Boekrecensie: The lemon kitchen Sicilië

Boekrecensie: The Lemon Kitchen: Sicilië @ Lauriekoek.nlThe lemon kitchen Sicilië gaat over, hoe kan het ook anders, het Italiaanse eiland. Zoals met vrijwel alle eilanden heeft het zijn eigen cultuur, eigen geschiedenis en ook heel belangrijk een eigen keuken! 

The lemon kitchen

The lemon kitchen is het platform van Jadis Schreuder. Ze is te zien op 24 Kitchen, heeft een opleiding afgerond als food innovator en heeft ook voor duurzaamheid. Dat komt ook tot uiting in het boek. Zo komen in de inleiding haar passie voor biologische citroen, la bio idea en duurzame vis voorbij. Ook verwijst ze naar Ekoplaza, maar op haar website lees ik dat ze daar ook een partnerschap mee heeft.

Veel vegetarisch

Het boek bevat 65 recepten die zijn ingedeeld in: basisrecepten, brood en pizza, antipasti & street food, pasta, vis en zoet en verfrissend. Van de 65 zijn 45 recepten vegetarisch als ik goed heb geteld. Dat is dan wel als je de voorgeschreven kaas als vegetarisch telt, want traditionele kaas is vaak gestremd met stremsel uit de maag van een kalf. Het is maar een heel klein beetje per kaas en niet iedere vegetariër valt erover. Bij je kaasboer kun je om alternatieve kazen vragen, die anders gestremd zijn.Boekrecensie: The Lemon Kitchen: Sicilië @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: The Lemon Kitchen: Sicilië @ Lauriekoek.nl

De recepten die niet vegetarisch zijn bevatten meestal vis. Dat is niet verwonderlijk, als inwoners van een eiland kunnen vissen dan doen ze dat en dat zie je vervolgens terug in hun dieet. Niet zo gek. Toch is dat niet het enige wat aan bod komt, ook de cucina povera komt voorbij. Dit is een armensluiskeuken die van weinig ingrediënten het beste probeert te maken en dat proberen lukt, want heel veel van zulke gerechten zijn ontzettend lekker. Mocht je trouwens de trotse bezitter zijn van een pizzaoven: er staan meerdere pizza-toppingrecepten in The lemon kitchen Sicilië. Al staat er ook in hoe je ze in de oven bakt.Boekrecensie: The Lemon Kitchen: Sicilië @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: The Lemon Kitchen: Sicilië @ Lauriekoek.nl

Kwaliteit

De meeste producten die in de recepten worden gebruikt zijn niet heel moeilijk te vinden. Al is een kaasboer in de buurt wel handig en als je met maar weinig ingrediënten kookt loont het om te investeren in goede kwaliteit. Daarvoor beland je dan toch vaak bij een speciaalzaak. De Ekoplaza vind ik trouwens niet per se de beste plek voor zulke boodschappen. De meest verse biogroenten in Arnhem koop ik op de zaterdag markt of bij de Lidl (ja echt!).

Bij ieder gerecht staat een mooie foto van het eindresultaat en door het hele boek heen vind je ook verschillende foto’s van Jadis zelf. Een beetje vergelijkbaar met haar Instagramaccount. Bij ieder gerecht staat aangegeven voor hoeveel personen is, in welk seizoen je het het beste kunt maken en de bereidingstijd. Er zijn recepten bij die echt als hoofdgerecht kunnen zoals pizza en melanzane alla parmigiana maar ook krokante aubergineballetjes en crostini met verschillende toppings.Boekrecensie: The Lemon Kitchen: Sicilië @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: The Lemon Kitchen: Sicilië @ Lauriekoek.nl

Het is best moeilijk om een kookboek over Italië te maken. Er zijn al enorm veel boeken over met minstens zoveel recepten. De invalshoek naar Sicilië is slim, zo onderscheid je jezelf. Toch zie ik ook in The lemon kitchen Sicilië zie ik veel recepten die ik ken en graag maak. Dit is een kookboek met recepten die zeer maakbaar zijn en veel mensen graag zullen maken. Oh en ik krijg er heel veel zin van om op vakantie te gaan.Boekrecensie: The Lemon Kitchen: Sicilië @ Lauriekoek.nl

The lemon kitchen Sicilië
Jadis Schreuder
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
€21,99

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 29 juli, 2022

LEAVE A COMMENT