Kookboeken top18 van 2018 volgens de lezers
Attentie lijstjes liefhebbers! Het is weer tijd om de meest populaire kookboeken van dit jaar bekend te maken. Het is altijd leuk om aan het eind van het jaar de balans op te maken. Ook is het heel handig voor mensen die nog twijfelen welk kookboek ze voor kerst of sinterklaas zullen vragen. Zelf vind ik het ook altijd leuk om te kijken of ik grotere trends kan ontdekken door de lijst te bekijken. Kijk je mee?
1. Simpel
De nummer 1 is dit jaar alles behalve een verrassing. Simpel van Yotam Ottolenghi is verreweg de meest bekeken recensie op Lauriekoek. Daarnaast zijn alle kookboeken van hem zijn nog even populair. Ik vraag me af hoeveel kerstdiners dit jaar weer een Ottolenghi thema zullen hebben.
2. TLV
Dit is ook een kookboek met een Midden-Oosterse invloed. TLV van Jigal Krant is tevens de winnaar van het gouden kookboek van dit jaar.
3. De Flexitariër
Flexitarier is sowieso een veel gebruikt woord de afgelopen tijd. Waarin de discussie over minder vlees eten weer oplaait. Gek genoeg zeggen meer mensen minder vlees te eten maar de totale vleesconsumptie gaat maar niet om laag. Dit kookboek speelt slim in op gezinnen waarin sommige mensen geen vlees eten en anderen juist wel.
4. Vegetarisch het jaar door
Zelf vind ik het flauw om als recensieschrijver favorieten te hebben maar die heb ik natuurlijk wel. Anna Jones is zo iemand. Dit jaar staat ze op nummer 4 in de top 18 met Vegetarisch het jaar door dik boek vol seizoensgerechten die heel eigentijds zijn en vegetarisch.
5. Kleine taartjes
Kleine taartjes is het boek van Petit Gateaux. Laatst ging ik er nog lang en at ik een heerlijk taartje met yuzu. Je kunt ze nu dus ook zelf maken, ik snap dat dat populair is.
6. De Groene bakplaat
Op nummer 6 vinden we De groene bakplaat. Het is een ideaal boek, gebaseerd op een ideaal idee, gooi alles op de bakplaat en laat de oven het werk doen. De spruitjes met tamarinde dressing zijn een regelrechte aanrader.
7. Zes Seizoenen
Dit is ook al zo’n schoonheid. Zes Seizoenen doet me op een of andere manier denken aan het boek van Anna Jones, maar dan niet vegetarisch.
8. Lekker vegetarisch voor iedereen
Een hele algemene titel maar een heel leuk niet heel algemeen kookboek. De auteur Ylva Bergqvist heeft duidelijk kijk op de zaak. Lekker Vegetarisch voor Iedereen is wat mij betreft een boek waart je als hulpsinterklaas niet zomaar aan voorbij moet lopen dit jaar.
9. Het nieuwe Forest Feast kookboek
Het nieuwe Forest Feast kookboek bij uitstek geschikt voor feesten en partijen en past daarom ook uitstekend bij dit jaargetij. Erin Gleeson’s simpele maar lekkere gerechten gecombineerd met feesttips houden mensen al 3 kookboeken lang geboeid. Ook dit boek is vegetarisch.
10.De kunst van het simpel koken
Alice Waters is een begrip en dit inderdaad eenvoudige maar zeker niet saaie kookboek is een aanwinst. Eindelijk is het in het Nederlands vertaald als De kunst van het simpel koken.
11. River Cafe 30
Het gelijknamige restaurant in Londen bestaat namelijk 30 en ter ere daarvan is het River Cafe 30 kookboek uitgebracht. De combinatie van Neon met Italiaanse recepten botst soms een beetje maar de inhoud deugt.
12. Basiskookboek Korea
Basiskookboek Korea is een boek waarvan ik niet wist wat ik er van moest verwachten maar waar ik erg enthousiast over was. Korea is populair momenteel K-pop heeft veel fans en het aantal studenten dat Koreaans gaat studeren neemt toe.
13. Superveg
Op plek 13 dit jaar vinden Celia Brooks met haar boek Superveg. Celia is een begrip, ook dit kookboek gebaseerd op allerlei soorten groenten is een goed gelukt kookboek.
14. Snel en Simpel
Bekende blogger Sarah Britton vinden we op 14 met haar boek Snel en simpel voor vegetarische en snelle maaltijden. Het boek is de opvolger van haar My New Roots kookboek.
15. Comptoir Libanais – Feest!
Het kookboek van restaurant Comptoir Libanais past eigenlijk uitstekend bij de trend van de Midden-Oosterse keuken en de andere populaire boeken zoals Simpel en TLV. Ik was bij de presentatie van dit kookboek en heb heerlijk gegeten.
16. Veggie Burgers
Op 16 vinden we het boek Veggie Burgers van Nina Olsson. Een goede veggieburger fabriceren is een kunst waarin je even handigheid moet krijgen, dit boek helpt je daarbij.
17. I Love Unicorn food
De trend van het moment is het optuigen van eten zodat het het extra goed doet op Instagram. Eenhoorns zijn ook nog steeds overal en altijd van de partij. Gecombineerd tot een kookboekje maakt dan van I love unicorn food een zoete combinatie waar je veel kleurstof bij nodig hebt.
18. Noma’s handboek voor fermenteren
Na alle unicorns volgt weer iets wat bloedserieus is. Namelijk Noma’s handboek voor fermenteren. Een regelrechte aanrader voor fermentatieliefhebbers of mensen die van plan zijn fermentatieliefhebber te worden en in de laatste groep vallen steeds meer mensen.
Benieuwd naar wat er de eerdere jaren in de lijstjes stond? Check hier de top 17 van 2017 en de top 16 van 2016.
Laatste reacties