Recept: Kruidenomelet met tuinbonen en walnoten

Recept: kruidenomelet @ Lauriekoek.nl Vandaag deel ik een recept uit een kookboek wat ik eerder recenseerde: Bonen erwten linzen van Jenny Damberg. Ik mag het recept delen van de uitgeverij van het kookboek: Uitgeverij Becht. Het is een prettig recept voor de feestdagen, want de oven doet het meeste werk. Uitstekend geschikt voor een lunch of voor een lichte avondmaaltijd tussen kerst en oud en nieuw in.

Kruidenomelet met tuinbonen en linzen

Kookoo of kuku of sabzi is een Perzische kruidensoufflé die als basis dient voor deze kruidenomelet uit de oven met verse tuinbonen. Kookoo sabzi bevat bloem en bakpoeder, maar in deze versie doen eieren al het werk. Je kunt de kruidenomelet garneren met gedroogde zuurbessen, maar die zijn wel zuur. Als je ze niet kunt vinden, kun je ze door vossenbessen, cranberry’s of gedroogde granaatappelpitten vervangen. Zet een bakblik met tomaten in de oven terwijl je de omelet maakt, dat smaakt er goed bij.

Ingrediënten voor 4 porties
  • 300 gram diepvriestuinbonen, of 1 kg verse peulen
  • 3 gram fijngehakte koriander
  • 20 gram fijngehakte munt
  • 4 gram fijngehakte dille
  • 25 gram fijngehakte peterselie
  • 1 el fijngehakte groene chilipeper
  • 1 fijngehakte teen knoflook
  • 8 eieren
  • 1/2 tl zout
  • zwarte peper
  • olijfolie

en voor de garnering

  • olijfolie van goede kwaliteit
  • 100 gram gehakte walnoten (ik heb in mijn versie pecannoten gebruikt)
  • 10 gram verse gemengde kruiden
  • 1 handje zuurbessen, vossenbessen, cranberry’s of granaatappelpitten
Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bereid de boontjes. Als ze uit de diepvries komen, moet je ze meestal in water met een beetje zout aan de kook brengen en afgieten. Sommige producenten vriezen echter oudere, stevigere bonen in die je van te voren moet doppen. Doe dat als het nodig is. Verse bonen kook je 3-7 minuten afhankelijk van hoe zacht ze zijn, voordat je ze eventueel dopt.

Meng de koriander, munt, dille, peterselie, chilipeper en knoflook. Klop de eieren en het zout en geef een paar flinke draaien aan de molen met zwarte peper. Roer daarna alles door elkaar. Verhit de olijfolie in een ovenbestendige koekenpan, of vet een bakblik in, en schenk het omeletbeslag erin. Bak de omelet circa 20 minuten in het midden van de oven. Controleer na circa 15 minuten.

Sprenkel er wat lekkere olijfolie overheen, bestrooi met de walnoten, kruiden en bessen. Serveer!Recept: kruidenomelet @ Lauriekoek.nl

Lekker met: zoute pickles, jalapeños (zie foto) dikke yoghurt of feta en zoals gezegd, tomaten uit de oven.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 23 december, 2019

LEAVE A COMMENT