Willy’s acv

Willy's acv @ Lauriekoek.nlWilly’s acv is appelciderazijn ofwel apple cider vinegar. Het is net als evoo extra virgin olive oil, ik moet regelmatig even nadenken over wat het ook alweer betekende. Ookal gebruik ik beide heel regelmatig, de afkortingen zitten nog steeds niet in mijn systeem. Raar hoe dat werkt. Ik leerde Willy’s kennen op de Horecava waar het als enige azijnmerk lekker opviel tussen de andere producten. 

De geschiedenis van het drinken van appelcider azijn

Azijn zelf is natuurlijk al heel oud, de Romeinen waren al enthousiast. Heel wat bekende mensen zeggen de dag te beginnen met appelciderazijn, als shot of gemixt in een drankje. Ik was heel benieuwd hoe oud die traditie eigenlijk is. Ik kwam uit bij Paul Bragg die in de jaren ’70 advertenties plaatste waarin hij zich ouder voordeed dan hij was. Zijn geheim voor zijn “jeugdige” uitstraling? Precies! Appelciderazijn, rauw met “de moeder” (meer daarover verderop in deze blogpost) De hippies van toen konden wel wat met die boodschap. Zijn latere schoondochter Patricia verspreide de boodschap verder in de jaren ’90 en 2000.Willy's acv @ Lauriekoek.nl

Gezondheidsvoordelen

Er is een geen compleet wondermiddel op het gebied van voedsel wat de gouden greep is wat gezondheid betreft. Het is altijd de som der delen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat mensen er niet naar op zoek zijn. Als je regelmatig azijn drinkt kan het verstandig zijn om een rietje te gebruiken om het glazuur van je tanden te beschermen tegen het zuur uit de azijn. Ik ga hier verder geen dokter uithangen maar veel van de studies lieten geen minimale effecten zien op de gezondheid. Er is omdat het zo hip is ontzettend veel onderzoek naar gedaan.

Rauwe azijn

Hoe zit dat ook alweer? Rauwe azijn ontstaat door appels te laten fermenteren. Het is een reactie die van nature plaats vindt als je een appel laat liggen. De truc is uiteraard om het fermentatie proces in goede banen te lijden en geduld te hebben. De suiker in de appel wordtt, alcohol en die alcohol word uiteindelijk een zuur. Feitelijk heb je alleen de juiste bacteriën nodig maar een azijnmoeder kan het proces op gang helpen. Het is een dun flubberig laagje wat ontstaat bij het maken van azijn. Het lijkt wat op de SCOBY van kombucha. Veel mensen zeggen dat je voor de gezondheidsvoordelen de rauw azijn met de moeder moet hebben. Die moeder voegt trouwens geen speciale smaak toe, hoogstens wat droesem onderin de azijnfles die je gewoon kunt gebruiken.Willy's acv @ Lauriekoek.nl

Rauwe azijn versus niet rauw

Bij het industrieel maken van azijn wordt zuurstof door grote tanks gejaagd wat normaal maanden duurt wordt zo in een paar dagen gedaan. Die azijn wordt verdund en eigenlijk altijd gepasteuriseerd. Rauwe azijn niet. Wat ook anders is, is de smaak. De smaak van op kleine schaal gemaakte gefermenteerde azijn is heel anders. Ik heb liever de gefermenteerde. Zelf kies ik als het even kan voor zulke azijn, omdat ik van fermenteren houd en omdat ik kleine makers wil steunen, maar ik vind het ook lekkerder.Willy's acv @ Lauriekoek.nl

Willy’s appelcider azijn

Willy’s acv gebruikt biologische appels van 48 oude appelrassen uit een boomgaard die 300 jaar oud is. Het Engelse bedrijf is opgericht door Wiliam Chase, de man die ook Tyrrells chips en chase wodka en gin oprichtte. Hij vertelt op de website van het merk zelf veel baat te hebben gehad bij een dieet van bietensap en appelciderzijn. Willy’s acv is er in verschillende varianten waaronder een fire cider met ingrediënten als cayenne, knoflook, gember, geelwortel, mierikswortel. Het klinkt gek maar ik vind dat eigenlijk best lekker. Verder zijn ook in Nederland verkrijgbaar: een standaard appelciderazijn en een variant met honing en geelwortel. Ze zitten in een donkere fles om ze te beschermen tegen zonlicht, wat goed is want veel merken doen dit niet. Ook vermelden ze het zuurpercentage.
Willy's acv @ Lauriekoek.nl

Gebruik appelciderazijn in dressing en shrubs

Je kunt elke dag een glaasje Willy’s acv azijn achterover slaan, al gebruik ik het persoonlijk vooral graag bij het koken. Het is werkelijk uitstekend in dressing en in shrubs. Shrubs zijn dranken waar een flink zuurtje in zit, denk een cocktail zonder alcohol. Ik denk dat we die in de toekomst vaker gaan zien. Willy’s appelbalsamico wordt momenteel helaas niet naar Nederland geïmporteerd, maar ik hoop dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren, want appelbalsamico is ook erg lekker. Het is in Nederland een relatief onbekend product dat ik heb leren kennen dankzij de River cottage kookboeken.

Mocht je meer willen weten over Willy’s avc dan kan je terecht op op de website van het merk Willy’s avc zelf. Mocht je het willen kopen dan is het in Nederland te koop bij Unlimited Health.

Posted by on 11 februari, 2023

LEAVE A COMMENT