Boekrecensie: Dosia bakt vegan

Boekrecensie: Dosia Bakt Vegan @ Lauriekoek.nlDosia bakt vegan is het eerste Nederlandse veganistische bakboek, claimt het persbericht. Dat is inderdaad waar, alhoewel het Funky vegan bakboek het bakboek van Dosia Brewer aardig op de hielen zat. Er komt kortom steeds meer kookboek- en bakboek keuze bij voor veganisten en mensen die graag vegan eten. Zelf bak ik graag veganistisch, het is de kern van mijn veganistische high tea’s. Ik was dus erg benieuwd naar het boek. 

Bakken is Dosia’s specialiteit

Dosia Brewer schrijft recepten voor tijdschriften zoals Delicious, Margriet en Seasons. Bakken is haar specialiteit. Dosia bakt vegan is haar eerste kookboek. Voor zover ik kan beoordelen is Dosia zelf geen veganist maar ik vind wel een blogpost waarin ze vertelt het belangrijk te vinden om minder dierlijke ingrediënten te gebruiken. Ik denk trouwens dat we dit ook vaker gaan zien in de toekomst, niet veganistische auteurs die veganistische kookboeken en bakboeken schrijven.

Vegan bakken: anders maar niet moeilijk

Dosia omschrijft bakken als “anders”, maar niet niet moeilijk. Ik ben het met haar eens, er zijn wat dingen die je moet weten en als je die eenmaal weet kun je ver komen. Er is een uitgebreid informatie hoofdstuk met tips over luchtigheid, het befaamde aquafaba, binding en structuur, romigheid, meten en wegen en ook keukenmachines. In het voorwoord staat ook dat ze heeft geprobeerd om het bakboek te schrijven dat ze graag zou willen hebben als ze geen bakboek in huis had gehad. Volgens mij is dat goed gelukt, de basis komt goed aan bod.Boekrecensie: Dosia Bakt Vegan @ Lauriekoek.nl

Niet teveel moeilijke vervangers

Qua recepten vind je in het boek cakes en taarten, koekjes, zoet brood, hartige recepten en ook basis recepten. Er wordt geen gebruik gemaakt van kant-en-klare eivervangpoeder, of veganistische kaas. Wel wordt er gebruik gemaakt van margarine, plantaardige melk en dingen zoals veganistische slagroom. Melk en slagroom, of boter zijn woorden die in de Europese Unie alleen mogen worden gebruikt voor dierlijke zuivel. Dit staat vooraan in het boek ook aangegeven. Toch worden deze termen toch gebruikt om verwarring te voorkomen. Boekrecensie: Dosia Bakt Vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Dosia Bakt Vegan @ Lauriekoek.nl

Zelf margarine maken

Mensen die niet van palmolie houden kunnen hun hart ophalen, er staan twee recepten voor zelf te maken margarine in het boek, zonder palmolie. Een ervan maakt zelfs gebruik van fermentatie, geïnspireerd door Miyoko Schinner een grote naam in veganistenland. Al zijn er ook genoeg plantaardige margarines te koop zonder palmolie, even googelen en je weet waar je het moet zoeken. Let er wel op dat het vetpercentage rond de 80% moet liggen, dat is belangrijk bij bakken.

Dosia bakt vegan ook voor mij leerzaam

Zelf heb ik ook weer het nodige opgestoken zo word er bij het brioche brood een Japanse techniek gebruikt waarbij je eerst bloem en water tot een soort saus kookt. Later maak je er brood mee. Daardoor rijst het beter en blijft het na het bakken langer zacht. Ook heb ik weer het nodige geleerd over aquafaba en wat recepten voorbij zien komen die ik graag wil proberen. Zo is er de ananas merengue taart die op de cover staat, gingernuts, tompoucen met passievrucht, rijstevlaai met saffraan. Oh en niet te vergeten de miso broodjes uit het hartige hoofdstuk, ik ben dol op miso.Boekrecensie: Dosia Bakt Vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Dosia Bakt Vegan @ Lauriekoek.nl

Een prettig bakboek

Of Dosia bakt vegan nou het eerste veganistische bakboek is of het tweede ik vind het een prettig boek. Er is voldoende aandacht voor de basis en genoeg recepten om het jaar rond vegan mee te bakken. Van pepernoten tot gevulde koek, allerlei opties van klassiek tot modern komen voorbij. Een aanrader voor mensen die net willen beginnen met vegan bakken maar ook voor mensen die er al een tijdje mee bezig zijn. Wat ik ook prettig vind: geen gezond gedoe, er word gewoon suiker gebruikt en er worden geen rare gezondheidsclaims gedaan.Boekrecensie: Dosia Bakt Vegan @ Lauriekoek.nl

Dosia Bakt Vegan
Dosia Brewer
Uitgeverij Fontaine
€29,99

Posted by on 12 april, 2019

2 Comments

  • Maaike

    30 december, 2023

    Lisette Kreischer heeft in 2011 al een Nederlands veganistisch bakboek geschreven (Lisette in luilekkerland) dus de eerste is dit boek niet, maar wel een mooie volledige recensie.

    • Laurie

      31 december, 2023

      Ja ik ken Lisette in Luilekkerland. Ik heb er zelfs uit gekookt bij mijn vegan high tea’s. Dus I stand corrected. Het mooie is trouwens dat er nu heel regelmatig veganistische bakboeken verschijnenen dus dat de vraag wie de eerste is (of was) niet zo relevant meer is.

LEAVE A COMMENT