Boekrecensie: Vegan voor altijd
Vegan voor altijd is een kookboek met recepten van over de hele wereld die al veganistisch waren voordat het woord vegan bestond. Het maakt niet alleen geen gebruik van dierlijke recepten, ook vervangers komen in dit kookboek niet voor, Dus geen schijnvlees, geen eivervangers en ook geen margarine. Dat valt tussen de andere vegan kookboeken best wel op.
Vegan zonder “vervangers”
Natuurlijk zijn er wel kookboeken die veganistisch zijn zonder vervangers. Nistisima van Georgina Hayden wat vorig jaar verscheen is een goed voorbeeld. Ook zij grijpt terug op recepten die al jaren bestaan en lekker zijn en daarbij toevallig vegan zijn. Koken met Karin kwam met vega zonder pakjes en zakjes, waarbij ze ook geen gebruik maakt van vervangers en waarin de helft van de recepten vegan is. Ik krijg wel vaker de vraag naar zulke kookboeken en hoewel ze dus bestaan is de selectie niet heel groot.
Vega(n) kan zonder vervangers
Misschien vraag je je nu af wat is er dan mis met vervangers? Nou niets. Alleen vind lang niet iedereen ze (allemaal) lekker. De hele discussie over schijnvlees loopt al snel helemaal uit de hand. Ik zag het weer tijdens de week zonder vlees en zuivel, waarbij weer veelvuldig het argument voorbij kwam dat vleesvervangers vies zijn. Schijnbaar komt het bij veel mensen niet op dat je ook uitstekend een vegetarische of veganistische maaltijd kunt koken zonder kant-en-klaar.
Granen, groenten en peulvruchten
Er is een heel palet aan peulvruchten en groenten aan granen wat klaar ligt om ontdekt te worden. Vaak zijn zulke opties nog goedkoper dan kant-en-klaar ook. Katharina Seiser zegt ook dat ze in haar kookboek geen ingrediënten wil afkraken of verheerlijken als superfood. Ze zegt dat als iets eerlijk geproduceerd is, het welkom is in haar voorraadkast. Elk veganistische product groep wordt geïntroduceerd in het voorste deel van Vegan voor altijd. Zeker als je begint met meer plantaardig eten is zo’n overzicht handig.
Katharina Seiser
Katharina Seiser komt uit Wenen en is geen vegetariër of veganist. De basis van haar gerechten is groenten omdat gefascineerd is door hun smaken en texturen. Ze is er wel van overtuigd dat iedere plantaardige maaltijd een verstandige keuze is, mits deze lekker is. Ze vindt dit het antwoord op klimaatverandering, dierenleed en gezondheidsvraagstukken. Ze maakt bewust geen gebruik van vervangers in Vegan voor altijd, omdat dit volgens haar de keuze bij de kok wegneemt
Vegan uit alle landen
In Vegan voor altijd staan dus recepten uit 30 landen. De recepten zijn losjes ingedeeld op seizoen. Er zijn warme en koude recepten voor allerlei soorten eetmomenten: ontbijt, lunch, borrel of diner of toetje. Bij ieder gerecht staat een foto van het eindresultaat. Er staat ook bij uit welk land het recept komt en hoe het gerecht in het land heet en in de inleiding van elk recept staat vaak meer over de afkomst en context.
Vegan klassiekers en onbekendere recepten
Er staan een paar recepten in die inmiddels vegan klassiekers zijn geworden. Hummus en falafel bijvoorbeeld,waarbij ik als kookboekenreviewer wel denk, goh alweer? Wat ik ook lef vind: het broodje met avocado. Vaak aangevoerd als reden dat mensen van mijn generatie geen huis kunnen kopen. Los van deze drie recepten heb ik eigenlijk weinig te zeuren. Er staan heel veel leuke recepten in zoals die van een Mallorcaanse zomergroenteschotel (tombet), kruidige rijstmeelpannenkoekjes (akki roti) uit India, gesmoorde tomaten-tofu uit Maleisië tot wijn-druivenkoekjes (susumeli) en een sandwich met ingemaakte aubergines uit Italië.
Tofu en olie
Ja tofu is de enige “vervanger” die wel voorbij komt, al is dat niet heel vaak. In de zoete baksels wordt (zonnebloem of milde olijf)olie gebruikt in plaats van margarine. De ingrediëntenlijsten zijn niet intimiderend lang. Heel veel ingewikkelde ingrediënten staat er niet in, al is voor bijvoorbeeld kastanjes een goed gesorteerde groenteboer handig en voor ingrediënten als kombu kan je het beste langs de toko. Heel veel gerechten bevatten grote porties groenten en vaak ook peulvruchten.
Het antwoord is er al
Veganistische gerechten komen vaak van over de hele wereld, dat wordt vaak vergeten. Veel vegan klassiekers bestaan al heel lang en niet per se omdat ze vegan zijn, maar omdat ze lekker zijn en met ingrediënten die voor handen zijn of waren goed te maken waren. Natuurlijk als je een complete indruk van een wereldkeuken wil, moet je daar een kookboek van het land in kwestie kopen, of meerdere zelfs, voor een completer beeld. Vegan voor altijd is een goede introductie van veganistisch eten, zonder vervangers en mét smaak.
Vegan voor altijd
Katharina Seiser
Uitgeverij Sterck en De Vreese
€29,99
Laatste reacties