Zelf IJs Maken

Zelf ijs maken @ Lauriekoek.nlIJs maken is ontzettend leuk. Een ijsmachine is daarom echt heel prettig om te hebben. Uiteraard moet ik het normaal gesproken ook zonder doen. Toch nu ik er een geleend heb zie ik er de lol en de voordelen wel van in, zeker in de zomer. De afgelopen dagen was het zo warm, ik zou dan makkelijk op water en zelfgemaakt ijs kunnen leven. :-)

Kies voor echte ingrediënten

Als je zelf ijs maakt, kies dan voor de beste ingrediënten. Echte vanille, echt fruit, geen bindmiddel of emulgator en je kunt er nootjes of koekkruimels bijgooien als je daar toevallig zin in hebt. Je hoeft alleen maar alles te kopen in de machine te gooien en op de aan knop te drukken.

Gebruik trouwens geen light producten. IJs (en dus ook zelf gemaakt ijs, heeft vet nodig voor de smaak en smeuïgheid. Ik had per ongeluk al een keer light kokosmelk gebruikt en dat is veel te waterig. De meeste gerechten worden er niet beter van als je light ingrediënten gebruikt. Zomaar de hoeveelheid suiker in een ijs recept verminderen kan trouwens ook niet. Het wordt of een grote harde bonk, of er vormen zich allemaal ijskristallen, die geven een onaangenaam scherp gevoel in je mond. Vet en suiker horen gewoon bij goed ijs.

Kies een goed recept

De makkelijkste manier om zelf ijs te maken, is uiteraard om een goed recept te volgen. Goede recepten vond ik onder andere in de boeken Vegeterenean en Easy Vegeterenean. Het kookboekje Groente en Fruit bevat ook enkele goede sorbet recepten. Het weblog Seitan Is My Motor heeft een geweldig recept voor speculoosijs. Oh en Isa Chandra Mozkowitz heeft zelfs een recept voor pompoentaartijs. Soms wordt er in een recept om glucosestroop gevraagd, dat kun je bij de meeste winkels inmiddels wel kopen, dankzij het zelf taarten decoreren, dat nu ook al zo’n rage is. Voor veganistisch ijs heb je soms wat bindmiddel nodig, zoals: arrowroot of johannesbroodpitmeel (beide verkrijgbaar bij de natuurwinkel).

De ijsmachine

Normaal gesproken voel ik me als niet ijsmachinebezitter wel eens gepasseerd als ik in een kookboek geweldige ijs recepten voorbij zie komen. Nu het zomer wordt zie ik ook op steeds meer blogs de mooiste foto’s van ijsjes voorbij komen. Al dan niet naar eigen gemaakt recept. Mijn doel is om binnen de periode dat ik de machine mag lenen zoveel mogelijk ijs te maken. Mijn hele vriezer, en misschien die van de buren, vol, zo komen we de zomer wel door.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 26 juli, 2014

LEAVE A COMMENT