Boekrecensie: Authentiek Japan thuis

Boekrecensie: Authentiek Japans thuis @ Lauriekoek.nl
Authentiek Japan thuis is een kookboek waarin Maori Murota de recepten deelt die ze heeft geleerd door naar haar moeder en oma te kijken. Traditionele familierecepten dus, maar ook haar eigen recepten met buitenlandse invloeden. Deze mix van traditie en fusion geeft volgens haar een goed beeld van de moderne Japanse keuken.

Maori Murota

Maori Murota is geboren in Tokio en woont in Parijs. Ze heeft een cateringbedrijf, kookt bij mensen thuis en is eigenaar van Japans lunchrestaurant Maori’s bento – La Conserverie. Eerder publiceerde ze al het kookboek Recepten uit Tokio. Door de geboorte van haar dochter en de lockdown is haar kijk op eten sterk veranderd. Ze wil lokaal geproduceerd eten met een kleine footprint. Ze heeft met haar gezien op een Frans eiland gewoond en omdat heel veel Japanse voedingsmiddelen niet voorhanden waren is ze ze zelf gaan maken. Het was lekker en niet eens moeilijk een ontdekking voor haar.

Zelf eet Maori vrijwel vegan, maar haar familie eet alles. Voor hen bereidt ze ook vlees en vis. Ze probeert bij recepten zo veel mogelijk vegan alternatieven te geven. Je kunt volgens haar heerlijke vegetarische Japanse gerechten maken waarvan iedereen, ongeacht religie of dieetvoorkeuren van kan genieten. Haar missie is helemaal geslaagd als je je eigen versie van de Japanse keuken hebt gevonden.
Boekrecensie: Authentiek Japans thuis @ Lauriekoek.nl

Zelf maken

Het kookboek is ingedeeld in de hoofdstukken Meel, Rijst, Fermenteren en conserveren, Vis, Vlees, Thee en meer. Je kunt veel ingrediënten zelf maken, zoals tofu, ramen, miso, natto, gevulde broodjes, gyozadeeg en natuurlijk de verschillende bouillons en verschillende smaakgevers. Er wordt bovenin een gerecht aangegeven of het vegan is en als het niet vegan is, staat er vaak een optie om iets te vervangen, ook in het vis- en vleeshoofdstuk. Bij ieder gerecht staat een foto van het eindresultaat. Bij recepten die moeilijker zijn, zoals het maken van tofu staan ook foto’s van het proces.
Boekrecensie: Authentiek Japans thuis @ Lauriekoek.nl

Uiteraard heb je zo hier en daar wel wat ingrediënten nodig die niet bij iedere supermarkt verkrijgbaar zijn. Met een goede toko of natuurwinkel in de buurt kom je best een eind en anders is internet echt je beste vriend. Kojicultuur bijvoorbeeld, kun je prima online bestellen. Het zelf maken van tofu maken of fermentatie kost relatief veel tijd, maar het boek bevat ook genoeg recepten die binnen een minuut of 30 op tafel staan, zoals aardappel-zeewierkoekjes, lenterolletjes met tofu en peer, okonomiyaki of een snelle misosoep.Boekrecensie: Authentiek Japans thuis @ Lauriekoek.nl

Bekende en minder bekende recepten

De recepten in het boek zijn een mix van bekende Japanse gerechten, zoals sushi, onigiri, ramen, misosoep, Japanse curry, maar er staan ook recepten in het kookboek die ik nog niet kende en erg leuk vind. Denk aan een behoorlijke selectie zoetigheden in waaronder gestoomde notentaart, agargelei en okaraballetjes, maar ook hartige opties als gomadofu en tofu op tahinbasis. De fermentaties in het boek vind ik erg leuk en van de meeste ben ik ook fan, behalve van de ietwat slijmerige natto.Boekrecensie: Authentiek Japans thuis @ Lauriekoek.nl

Authentiek Japans thuis is een heel prettig boek om in huis te hebben. De aandacht voor veganistische opties maakt het ook geschikt voor vegetariërs of veganisten. Lang niet alle Japanse kookboeken bieden zoveel vega opties. Ik zet mijn exemplaar naar basisboek Japan en de andere fijne Japanse kookboeken van Tim Anderson. Zelf ben ik mij momenteel aan het verdiepen in Japanse tempelkeuken, waar in Nederland nog geen boek over is. Gezien de aandacht voor het Aziatisch continent en landen als Japan en Korea in het bijzonder twijfel ik er niet aan dat ook daar een keer een Nederland kookboek over verschijnt.
Boekrecensie: Authentiek Japans thuis @ Lauriekoek.nl

Authentiek Japan thuis
Maori Murota
Uitgeverij Good cook
€29,95

Posted by on 7 juli, 2022

LEAVE A COMMENT