Boekrecensie: Nomnomnom

Boekrecensie: Nomnomnom @ Lauriekoek.nlErgens over het internet zwerft een meme met dinosaurussen. Je hebt een herbivoor een carnivoor en ook een omnomnomnivore. Voor veel mensen is het al een uitgemaakte zaak dat ik tot de herbivoor hoor, maar ik denk dat ik toch een omnomnomnivore ben. Als dat zo is, dan is Nomnomnom van Dorothy Porker van blog Vette Sletten mijn kookboek. 

Wie?

Als blogger is mij een ding opgevallen en dat is hoe meer tijd je in je eigen blog steekt, hoe minder tijd er over blijft om anderen te volgen. Toch is mijn ervaring dat als iets echt tof is het vanzelf in je leven komt. Zo ook het blog van Mieke. Met haar opvallende en kleurrijke mooie foto’s en haar ideeën over eten valt ze op en word je vanzelf nieuwsgierig.Boekrecensie: Nomnomnom @ Lauriekoek.nl

Mieke voormalig social media specialist bij MTV en Comedy Central. Volgens haar bio is ze “zwaar into umami” is ze van fan de Koreaanse keuken en heeft ze een rijke familiegeschiedenis. In haar kookboek vind je dan ook oma’s rendang en oma’s gefrituurde kip. Voor haar blog verzorgt ze zelf de recepten, tekst en foto’s. Ze werkt ook voor anderen. In 2020 werd ze genomineerd voor de Pink Lady food photographer of the year awards.

Lekkere recepten

Waar veel kookboeken gaan over “gezond en ongezond” en “de beste manier” gaat Nomnomnom over lekkere recepten. Alle recepten in het boek bevatten daarom variaties vega, vegan of kant-en-klaar. Al is er ook een hoofdstuk over hoe je die onderdelen zelf kan maken. Het gaat om lekker eten, de toon is relaxt en soms ronduit grappig. Het snelle trek hoofdstuk begint met de optie om eten te bestellen. Er zijn ook hoofdstukken voor grote trek, zoete trek, favorieten en mag, wel hoeft niet met onderdelen die je zelf zou kunnen maken zoals seitan, kimchi en harissa.Boekrecensie: Nomnomnom @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Nomnomnom @ Lauriekoek.nl

Met die seitan kan je dan bijvoorbeeld weer de Korean fried chicken maken uit het favorieten hoofdstuk, of je kunt het met kip maken. Nomnomnom is zeker geen compleet vegetarisch of veganistisch kookboek, maar er staan zeker opties in. De recepten zijn van alles wat van gebakken aardappel met alles erop en eraan tot larb, van zoete loaded fries tot Bob Rösti. Ja dat is een verwijzing naar Bob Ross. Rösti gevuld met roomkaas, wie wil dat nou niet?Boekrecensie: Nomnomnom @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Nomnomnom @ Lauriekoek.nl

Overal staan ontzettend coole foto’s bij. Zo is bij de Bob Rösti en glazen modelhoofd compleet bedekt met rösti als haar en een roomkaasbaard. Hebben de bao’s en bapao’s ogen en een mond. Bij de rendang bitterballen is een been zo gedraaid dat een bitterballen tatoeage goed zichtbaar is. Overal zit heel veel werk en liefde in en dat inclusief de kleuren maakt het tot een opvrolijkend geheel. Ik zie heel veel foto’s in mijn hoedanigheid als blogger maar dit valt me op en blijft me bij.Boekrecensie: Nomnomnom @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Nomnomnom @ Lauriekoek.nl

MSG

Nomnomnom is ook een van de eerste kookboeken die ik hier op Lauriekoek recenseer, die bewust E621, msg of vetsin of smaakversterker of hoe je het ook wil noemen gebruikt. Nee niet overal en in alles, maar in de recepten waar het zin heeft. Zoals ik eerder al schreef in mijn blogpost over umami en de vegetarische keuken geloof ik niet in de vermeende schadelijkheid van dit ingrediënt. Dus ik zou de recepten zonder aarzeling bereiden zoals het er staat. Ik zie de laatste tijd voorzichtig hier en daar recepten met MSG opduiken. Wellicht raakt het zo heel langzaam van zijn slechte reputatie af.

Al met al vind ik Nomnomnom een uitstekend boek voor de omnomnomnivore. Sterker nog ik denk dat dit boek een uitstekende test is om te onderzoeken of je er een bent.Boekrecensie: Nomnomnom @ Lauriekoek.nl

Nomnomnom
Dorothy Porker (Vette Sletten)
Uitgeverij Fontaine
€24,99

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 17 oktober, 2021

LEAVE A COMMENT