Boekrecensie: Izakaya

Boekrecensie: Izakaya @ Lauriekoek.nl
In Izakaya het nieuwe kookboek van Tim Anderson duiken we de Izakaya in. Izakaya begonnen als sakewinkels, waar mensen ook mochten drinken. Daar werden later ook hapjes bij geserveerd. Dit concept van een hapje en een drankje in een ontspannen omgeving kun je natuurlijk ook prima thuis nabootsen. Daar gaat dit kookboek over.

Een vorm van escapisme

Izakaya is geschreven in de pandemie tijdens een lockdown. Tim Anderson genoot van het thuis koken zonder de druk van het restaurant en de gasten. Hij stelt in zijn voorwoord dat koken ook een vorm van escapisme kan zijn. Een gerecht laat je reizen naar een tijd en een plaats die in het echt misschien wel onbereikbaar is. Andere dingen kun je thuis juist niet nabootsen. Hij dacht hij aan zijn favoriete Izakaya ervaringen, die in Londen moeilijk te vinden zijn. Zijn favoriete Izakaya is bij zijn vriendin Yuki thuis. Je kunt thuis dus een geslaagde Izakaya ervaring hebben, zo lang je maar zorgt voor goed eten, goed gezelschap en wat Japanse drankjes.Boekrecensie: Izakaya @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Izakaya @ Lauriekoek.nl

Geen drankje zonder een hapje

In Japan is het ongebruikelijk om te drinken zonder een hapje erbij. In Japan zijn er zelfs drankjes in winkels verkrijgbaar waar al een zakje nootjes aan vastgemaakt is. Izakaya’s worden soms omgeschreven als Japanse tapasbars, Het klopt dat ze beiden om drinken draaien, maar de porties zijn er niet altijd klein en het aanbod is niet eenduidig. Ze beperken zich zeker niet tot alleen de Japanse keuken, zo lang er maar bier of sake bij past is het goed. In Izakaya het kookboek vind je dan ook “fusion” er staat zelfs een waarschuwing voorin het kookboek.

Niet vegetarisch

De recepten zijn ingedeeld in de categorieën licht en fris, shime: volop koolhydraten, zwaar en rijk, doe-het-zelfdiner, zoetigheden, drankjes en basis gerechten. Waar Tim Andersons eerdere kookboek Vegan JapanEasy compleet vegetarisch en zelfs veganistisch is, is Izakaya dat niet. Er staan zeker vegetarische recepten in zoals Japanse kaasfondue, Nasu dengaku (een aubergine ingesmeerd met een misomengsel en gekaramelliseerd),  gegrilde broccoli met miso-sesamsaus of gebakken erwtenscheuten met sesamstrooisel. Sommige gerechten zijn vegetarisch te maken, door gehakt of bouillon te vervangen. Of door Vegan JapanEasy te raadplegen voor een vegan versie van bijvoorbeeld dashi.Boekrecensie: Izakaya @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Izakaya @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Izakaya @ Lauriekoek.nl

Drankadvies bij ieder recept

Bij ieder recept vind je uiteraard een drankadvies en ook een advies over hoe je het eventueel met andere gerechten kunt combineren. Je vindt ook een verklarende woordenlijst voorin van producten die je misschien niet kent. Bij recepten met onbekende ingrediënten vind je ook vaak een tip waar ze te vinden zijn. Mijn tip is: kijk op internet, sinds corona zijn er meer goede webwinkels dan ooit. In sommige recepten van Izakaya zit trouwens msg. Met msg is helemaal niets helemaal mis, ik herhaal het hier maar eens keer. Ook wordt er bovengemiddeld veel in gefrituurd, want knapperig gefrituurd voedsel doet het erg goed bij een drankje.Boekrecensie: Izakaya @ Lauriekoek.nl

Tafel vol

Ik heb erg genoten van Izakaya, de persoonlijke verhalen van Tim Anderson over Japan en zijn tone of voice. Hoewel er dit keer voor vegetariërs en veganisten minder opties in staan heb ik er persoonlijk toch alweer genoeg in gevonden waar ik mee aan de slag wil. Het idee van een tafel vol mensen of het geroezemoes van een volle kroeg staat me enorm aan. Hopelijk hoeven we niet lang meer te wachten. Tot die tijd is de boekwinkel gelukkig wel weer open, dus kan je dit kookboek ook weer bij een offline winkel kopen.Boekrecensie: Izakaya @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Izakaya @ Lauriekoek.nl

Izakaya
Tim Anderson
Good Cook
€27,50

Posted by on 23 januari, 2022

LEAVE A COMMENT