Crodino
Crodino, ik was hem alweer bijna vergeten. Tot ik op de Horecava op een oranje bus stuitte vol mensen in gele blouses die ze uitdeelde. Na een slok wist ik weer precies wat het was. Ik leerde de concurrent San Bitter ongeveer 13 jaar geleden kennen bij een pizzeria in Amsterdam. Dit is een klein flesje met bitter zoete smaken, ik was toen meteen verkocht. Het was ook een van de eerste keren dat ik als niet drinker een volwassen alternatief kreeg in plaats van appelsap en cola.
Aperitief
Crodino werd uitgevonden in 1965 omdat er een vraag was naar drankjes zonder alcohol, een aperitief zoals dat zo mooi heet. Vaak hebben zulke drankjes bittere smaken, wat is bedoeld om de eetlust op te wekken. Het heeft dezelfde smaakmakers en smaken als de alcoholrijke tegenhangers. Nu herhaalt die vraag naar alcoholvrij zich. In Italië zelf schijnt het drankje bekend te staan als een beetje oubollig in ons land is die oubollige er totaal niet. Hier wordt het gezien als een nieuw drankje en geeft de Italiaanse afkomst juist een bepaald aanzien.
Sinaasappel
Crodino is gemaakt met water uit crodo met schillen van bittere sinaasappel en kruiden, het wordt 6 maanden gerijpt voor het wordt gebotteld. Zijn zonnige oranje kleur komt overigens van een kleurstofje Je serveert een Crodino in een groot wijnglas met veel ijs en een schijfje sinaasappel. Recent zijn de flesjes iets groter gemaakt, zodat een glas Crodino meer Crodino bevat. Persoonlijk vond ik het kleinere flesje ook prima van maat.
Smaak
Je verwacht misschien een mierzoet drankje, maar dat is het niet. Crodino is eerder bitter. Het doet denken aan cocktails met alcohol zoals Campari en Aperol, maar je proeft wel dat er geen alcohol in zit. Door de bitterheid is het niet iets wat je zo even achterover slaat en het is ook geen kinderdrankje. Bitter, zoet en sinaasappelig, het is een prima alcoholvrij drankje. Er is ook een rode variant waarvan ik aanneem dat hij anders smaakt, maar ik kon hem helaas niet makkelijk ergens kopen om hem aan een smaaktest te onderwerpen.
In Nederland zie je Crodino of een soortgelijk drankje vaak in Italiaanse restaurants. Daarbuiten eigenlijk weinig, misschien omdat het aperitief hier niet echt leeft? Al zou je dat niet zeggen als je al die borrelplanken en met boter besmeerde planken ziet. Misschien dat dat en het huidige alcoholvrije momentum daar verandering in kan brengen? Het lijkt mij wel wat.
Je kunt Crodino vinden bij sommige horecagelegenheden en supermarkten. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Crodino.
Laatste reacties