Boekrecensie: 30 Minuten Vegetarisch

30 Minuten VegetarischRose Elliot is een beetje de Engelse oma van de vegetarische keuken. Ze kookt al heel wat jaar en heeft een indrukwekkende lijst boeken op haar naam staan. Nieuw is 30 Minuten Vegetarisch. Na Jamie in respectievelijk 30 en 15 minuten, kreeg het aangeven hoe lang het zou duren om een gerecht te bereiden een nieuwe impuls, zo ook bij Rose Elliot. 

Iedereen die ooit iets van Jamie in 15 minuten heeft geprobeerd weet dat het bereiden binnen een vaste tijd best een uitdaging is. Gelukkig geeft Rose in haar boek zelf al toe dat je soms flink door moet werken om het binnen 30 minuten af te hebben. Dat is ook helemaal geen probleem, als je niet al teveel haast hebt. En je kunt door de recepten van tevoren te bestuderen en je eigen krachten qua werksnelheid te kennen, al wel wat tijd besparen. Als je echt snel wilt eten zijn er ook nog een aantal eenvoudige gerechten in dit boek te vinden. Geen probleem, lijkt me.

Rose vertelt in dit boek kort wat over de ingrediënten, bijvoorbeeld over waarom ze liever rijstsiroop of ahornsiroop gebruikt bij het koken, in plaats van gewone suiker. Ook legt ze uit waarom je er bij kaas op moet letten hoe het gestremd is en waarom niet alle alcohol vegetarisch is. Er staan behoorlijk veel veganistische opties in het boek en als een recept niet veganistisch is worden er tips en opties gegeven om het dat wel te maken. Soms is dat wel een beetje een open deur, zoals yoghurt vervangen door sojayoghurt. Verder bevat het boek nog allerlei tips over producten, variaties, en kooktechnieken.
30 Minuten Vegetarisch30 Minuten Vegetarisch
De hoofdstukken zijn ingedeeld op basis van de gelegenheid: zoals doordeweeks, of eten met vrienden. Gelukkig is de index is goed en overzichtelijk. Je kunt ook per ingrediënt een recept op zoeken. Heel prettig voor als je nog iets hebt liggen en er snel iets mee klaar wil maken. Helaas is ook in dit boek lang niet ieder recept voorzien van een foto.

Om alle recepten te kunnen maken, heb je echter wel een uitgebreide voorraadkast. De verschillende soorten zoetmiddelen, melen, kruiden en specerijen zijn veelal alleen verkrijgbaar bij de betere natuurwinkel. Maar met de juiste ingrediënten in huis kun je toch een origineel en toch niet tijdrovend diner verzorgen op ieder moment van de week.

30 minuten vegetarisch
Rose Elliot
Kosmos Uitgevers
€19,99

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 20 november, 2013

LEAVE A COMMENT