Boekrecensie: Banketbakker

Boekrecensie: Banketbakker @Lauriekoek.nlIn het kookboek Banketbakker staat bakken centraal. Volgens schrijfster Claire Saffitz bestaan er geen “ik ben gewoon een kok” koks, alleen maar bakkers die nog niet bekeerd zijn. Volgens haar zijn we allemaal banketbakkers, alleen weten we dan misschien zelf nog niet. Nu de herfst en de winter er weer aankomen is het een ideale tijd om daar achter te komen denk ik zo. Zet je oven maar alvast aan. 

Claire Saffitz

Claire Saffitz heeft een eigen Youtube kanaal Dessert Person met 760.000 leden. Ze was receptontwikkelaar bij het culinaire tijdschrift Bon Apetit. Tegenwoordig werkt ze voor zichzelf. Ze ging er weg nadat er problemen waren met een onprettige werk sfeer bij het tijdschrift. Na het black lives matter protest maakten werknemers van kleur maakten openbaar dat er sprake was van racisme op de werkvloer. Als je net als ik de Bon Apetit leest is het de moeite waard om dit artikel te lezen, waarin het een en ander op een rij wordt gezet.

Vooral zoete recepten van eenvoudig tot uitdagend

In Banketbakker staat voornamelijk zoete recepten en een paar hartige. De moeilijkheidsgraad heeft een getal van 1 tot 5. Er staan dus baksels in die makkelijk te maken zijn zoals chocolate chip cookies, die een 2 scoren maar ook speltcroissants die een 5 scoren en dus uitdagend zijn. Er staan allerlei recepten in, voor gevulde taart, cakes, koekjes en repen, luxe taart, ontbijt en brunch en brood en hartige opties. Als je niet weet wat je moet maken, vind je voor in het boek een handige matrix met de bereidingstijd in uren en de moeilijkheidsgraad in een heuse tabel. Boekrecensie: Banketbakker @Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Banketbakker @Lauriekoek.nl

Tips en foto’s

In het begin van het boek vind je allerlei informatie over hoe je je baksels tot een succes moet maken. Technieken, wat je in de keuken moet hebben en ingrediënten. De recepten zelf zijn goed gegeven, er staan altijd nog een paar losse aandachtspunten of tips bij. Bij ieder recept staat ook een foto van het resultaat en bij basisrecepten staan zelfs meerdere foto’s om het proces te verduidelijken. De fotografie is modern en veel foto’s hebben een duidelijke schaduw in het boek van Alison Roman zag ik dat ook al. Het enige puntje van kritiek? Het lettertype mag wel een tandje groter. Boekrecensie: Banketbakker @Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Banketbakker @Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Banketbakker @Lauriekoek.nl

Veel vega, niet vegan

De meeste ingrediënten zijn gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. Omdat het boek Amerikaans is worden er soms Amerikaanse producten gebruikt, zoals Amerikaanse patentbloem of appelboter Soms wordt er een vervanger gegeven, maar je kunt het online makkelijk bestellen. Voor veganisten heb ik slecht nieuws: er staat weinig veganistisch in, Het is boter en eieren wat de klok slaat, dat is dan wel weer vegetarisch. Omdat het meeste zoet is, staan er echt maar een paar opties met vlees in Banketbakker.

De smaakcombinaties zijn in orde

Er zijn heel wat smaak combinaties die ik graag wil uitproberen. Miso-karnemelkbiscuits, honing-tahinchalla, met feta en za’tar gevuld platbrood met geroosterde aubergine dip. Zout blondies met halva, dubbele pindakaaskoekjes met blauwe druiven, meyer citroentaart. Er zijn veel bakboeken dus je moet opvallen qua smaakcombinaties en dat doet het Banketbakker bakboek.Boekrecensie: Banketbakker @Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Banketbakker @Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Banketbakker @Lauriekoek.nl

Banketbakker
Claire Saffitz
Uitgeverij GoodCook
€35

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 4 oktober, 2021

LEAVE A COMMENT