Mister Kitchen’s Chia ♥ Fruit

IMG_4602[1]Jam is iets wat ik meestal wel in de koelkast heb staan. Het is lekker op brood, in de pap of de havermout. Meestal kies ik voor jam met een lager suiker percentage. Jam mag dan geen jam meer heten omdat het suikerpercentage voor jam in Nederland wettelijk beschermd is. Dat geldt ook voor de Chia Loves Fruit van Mister Kitchen.

Mister Kitchen ken je misschien wel van hun Rollende Keukens Festival. Ze maken graag producten die nog niet bestaan, of ze verbeteren producten die volgens hen wel een vleugje vernieuwing kunnen gebruiken. In dit geval dus jam. Het moest mogelijk zijn om een fruitbeleg te maken met minder suiker, bedachten ze.

Zo kwamen ze op twee oplossingen. Een ervan is het gebruik van chiazaad, een klein vezelrijk zaadje dat omega 3 bevat. Het heeft de wonderlijke eigenschap dat als je het door een vloeistof roert en een tijdje laat staan, de vloeistof een papje wordt. Op manier kan het bijvoorbeeld gelatine (gemaakt van dierenbotten) of een ander verdikkingsmiddel vervangen. En de andere oplossing is stevia, het plantje met een enorme zoetkracht, waarmee je een deel van de suiker kunt vervangen. Als nadeel kan het wel hebben dat het een beetje dropachtig of soms zelfs metalig kan smaken, als je teveel gebruikt.

De jam, ik bedoel fruitspead, is geschikt voor vegetariërs en veganisten. Er zit nog wel één e-nummer in, namelijk E202, een conserveermiddel. Zelf heb ik daar niet zoveel proberen mee in dit geval, als je suiker uit een product haalt (suiker heeft een conserverende werking in jam) dan moet je er soms weer wat anders aan toevoegen. Dat is nou eenmaal zo.

De smaak van de Chia Loves Fruit is erg lekker. Het smaakt gelukkig niet teveel stevia, ik herken de typische bijsmaak er in elk geval niet in, dus dat is een goed teken. Ik proef vooral een frisse hele fruitige smaak, precies zoals ik mijn jam, of fruitspread graag heb. De chia proef ik niet, want die heeft geen smaak, je herkent de bolletjes nog een beetje, maar ze knarsen niet tussen je tanden. De bosbes-cranberrysmaak is mijn favoriet van de drie.

Voor verkoopadressen en meer informatie kun je terecht op de website van Mister Kitchen’s Chia Loves Fruit

Posted by on 7 januari, 2015

1 Comment

  • Fey

    8 januari, 2015

    Ooh, wat een leuk concept 😀
    Als ik hem zie, dan zal ik hem gaan proberen!

LEAVE A COMMENT