Boekrecensie: Naked Fashion

Naked FashionAfgelopen zondag was ik de vinden op de MINT Fashion Fair, waar ik gisteren al verslag van heb gedaan. Op het Twitteraccount van MINT werd die dag eens in de zoveel tijd een winactie gedaan, wie zich het eerste bij de des betreffende stand meldde won daarbij een prijs. Zo kwam ik aan dit boek “Naked Fashion” geschreven door de oprichtster van het merk People Tree Safia Minney. 

Het boek is eigenlijk meer een soort book-a-zine, een soort kruising tussen een tijdschrift en een boek. Er staat veel informatie in, maar ook interviews met mensen uit de modebranche en foto’s van People Tree kleding.
Het begint eigenlijk vrij deprimerend miljoenen mensen in Bangladesh worden onderbetaald, waardoor ze essentiële dingen zoals voedsel nauwelijks kunnen betalen. Als ze een ongeluk krijgen worden ze niet doorbetaald maar ontslagen. Ze maken lange dagen en de arbeidsomstandigheden zijn erbarmelijk.

Veel mode is wegwerpmode die tegen een zo laag mogelijke prijs wordt aangeboden en wordt aangeprezen door modellen die bepaald geen doorsnede van de maatschappij zijn. Ze beginnen hun carrière als ze rond de 14 jaar oud zijn en worden dikwijls onder druk gezet om zo dun mogelijk te zijn. Oudere mensen of mensen die een doorsnee kledingmaat hebben of een huidskleur hebben die anders is dan blank, kom je in reclame bijna niet tegen.

Het moet dus anders en er zijn ook steeds meer mensen en bedrijven die dat in zien. In het boek komen meerdere voorbeelden voorbij. Twee modellenbureaus die proberen de meest uiteenlopende mensen in hun bestand te hebben, ontwerpers die begrijpen dat duurzaam te toekomst heeft, mensen die vintage mode promoten, die kleding maken van gebruikte of reststoffen en strijden tegen de perfecte waas die fotoshop overal overheen legt. Maar ook gaat het bijvoorbeeld over oude ambachten, zoals borduren, die herleven. Dit gedeelte van het boek maakt je gelukkig juist weer heel vrolijk.Naked Fashion

Het boek is in het Engels maar het leest vrij gemakkelijk. Er zijn veel korte hoofdstukken die het een prima boek maken om af en toe een stukje te lezen en het weer weg te leggen. Ik ben heel blij dat ik het gewonnen heb.

Posted by on 28 januari, 2014

1 Comment

  • Petra

    28 januari, 2014

    Dat kan ik mij heel goed voorstellen dat je blij bent dat je het gewonnen hebt…

LEAVE A COMMENT