Zelf Ingemaakt

Zelf IngemaaktHet komt er weer aan, het tuinseizoen en tegen het einde van het seizoen zijn er altijd weer mensen die zich afvragen wat moet ik met die overvloedige hoeveelheid fruit? Zelf inmaken natuurlijk! Bij inmaken denk ik nog altijd aan weckpotten waarin het ingemaakte eeuwig goed blijft. In het Arnhemse Openluchtmuseum staan potten van meer dan 40 jaar oud. Dit boek is gelukkig een stuk nieuwerwetser.

Het boek is het vervolg Zelf Geoost en Zelf Geboerd, beide eveneens afkomstig van Uitgeverij Snor.. Uiteindelijk moet het zelf geboerde en -geooste uiteraard worden verwerkt en hoe doe je dat leuk? Juist, door er jam, chutney, pesto en likeur van te maken. Wat dacht je van zelfgemaakte sambal, chili-tomatenjam of pruimenchutney?

In het boek vind je niet alleen veel recepten, maar ook nog tips over hoe je ze het beste kunt kweken en het beste kunt oogsten. Het boek bevat labels om zelf je potten van labels te voorzien en recepten voor zo’n beetje alle types fruit en walnoten. Ook staan er recepten met vlierbloesem in, wat je ook gemakkelijk wild kunt plukken. Ik vind vlierbloesem echt de smaak van de zomer.

De meeste recepten zijn vegetarisch en anders makkelijk vegetarisch te maken, door bijvoorbeeld vissaus te vervangen voor sojasaus of trassi gewoon weg te laten. De te gebruiken ingrediënten kun je bij de meeste supermarkten wel krijgen, maar soms heb je iets van de toko of natuurwinkel nodig. Bij elk recept staat een foto en de opmaak van het boek is vrolijk en gekleurd. Dankzij het boek weet ik nu trouwens ook dat peterselie een tweejarige plant is. Nooit geweten, ik zaai hem altijd opnieuw.Zelf Ingemaakt

Dit boek doet je verlangen naar een overschot aan vers fruit. Het laat het zien dat het inmaken van fruit eindelijk helemaal niet zo moeilijk is. Met de juiste voorbereidingen en het juiste recept kom je een heel eind.

Zelf ingemaakt
Rian Nix-Gommeren
Uitgeverij Snor
€16,95

Posted by on 8 april, 2014

LEAVE A COMMENT