soms enorme hoeveelheden olie worden gebruikt, in een dressing wel 200 ml sesamolie volgens de ingrediëntenlijst. Dat is echt veel te veel, sesamolie is echt sterk spul! In de tekst wordt wel gewoon “een scheutje” sesamolie genoemd. Even goed lezen dus, voor je de hele fles leeg kiept.

Kant en klare guacamole?

Bij ieder recept staat een foto van het eindresultaat en het is altijd een kleurrijk geheel. Heel soms word er om iets kant en klaars gevraagd zoals hummus of guacamole maar dat zou ik gewoon zelf maken, super simpel. En zeker in het geval van de guacamole ook lekkerder.IMG_8064[1]
Groenten hebben de hoofdrol helemaal 2017 dus, want volgens de voedseltrendsvoorspellingen wordt dit jaar echt het jaar van de groenten. Iets wat ik trouwens al een paar jaar vind maar ja, iedereen moet het vinden om het een echte duidelijke trend te maken natuurlijk. Dit kookboek past in elk geval prima binnen deze ‘trend’.IMG_8068[1]

IMG_8075[1]
Ik vind dat het kookboek goed de geest van Exki weergeeft, het is groen fastfood, gezond en niet al te moeilijk. Keuze voor iedereen en met een vleugje van een wereldkeuken hier en daar. Het kookboek is ook in het Frans verschenen en ik vind dat er ook wel een vleugje Frankrijk doorheen schemert. Als ik het boek doorblader vraag ik mij af waarom ik er al een tijdje niet geweest ben. Goede reclame dus ook.

Exki Hét Kookboek
Diverse auteurs
Uitgeverij Manteau
€ 19,99

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 18 januari, 2017

2 Comments

 • Mon

  5 oktober, 2018

  Hoi, heb je dit kookboek nog? Ik overweeg nu eentje te bestellen. Alleen vraag ik me af of er ook recepten voor zijn pompoengebak of rode bietgebak in zitten. Zou je mij willen helpen kijken?
  Veel dank!

  • Laurie

   5 oktober, 2018

   Volgens mij staan er niet alleen specifiek gerechten in die altijd bij Exki liggen en andersom. Er zijn wel heel veel kookboeken met pompoen taart en bietengebak. Wil je andere titels of was het je alleen om het Exki boek te doen?

LEAVE A COMMENT