Boekrecensie: Vegetalia
Ik heb iets gemist afgelopen Culi perslunch. Althans dat hoorde ik achteraf calamari fritti op basis van konings oesterzwam om precies te zijn. Ik heb van horen zeggen dat die echt verrukkelijk waren. Ik geloof het meteen, want ik heb best wat vegan paddenstoelen hapjes gegeten die heerlijk waren. Het is moeilijk om iedereen te spreken en alles te proeven en ik kreeg dit kookboek mee. Waarin het recept staat. Eind goed al goed.
Vegetalia
Vegetalia is een kookboek over de Italiaanse keuken, maar dan volledig veganistisch. Het is het vervolg op het kookboek Veganista en is geschreven door Vlaams Italiaanse chef Luna Trapani. Recent opende ze een eigen restaurant in de stad Antwerpen dat Spritz heet. Ze heeft voor iemand van 21 al een flinke staat van dienst. Ze is 2 jaar veganist en heeft niet alleen calamari maar ook een hoop Italiaanse favorieten in haar boek geveganiseerd.
Plantaardige knipoog
In Vegetalia staan recepten uit heel Italië “met een plantaardige knipoog” de recepten zijn eenvoudig en de ingrediënten kun je meestal vinden bij de supermarkt. Zoals Luna al terecht aangeeft kent de Italiaanse keuken recepten die van oorsprong al vegetarisch of zelfs veganistisch zijn. Italië heeft zelfs een armeluiskeuken die bekend staat om lekkere gerechten van “bijna niets”. Voor vlees- en kaasgerechten maakt ze gebruik van vlees- en kaasvervangers.
Kaas en vleesvervangers
In tegenstelling tot andere auteurs die in een vegan kookboek weigeren merken te noemen staat er in Vegetalia wel een overzicht. Gelukkig ook maar, want vegan vervangers kunnen zo in samenstelling en van eigenschappen verschillen. Om over smaak nog maar te zwijgen. Qua vegan parmezaan is ze van van Gondino, blauwe kaas van The vegan butchers choice en nepvlees van Beyond meat. In haar inleiding zegt ze dat je je vrij moet voelen om edelgist en peulvruchten te gebruiken in plaats van vervangers.
Met en zonder
Voor mij vallen de recepten in het kookboek in twee categorieën uit een. Ik ben geen groot fan van vleesvervangers en kaasvervangers. Recepten met 100 gram gondino zal ik dus niet snel maken. Dit 1 op 1 vervangen door edelgist spreekt me ook niet erg aan, zo lijken de recepten niet bedoeld. Hoewel Luna zegt dat ze zeker niet elke dag vervangers eet staan er heel wat recepten met deze producten in het boek. De gerechten zonder vervangers zou ik echter zonder twijfel graag maken en waarschijnlijk ook opeten.
Groenten graag
Voor mij dus farinata di ceci een soort boerenomelet op basis van kikkererwten, bloemkool kotelet op Milanese wijze, velluta di verdure en natuurlijk de calamari. De lasagne, gevulde pasta en pasta met veel geraspte vegan kaas laat ik liever links liggen. Ik hink op twee gedachten, aan de ene kant weet ik dat er veganisten zijn die vegan kaas lekker vinden. Voor hen kan dit een uitstekend kookboek zijn. Er zijn ook mensen die vaker vegan willen eten maar die de smaak het originele product dat vervangen worden kennen. Dan ligt het toch lastiger, kan je hen overtuigen?
Ik denk dat het allicht ook mogelijk is om een kookboek te vullen met recepten die niet op vervangers leunen. Dat is Vegatalia niet en de recepten die op vervangers leunen spreken mij gewoon niet zo aan. Hoe mooi de foto’s ook zijn en hoe erg de zon van Italië er ook doorheen schijnt. Ik ben vegetariër en als ik een veganistisch kookboek in handen heb vind ik het toch wel een pré dat ik het merendeel van de recepten wil maken.
Vegetalia
Luna Trapani
Uitgeverij Terra
€26,99
Laatste reacties