Hoe krijg je je geëmailleerde gietijzeren pan het beste schoon?

Hoe krijg je je geemailleerde gietijzeren pan weer schoon @ Lauriekoek.nlAls food blogger zwerf ik graag door de krochten van het internet. Als iemand op een internet forum als Reddit zegt dat hij zijn smerige aangebrande Le Creuset, je weet wel zo’n geëmailleerde gietijzeren pan, schoon heeft gekregen door die een nacht in ovenreiniger te laten weken dan is mijn interesse gewekt. Vooral omdat ik zelf een behoorlijk smerige Le Creuset op het fornuis had staan. 

Alles geprobeerd

Ik had alles al geprobeerd. Natuurlijk was ik mijn pannen na gebruik af met een sopje met afwasmiddel maar, dat had niet kunnen voorkomen dat het vuil zich in de loop der jaren had opgehoopt. Ik heb er van alles op geprobeerd: afwasmiddel, Dreft afwasmiddel, omdat dat sterker ontvet, maar ook mijn grote favoriet zwarte zeep van Marius Fabre. En natuurlijk het befaamde papje van bicarbonaat, bicarbonaat en schoonmaakazijn, cif en een speciale pannenspons. Het enige wat van al die middelen een beetje werkte was met een satéprikker de pan millimeter voor millimeter schoon “krassen”, maar ook dat gaf niet echt een bevredigend resultaat, om over de moeite die het kost nog maar te zwijgen.Hoe krijg je je geemailleerde gietijzeren pan weer schoon @ Lauriekoek.nl

Hoe krijg je je geemailleerde gietijzeren pan weer schoon @ Lauriekoek.nl

Le Creuset zelf raadt het af

Maar goed, de ovenreiniger dus, dat zou het wondermiddelen moeten zijn tegen de zwarte aanslag. Le Creuset (waar mijn gietijzeren pan van is) zelf beveelt dit overigens niet aan. Hun officiële standpunt is (hoe kan het ook anders) dat je hun eigen schoonmaakmiddel moet gebruiken. Mijn eigen redenatie? Ovens zijn van binnen ook bekleed met emaille en die gaan over het algemeen ook niet kapot van de eerste de beste schoonmaakbeurt. Ik nam natuurlijk wel een risico en daarom heb ik eerst een klein plekje aan de onderkant van de pan geprobeerd. Er gebeurde niets, geen schade te bespeuren.

Houd je aan de gebruiksaanwijzing

Voor deze klus gebruikte ik een van de meest gangbare, wijd verkrijgbare ovenreinigers in een oranje spuitbus. Deze is voorzien van een een uitgebreide gebruiksaanwijzing, weliswaar voor ovenreiniging, maar ik heb me er wel aan gehouden heb. Handschoenen en goed ventileren van de ruimte zijn geen overbodige luxe. Ik liet het middel elke keer 30 minuten intrekken en boende na met een blauwe krasvrije spons die je ook bij vrijwel elke supermarkt kan krijgen. Dat is een spons die ook geschikt is voor pannen. Elke keer dat ik boende kwam er bruin vuil van de pan, meer dan bij ieder ander middel dat ik tot dan toe had geprobeerd. Om mijn pan helemaal schoon te krijgen heb ik deze procedure 7 keer (!) herhaald, maar daarna glansde de pan en was er geen zwarte doffe aanslag meer te bespeuren. Hoe krijg je je geemailleerde gietijzeren pan weer schoon @ Lauriekoek.nl

Oordeel

Mijn oordeel? Je kunt je smerige Le Creuset, of soortgelijke gietijzeren pan bekleed met emaille dus schoonmaken met ovenreiniger. Het werkt zelfs ontzettend goed, al gaat dat misschien niet in een keer. Het is belangrijk om je aan de inwerktijd te houden en je te realiseren dat het geen gezond spul is. In mijn geval heb ik ook alleen de buitenkant van de pan ermee behandeld en goed na gespoeld. Het eindresultaat was echt boven verwachting. Terwijl de meeste van deze verhalen meestal te mooi zijn om waar te zijn. Voor normaal onderhoud zou ik trouwens nog steeds gewoon afwasmiddel aanraden. Maar na jaren gebruik zullen de mooiste pannen toch een beetje smerig worden en dan is het goed om te weten dat de ovenreiniger je allerlaatste redmiddel is om je pan weer goed schoon te krijgen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 12 februari, 2020

6 Comments

 • Oscar

  13 oktober, 2020

  Dank hiervoor! heb je ook een tip voor de (ge-emailleerde) binnenkant? er zit een bruine vlek bij mij in het midden.

