Mallemoere Recepten 2: Drielaags Kue Lapis
Eerder schreef ik al over dat ik wat oude recepten van de Mallemoere zou delen. Toen deelde ik het linzen-notengebraad, dit keer deel ik de kue lapis, een laagjespudding met jullie. Komende tijd kunnen jullie nog het recept voor hassleback aardappeltjes, salade en gazpacho verwachten. Uiteindelijk heb je dan genoeg Mallemoere recepten om drie gangen te koken.
Let op! dit is een recept voor veel porties (25 a 30).
Ingrediënten
Laag 1 – Banaan
- 80 gram suiker
- 3 el water
- 2 bananen
- 55 gram maïzena
- snufje zout
- 6 dl kokosmelk
Laag 2 – Chocola
- 80 gram suiker
- 3 el water
- 100 gram chocola naar keuze
- 60 gram maïzena
- 6 dl kokosmelk
- snufje zout
Laag 3 – Sinaasappel
- 80 gram suiker
- 3 el water
- 2 sinaasappels (geperst en de schil geraspt)
- 70 gram maïzena
- snufje zout
- 6 dl kokosmelk
Bereidingswijze
Begin met laag 1. Zet de suiker op met het water en laat smelten. Pureer de banaan (met staafmixer) en laat mee smelten met de suiker (wel even blijven roeren natuurlijk). Maak vervolgens een papje van de maizena, zout en kokosmelk. Voeg het papje bij de gesmolten suiker en banaan en laat het inkoken tot het dik wordt. Maak je geen zorgen; je merkt snel genoeg wanneer het indikt aangezien de hele structuur veranderd. Laat het op dat moment nog net wat langer koken.
Giet daarna de soort pudding die je hebt gemaakt in een springvorm die je eerst hebt omgespoeld met water en strijk glad (je kan er ook bijv. aluminiumfolie of bakpapier inleggen zodat je het later makkelijker kunt snijden). Pas op! Werk snel, want het duurt niet lang of de pudding is minder bewerkbaar.
Herhaal het proces voor laag twee. In plaats van de banaan laat je de chocolade insmelten. Voor laag drie laat je de suiker inkoken met sinaasappelsap en rasp tot het een siroop is waarna je het santen/maïzena papje toevoegt.
Tip!
Serveer met gekarameliseerde pinda’s: laat 100 gram pinda’s, 100 gram suiker en 6 eetlepels water 10 minuten inkoken. Vet intussen een ovenplaat in met zonnebloemolie. Schenk het mengsel uit over de plaat. Laat drogen en breek in stukken om te serveren. Hmmmm lekker!
Als je niet van noten houdt, kan je de kue lapis garneren met geraspte kokos.
Een pannenlikker is IDEAAL voor het uitlikken van je pan en om de pudding glad te strijken.
anita
12 september, 2017ik lees dat jullie maizena in de kue lapis gebruikt hebben, maar kan het ook als in het originele recept met rijstmeel en tapiocameel?
Laurie
13 september, 2017Het antwoord heeft eigenlijk twee kanten: Waarschijnlijk kan het wel maar ik weet niet hoeveel. Dit was de manier waarop we bij de Mallemoere het gerecht maakten en we hebben het nooit anders geprobeerd. Aan de andere kant staat het je natuurlijk vrij om uit te proberen of het kan. Het zou wel kunnen dat de hoeveelheden heel anders zijn.