Boekrecensie: Glutenvrij brood

Boekrecensie: Glutenvrij brood @ Lauriekoek.nlGlutenvrij brood is de titel dit kookboek waarbij het een klap duidelijk is  waar het over gaat: het zelf maken van glutenvrij brood. Met pure glutenvrije meelsoorten en met desem, bakingsoda en gist.

Glutenvrij met pure meelsoorten

Glutenvrij brood is geschreven door Fatima Abakka die glutenvrij ging bakken omdat haar dochter Aya de diagnose coeliakie kreeg. Dit is haar tweede boek over glutenvrij bakken. In haar eerste kookboek Glutenvrij bakken kan iedereen worden nog kant-en-klare meelmixen gebruikt, maar dit boek gaat het meer over het zelf bakken met pure meelsoorten. Denk aan bruin rijstmeel, sorghum, teff. Die kant-en-klare meelmixen zijn trouwens niet iets om op neer te kijken, ze zijn voor veel mensen een echt uitkomst. Bloem bestaat als het glutenvrij is altijd uit een mix, dat kan gewoon niet anders. Pure meelsoorten hebben als voordeel dat ze vaak meer vezels bevatten. Ook mensen die gluten moeten mijden moeten hun dagelijkse portie vezels binnenkrijgen. Vezels geven een verzadigd gevoel en zorgen voor een goede stoelgang.Boekrecensie: Glutenvrij brood @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Glutenvrij brood @ Lauriekoek.nl

Introductie

Het boek begint met een introductie van wat coeliakie eigenlijk is en waarom je moet oppassen voor kruisbesmetting. Daarna worden de verschillende meelsoorten en hun eigenschappen behandeld, net als de bind-, verdikkings- en rijsmiddelen. Daarna is er een overzicht van dingen die handig zijn om in de keuken te hebben waaronder en bakstaal of pizzasteen en een gietijzeren pan. Drie items waar ik groot fan van ben en de verschillende stadia van het broodbakken. Vervolgens komen de recepten die zijn onderverdeeld in bakken met gist, bakken met soda en bakken met desem, waarvan het gedeelte recepten met gist het grootste is.Boekrecensie: Glutenvrij brood @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Glutenvrij brood @ Lauriekoek.nl

Een mix

Vrijwel alle recepten worden gemaakt met een mix van verschillende soorten meel. Zo wordt het haverbrood bijvoorbeeld gemaakt met haver, sorghum en volkorenrijstmeel. Daarnaast zit er in het brood vaak zetmeel en iets van een bindmiddel. Dit komt op mensen die gewend zijn te bakken met glutenrijk vaak raar over. Die middelen zijn nodig omdat brood zonder gluten anders uit elkaar valt. Ook bij het desembrood. De ingrediënten die worden gebruikt in dit boek ken je waarschijnlijk al als je al langere tijd glutenvrij eet. Je kunt ze makkelijk (online) kopen bij natuurwinkels of glutenvrije winkels. Daarbij is het belangrijk dat het echt om glutenvrije ingrediënten gaat, die niet in contact zijn gekomen met producten met gluten.Boekrecensie: Glutenvrij brood @ Lauriekoek.nl

Recepten

Verreweg de meeste recepten in Glutenvrij brood zijn ook zuivelvrij, enkele opties bevatten wel boter of kaas. Niet alle mensen met coeliakie verdragen zuivel. Bij sommige recepten kun je vegan kaas gebruiken. Volgens mij zijn heel veel recepten ook veganistisch, dus vrij van dierlijke ingrediënten in het algemeen (geen ei, geen zuivel, vlees of vis). Er zijn recepten voor allerlei soorten brood, van een basisrecept witbrood, bruinbrood met zonnepitten tot grissini (broodstengels), Surinaamse puntjes, babka, hartige scones, sodabrood of Marokkaanse desembroodjes. Bij ieder recept staat een mooie foto van het eindresultaat en er staat bovenaan duidelijk aangegeven hoeveel tijd je kwijt bent aan het bereiden, rijzen en bakken.Boekrecensie: Glutenvrij brood @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Glutenvrij brood @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Glutenvrij brood @ Lauriekoek.nl

Desem en glutenvrij

Desem bakken komt in Glutenvrij brood ook aan bod, iets waar ik zelf erg enthousiast over ben. Ik weet dat fermentatie smaak geef en ik weet ook dat er glutenvrij producten zijn waarbij het nog wel eens aan smaak ontbreekt. Fermenteren maakt mensen nog wel eens nerveus omdat de desem een soort wezen is waarvoor je moet zorgen, anders gaat hij dood en kan je er niet meer mee bakken. In Glutenvrij brood legt Fatima Abakka je uit wat je moet weten. Zo duurt het bij een glutenvrije desemstarter iets langer voordat hij klaar is voor gebruik. Het is echt de moeite waard, broden hebben vind ik een betere structuur meer smaak en ik vind ook dat het langer lekker is en langer houdbaar is.Boekrecensie: Glutenvrij brood @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Glutenvrij brood @ Lauriekoek.nl

Waarom glutenvrij?

Er zijn wel eens mensen die vragen waarom ik glutenvrije kookboeken bespreek terwijl ik zelf niet glutenvrij hoef te leven. Ik houd van kookboeken en het valt me op dat mensen die glutenvrij moeten leven toch vaak op zoek gaan naar handvatten, vaak dus in de vorm van een kookboek met glutenvrije recepten. Vandaar dat ik hier graag ook glutenvrije kookboeken bespreek. Buiten dat houd ik van bakken en glutenvrij en veganistisch bakken hoort daar voor mij ook bij. Ik vind het leuk om te lezen en ook te ervaren hoe je dingen aanpassen door dingen toe te voegen of juist weg te laten. Glutenvrij brood zou ik trouwens toevoegen aan je glutenvrije kookboekcollectie.Boekrecensie: Glutenvrij brood @ Lauriekoek.nl

Glutenvrij brood
Fatima Abakka
Uitgeverij Forte Culinair
€29,99

Posted by on 11 juli, 2025

LEAVE A COMMENT