Boekrecensie: Quinoa Nummer 1 Superfood

QuinoaHet jaar van de quinoa is officieel voorbij maar hier op mijn weblog gaat de aandacht voor quinoa gewoon verder. Daarom bespreek ik vandaag het boek Quinoa Nummer 1 Superfood. Het boek bevat 75 recepten van Eric van Veluwen en Robert van Beckhoven. Eric van Veluwen kookte bij verschillende sterren restaurants in Nederland en België en Robert Beckhoven ken je misschien van het televisie programma “Heel Holland Bakt”. Hij is Meester Boulanger en Meester Patissier.

Het boek heeft een aantrekkelijke cover waarop mooi opgemaakte schaaltjes met eten staan afgebeeld. Op het oog is geen vlees te bespeuren. Het boek begint met een inleidend hoofdstuk waarin wordt verteld hoe je quinoa op de goede manier bereid. Vervolgens volgt er een gedeelte waarin de voordelen van quinoa uiteen worden gezet. Daarna komen te gerechten. Bij de gerechten wordt goed aangegeven welke allergenen het gerecht al dan niet bevat. Erg handig, ook wordt er bij elk gerecht de voedingswaarden gegeven. Handig als je koolhydraten of calorieën moet tellen of wil weten hoeveel vet of vezels een maaltijd bevat.

Het boek is niet vegetarisch, maar er wordt wel aangegeven welke gerechten vegetarisch zijn, 48 van de 75 gerechten zijn vegetarisch. Soms ontbreekt het blaadje dat aan moet geven dat een gerecht vega is terwijl ik geen niet vegetarische ingrediënten zie. Die gerecht heb ik in deze telling wel als vegetarisch aangemerkt. Er wordt in het boek wel gebruik gemaakt van eieren, melk en boter. Niet erg geschikt voor veganisten dus, alhoewel er wel een paar veganistische opties in het boek staan.Quinoa

De opties die worden geboden zijn over het algemeen verrassend, met quinoa kun je duidelijk alles wat je met granen ook kunt doen. Je kunt er mee bakken, je kunt er stoofpotten mee maken, sushi, falafel, pannenkoeken etc. Er worden niet echt ingewikkelde ingrediënten gebruikt, alhoewel je soms even opzoek zal moeten naar dingen als quinoa lokken of gepofte quinoa.

Bij elk gerecht staat een foto en tussendoor vind je ook nog mooie foto’s van ingrediënten. Aan de zijkant van het boek zitten tabjes met een kleur. Zo kun je makkelijk van het ene naar het andere hoofdstuk bladeren. Een prettig boek voor iedereen die meer wil doen met quinoa.QuinoaQuinoa

Quinoa
Eric van Veluwen en Robert van Beckhoven
Uitgeverij Carrera
€25

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 17 januari, 2014

LEAVE A COMMENT