Boekrecensie: Etenstijd
Etenstijd! is de podcast van Yvette van Boven en Teun van de Keuken. Ik heb hem hier op Lauriekoek wel volgens mij wel eens getipt. De podcast is een plek waar vragen van luisteraars aan bod komen, maar waar ook veel ruimte is voor de conversatie tussen Yvette en Teun, die over ieder thema rond het thema eten en drinken wel iets te zeggen hebben. Het boek Etenstijd! sluit hier eigenlijk naadloos op aan.
Eet ABC
Het is in een ABC-vorm gegoten, ieder thema, in alfabetische volgorde is in een klein verhaal of hoofdstuk op zich. Het leest heel lekker weg. Er is niet per se een vast volgorde die je moet volgen, je kunt het boek overal openslaan en beginnen met lezen. Hier en daar vind je een recept als iets zich er voor leent, maar het is voornamelijk een leesboek en geen kookboek.
Lauriekoek in Etenstijd!
Een tijdje geleden wees Lauriekoek lezer en Etenstijd!-luisteraar Heloise mij erop dat mijn blog Lauriekoek genoemd werd in de Etenstijd aflevering over bakpapier. Schijnbaar heeft de redactie van dit programma mijn bakpapier blogpost gevonden tijdens de research voor hun programma, leuk! Als je me toen ik die blogpost had geschreven had gezegd dat dat mijn claim to fame zou worden, had ik waarschijnlijk heel hard gelachen. Toch is het dus zo. Bakpapier staat trouwens ook in het Etenstijd! boek, zonder enige vermelding overigens.
Overlap met de Etenstijd! podcast
Voor trouwe luisteraars van de podcast zal denk ik wel het een en ander terugkomen uit de podcasts in dit boek, want de thema’s zijn volgens mij ook allemaal een aflevering geweest. Als je van koken houdt, dan geeft dit boek allerlei tips en informatie die je misschien nog niet kende. Wat is volkoren? Het verschil tussen bakpoeder en baksoda en is de airfryer nou een handig ding of een aanrechtkasteel? Yvette van Boven en Teun van de Keuken denken hier beiden heel anders over. Wat is een aanrechtkasteel eigenlijk? Ook daar op die vraag vind je in Etenstijd! het antwoord.
Er staan dus weinig recepten in Etenstijd, maar wat er in staat is wel erg de moeite waard. Zo leer je hoe je zelf bonen kookt, hoe je je eigen pizza maakt en hoe je een aubergine blakert. Er staan geen foto’s in het boek, wel illustraties van Yvette van Boven. Zelf vond ik het vooral leuk om te lezen wat de mening is van Yvette en Teun over bijvoorbeeld jackfruit, of wat er staat te verstoffen in hun keukenkastjes. Naar dat soort dingen ben ik dan toch nieuwsgierig.
Etenstijd!
Yvette van Boven en Teun van de Keuken
Uitgeverij Nijgh Cuisine
€22,50
Laatste reacties