  • Laurie

   13 oktober, 2020

   Heb je het geprobeerd met een schep soda bicarbonaat? Flinke schep erin doen en pan aan de kook brengen. Goed boenen met een afwasborstel. Persoonlijk maak ik mijn pan als hij bruin en aangebakken ook wel eens schoon met een klein blauw schuursponsje. Let op: geen normaal schuursponsje! Daarmee kun je krasvrij toch een klein beetje schuren om dingen los te krijgen. Ik heb deze https://www.jumbo.com/jumbo-schuursponsen-blauw-krasvrij-2-stuks/72911ZK/

 • Lawrence

  28 januari, 2021

  Ik heb dezelfde ovenreiniger gebruikt op het gelakte (!) oppervlak van mijn dure Koga fietsframe om jarenlang aangekoekte kettingsmeer te verwijderen. Waar industriële ontvetter en zelfs remmenreiniger jammerlijk faalde bracht de oranje bus de gewenste resultaten, en dat zonder de lak aan te tasten.

  • Laurie

   29 januari, 2021

   Altijd fijn om iets weer helemaal goed schoom te krijgen. Dat ben ik met je eens. Toch voel ik mij na al dit enthousiasme toch gedwongen om even een waarschuwing te delen aan de mensen die na mijn blogpost en je reactie overal ovenspray op gaan uitproberen. Ik zou nog steeds dit spul niet gebruiken voor de binnenkant van pannen en ik zou op alle andere dingen eerst een proefstukje insmeren. Het is agressief spul dat volgens mij ook schade kan veroorzaken.

 • J.T.W. Hexspoor

  9 mei, 2021

  Wat perfect gaat is als je een oven hebt met zelfreinigingsfunctie.
  Zet de pan in de oven, wordt die ook weer schoon en je pan komt er brandschoon uit. Dit kan een geëmaileerde gietijzeren pan zijn of een niet geëmaileerde gietijzeren koekenpan zijn. Let op dat je een houten handvat eerst verwijderd

  • Laurie

   9 mei, 2021

   Dat moet je echt niet doen. Ovens zelf gaan zelfs kapot aan de zelfreinigingsfunctie. Het is eigenlijk een functie de de oven zelf sneller kapot maakt, er zijn zelfs verkopers van ovens met zo’n functie die het afraden om hem te gebruiken.
   Ik heb zelf een oven waarbij de zelfreinigingsfunctie is gebruikt. Met de ovenbladen en rekken erin. Die hebben allemaal de schade die je normaal ziet bij pannen die je te lang op het vuur hebt laten staan zonder iets er in. Super lelijk vind ik het, het is voor goed kapot. Stel je voor dat ik dit met mijn dure Le Creuset zou hebben gedaan, ik zou werkelijk ontroostbaar zijn geweest zeg.
   Dus iedereen die dit leest: ik als gietijzerenpannen liefhebber raad dit ten zeerste af! Gietijzeren pannen met of zonder emaille zijn sterk maar zo verniel je ze.
   Om even aan te geven Le Creuset zegt dat 260 graden te temperatuur limiet is, de gemiddelde pyrolysestand (zelf reinigingstand) die ik vond is 420 graden. En dat terwijl je het meeste gewoon schoon krijgt met water, zeep en een blauw sponsje dat je bij iedere supermarkt kan kopen. Bij pannen zonder emaille kan het wel zo hoog maar je kunt ze gewoon schoonmaken met een schuurspons en opnieuw inbranden. Dus waarom zou je?

LEAVE A COMMENT